Δημοσιεύεται το Σύμφωνο Ράμα - Μελόνι και η ημερομηνία που θα έρθουν Αφρικανοί μετανάστες στην Αλβανία

Η κυβέρνηση Μελόνι επιτάχυνε τη διαδικασία ανάθεσης χωρίς δημόσιο διαγωνισμό για τη διαχείριση των στρατοπέδων στο Gjadër και Shengjin.
Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσίευσε στις 21 Μαρτίου η νομαρχία της Ρώμης, σύμφωνα με την οποία σχεδιάζονται δύο hotspot και ένα κέντρο κράτησης για επαναπατρισμό με συνολική δαπάνη σχεδόν 34 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στις 20 Μαΐου 2024, η ιταλική κυβέρνηση έχει καθορίσει την ημερομηνία ενεργοποίησης των κέντρων στο Shengjin και στο Gjadër, που καθορίστηκε σύμφωνα με το Σύμφωνο Μελόνι - Ράμα που υπογράφηκε στις 6 Νοεμβρίου 2023 στη Ρώμη, γράφουν ιταλικά μέσα .

Από τις 23 Μαρτίου 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας άνοιξε επίσημα τη διαδικασία για οικονομικούς φορείς, ενώσεις, συνεταιρισμούς, κοινωνικές οντότητες, οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών, να συμμετέχουν σε πρακτική διαπραγμάτευσης χωρίς δημόσιο διαγωνισμό για τη διαχείριση υπηρεσιών της στέγασης και την ομαλή λειτουργία των κέντρων μεταναστών στην Αλβανία.
Κριτήρια για την επιλογή των καταλληλότερων χειριστών χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από την ανακοίνωση της Νομαρχίας Ρώμης και του Περιφερειακού Γραφείου της Κυβέρνησης, θα είναι η εργασιακή εμπειρία στον τομέα αυτό καθώς και οι μέθοδοι εργασίας και διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον, την υγεία, την ασφάλεια με βάση τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Οι οικονομικοί φορείς που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό θα καλύπτουν:
α- την υπηρεσία γενικής βοήθειας για το άτομο που περιλαμβάνει πληροφορίες για νομική καθοδήγηση, τρόφιμα· 
β-Υπηρεσίες υγείας· 
γ- παροχή υπηρεσιών, μεταφορά και παράδοση υλικών αγαθών όπως κιτ υγιεινής, είδη ένδυσης. 
δ- περιβαλλοντική καθαριότητα, αστικά απόβλητα, απολύμανση, υγιεινή, καταστροφή ειδικών απορριμμάτων κ.λπ.

Το έγγραφο της Νομαρχίας αποκαλύπτει ότι θα υπάρχουν όχι 2 αλλά 3 κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και διευκρινίζεται ότι οι οικονομικοί φορείς που θα επιλεγούν με την ταχεία διαδικασία θα εγγυώνται τη δραστηριότητά τους:

1- στο λιμενικό κέντρο του Shengjin, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη είσοδος μεταναστών, εξετάσεις υγείας, ταυτοποίηση και παραλαβή των αιτημάτων ασύλου τους.
2- στο κέντρο του Gjadër, που θα έχει ως λειτουργία τη διαπίστωση των προϋποθέσεων για την αναγνώριση του διεθνούς δικαίου του αιτούντος άσυλο.
3- στο κέντρο προσωρινής παραμονής στο Gjadër για μετανάστες που θα στερηθούν το δικαίωμα ασύλου και αναμένουν τον επαναπατρισμό τους.

Η «La Repubblica» γράφει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια από την πλευρά του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. Η συμφωνία υλοποιήθηκε με κατεπείγουσα διαδικασία, εγείροντας πολλές αντιπαραθέσεις για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις εφαρμογής.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια