«Όχι» του Ευρωπαικού Δικαστηρίου στη συμφωνία Ράμα - Μελόνι για τους μετανάστες

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της αλβανικής και της ιταλικής κυβέρνησης για την υποδοχή μεταναστών στο Shengjin και στο Gjadër φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο παρόλο που εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια των δυο χωρών. 
Το πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι Μελόνι και Ράμα προβλέπει ότι για τους μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο από ιταλικά στρατιωτικά πλοία, θα εφαρμόζονται ταχείες συνοριακές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής εγγύησης 5.000 ευρώ, για να αναμένουν την απόφαση του αιτήματος ασύλου στην ελευθερία και όχι υπό κράτηση σε αλβανικά κέντρα, αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ.

Ακριβώς, η πρακτική των επισπευσμένων συνοριακών διαδικασιών οδήγησε τους δικαστές των τμημάτων μετανάστευσης των ιταλικών δικαστηρίων να μην ενεργήσουν, αλλά να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δώσει τον τελευταίο λόγο για τη νομιμότητά του.
Το ΣτΕ στην Ιταλία επέστρεψε την υπόθεση στους δικαστές του Στρασβούργου, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επείγουσα επανεξέταση της προσφυγής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε «όχι», οπότε το πρώτο αποτέλεσμα της απόφασης του Στρασβούργου μπορεί να είναι αυτό της προσωρινής αναβολής με αόριστο χρόνο για την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια