Λάδι στην φωτιά του ανθελληνισμού θα ρίξει ο Ράμα από τη Δρόπολη

Κλιμακώνει επικίνδυνα την καλλιέργεια ανθελληνισμού ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα. Μάλιστα, πρόκειται για εξόφθαλμη προσωπική του επιλογή. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, όπου επί το πλείστον οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Μεγάλο Μπαϊράμι, μεταβαίνει (σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά) στο Αργυρόκαστρο, προκειμένου να μετάσχει σε εκδήλωση επί του Μεθοριακού Στρατοπέδου, πλησίον της ελληνικής κοινότητας της Άνω Επισκοπής. Πρόκειται για το σημείο όπου είχε σημειωθεί, ακριβώς 30 χρόνια πριν, εισβολή στο στρατόπεδο νεοσυλλέκτων από ομάδα ενόπλων (αγνώστων μέχρι και σήμερα).
Ως γνωστόν, η εισβολή είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία ενός αξιωματικού κι ενός στρατιώτη. Η προπαγάνδα της τότε αλβανικής κυβέρνησης χρέωσε το συμβάν σε εισβολή τρομοκρατών από την Ελλάδα, με στόχο την διέγερση εδαφικών διεκδικήσεων. Ακολούθησε ραγδαία επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων και αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών: Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας απελάθηκε, ενώ έκλεισε και το Προξενείο στο Αργυρόκαστρο που είχε μόλις ενάμιση χρόνο επαναλειτουργίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τότε αλβανική κυβέρνηση είχε ρίξει λάδι στην φωτιά.

Με την άνοδο στην εξουσία των Σοσιαλιστών και την ανάληψη της εξουσίας απ’ τον Έντι Ράμα, η υπόθεση αναμοχλεύθηκε και πάλι, σε δύο μάλιστα πλάνα: 
Πρώτον, τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν σε τακτά διαστήματα εκπομπές για το θέμα, όπου παρουσιάζονται, δήθεν, νέα στοιχεία. 
Δεύτερον, παραγγέλθηκε νέα εισαγγελική έρευνα επί της υπόθεσης, η οποία τελικώς έκλεισε και πάλι, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητα των προσώπων, ή των υπηρεσιών που αναμειγνύονται στην τρομοκρατική επίθεση.

Μάλιστα, η υπόθεση επαναφέρεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο, προκειμένου οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Αλβανία να εστιάσουν στο πρόσωπο του υπό κράτηση εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, προς εξυπηρέτηση των εφήμερων πολιτικών τακτικισμών του Ράμα. Είναι αυτή ακριβώς η πολιτική ανθελληνισμού που οδηγεί τον Αλβανό πρωθυπουργό σε μία ακόμα άθλια πράξη, σαν αυτή που προαναφέραμε.
Μάλιστα, έχει εξαναγκάσει τις υπηρεσίες του αρμοδίου Δήμου Δρόπολης, που ως επί το πλείστον συμπεριλαμβάνει ιστορικές κοινότητες Ελλήνων, να καταπιαστούν με την περιποίηση του χώρου του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου, την διαμόρφωση της εκδήλωσης για τα 30 χρόνια από το αιματηρό συμβάν και την προετοιμασία αναμνηστικού μνημείο, το οποίο πρόκειται να αποκαλυφθεί ενώπιον του κυβερνητικού κλιμακίου (μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο της σχετικής επιγραφής που πρόκειται να τοποθετηθεί).

Ακόμα και αν οι Αλβανοί επίσημοι αποφύγουν να αναφερθούν σε «ανάμειξη της Ελλάδος» στο περιστατικό, είναι βέβαιο πως θα δοθεί σχετική “γραμμή” στα στρατευμένα ΜΜΕ και social media, προκειμένου να επιβαρυνθεί η ήδη τοξική ατμόσφαιρα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Με αποτέλεσμα, να καθίσταται όλο και πιο δυσχερής η θέση του γηγενούς εναπομείναντος Ελληνισμού της περιοχής…

Λάδι στην φωτιά
Γεννούνται πολλά και ουσιαστικά ερωτήματα από την στάση του Αλβανού πρωθυπουργού. Μικρό το κακό εάν ο Ράμα περιορίζονταν σε αυτήν την επαίσχυντη ενέργεια αποκλειστικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης – ας μην διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές έχουν στριμώξει αρκετά απ’ τα εν ενεργεία και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, για υποθέσεις διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος (μάλιστα, ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ράμα είναι φυγόδικος και αναζητά άσυλο στο εξωτερικό!).
Όμως, ο κυριότερος λόγος φαίνεται πως είναι το σκάνδαλο στον Δήμο Χιμάρας, όπου δήμαρχος τοποθετήθηκε ένα πρόσωπο, απόλυτα ελεγχόμενο από τον Ράμα, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό της Αλβανίας. Υπό τις συνθήκες αυτές εξηγείται απόλυτα η προσφυγή στον εθνικισμό από τον Αλβανό πρωθυπουργό, για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Όμως, δεν αποκλείεται ο Ράμα να επιδιώκει να οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις του με την Αθήνα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και δεν αφήνει κανένα περιθώριο περαιτέρω ανοχής.

Αίρεση-“βιτρίνα” του Ράμα
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της χειραγώγησης των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αναζητώντας τρόπους περεταίρω επιρροής στην κοινότητα των Αλβανών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα (και σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις) τα Τίρανα φαίνεται να επιστρατεύουν διάφορες οργανώσεις, τις οποίες μεταχειρίζονται ευμενώς. Για παράδειγμα, την Κυριακή 14 Απριλίου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Οικογενειών για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ενοποίηση – γνωστότερη ευρύτερα ως η αίρεση του Κορεάτη Σουν Μιουγκ Μουν (το Παράρτημα των Αγίων Σαράντα επί το ακριβέστερο) διοργανώνει εκδήλωση προς επιβράβευση ανθρώπων που κατάγονται απ’ την Αλβανία και διαπρέπουν στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη προβολή προσωπικοτήτων απ’ το χώρο των οργανωμένων συλλογικοτήτων της Βορειοηπειρωτικής διασποράς στην Αθήνα, με προφανή στόχο και σκοπό. Και αν για αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό της άγνοιας (πιθανώς να πιστεύουν πως όντως η εκδήλωση γίνεται για τον σκοπό της “Παγκόσμιας Ειρήνης”) οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είναι, επιεικώς, εκτεθειμένες. Μην ξεχνάμε πως για πολλά κράτη η εν λόγω αίρεση χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη».

Γιατί ο Δήμος Αθηναίων είναι εκτεθειμένος; Διότι έχει διαθέσει το Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης”, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου (επί της οδού Ακαδημίας 50) για τους σκοπούς της αλβανικής προπαγάνδας, μέσω μίας “σκοτεινής” και άκρως αμφιλεγόμενης αίρεσης.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια