Σπρώξτε τον τενεκέ πιο κάτω....Το επικίνδυνο εθνικό παιχνίδι

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

ΝΕΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ …
Υπάρχουν μια σειρά από εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι η επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα και η ομιλία του στο Γαλάτσι, ούτε αυθόρμητη ήταν, ούτε προεκλογικό χαρακτήρα είχε. Περισσότερο αφορούσε τη ανακοίνωση εθνικής στρατηγικής που για πολλές δεκαετίες υπόφωσκε. Αναφορικά με την Ελλάδα αρκεί η διατύπωση περί «Αλβανών της Ελλάδας», τους οποίους, για τα Τίρανα, αποτελούν ως συνέχεια, οι Αρβανίτες, οι διαστρωματώσεις Αλβανών στην υπηρεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον ελληνικό χώρο και οι σημερινοί μετανάστες. Πάντα σύμφωνα με τα Τίρανα, πρόκειται για Αλβανούς στους οποίους «η Ελλάδα ανήκει ισότιμα με τους Έλληνες». Που «έχουν προσφέρει ισάξια με τους Έλληνες στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» και αποτελούν «τους πραγματικούς σημερινούς κληρονόμους» του. Άρα, συμπερασματικά «τους ανήκει» το δικαίωμα «διεκδίκησης καθεστώς εθνοτικής κοινότητας στην Ελλάδα, αποκαλούμενη «Αλβανοί της Ελλάδας», όπως οι Έλληνες της Αλβανίας.

ΝΕΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Επιβεβαίωση των ανωτέρων αποτελεί πρώτα η νέα έξαρση στα Τίρανα του αλβανικού εθνικισμού ως ανθελληνισμού, με δύο βασικά χαρακτηριστικά. Την ανάδειξη ως Αλβανούς (ούτε καν ως Αρβανίτες) των Ελληνοαρβανιτών που πολέμησαν για την Ελευθερία της Ελλάδας, κατά των Τουρκοαλβανών στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Αιχμή του δόρατος έγινε η Μπουμπουλίνα). Το δεύτερο σκέλος αφορά την διαχρονική αποδόμηση του Ελληνικού λαού, στη σύνθεση του οποίο, κατά τους αλβανικούς ισχυρισμούς, το 40% φέρει αλβανικό αίμα, ενώ το ελληνικό αγγίζει μόλις το 20 τοις εκατό. Οι ισχυρισμοί διεκδικούν αλβανική ανωτερότητα παντού, καταλογίζουν διαχρονική εχθρική συμπεριφορά της Ελλάδας κατά των Αλβανών και θέλουν να επιβάλουν στην Ελλάδα την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με αλβανικούς όρους.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΙΝ
Ένα δεύτερο στοιχείο αποτελεί η αλβανική αντίδραση με κορυφαίο τον Πρωθυπουργό Ράμα, στη δήλωση του Σέρβου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βουλίν, ότι μετά και την ομιλία Ράμα στην Αθήνα και την συμπεριφορά «σπρώξε πιο κάτω τον τενεκέ» από μέρος της Αθήνας, μόνο η Σερβία μπορεί να σταματήσει την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. Τόσο σοβαρά έλαβαν τα Τίρανα υπόψη την δήλωση αυτή που κάλεσαν εσπευσμένα στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις τον Σέρβο Πρέσβη στα Τίρανα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αναλυτές στα αλβανικά κανάλια δηλώνουν πλέον και ανοιχτά ότι σωτήριος στις βλέψεις κυρίως της Ελλάδας κατά της Αλβανίας είναι ο ρόλος της Τουρκίας, ο οποίος, σημειώνουν, απόχτησε συγκεκριμένη δομή κυρίως μετά την υπογραφή των γνωστών πολλαπλών συμφωνιών μεταξύ Άγκυρας και Τιράνων, τον Φλεβάρη του 2024. Αναφέρουν μάλιστα ότι αν δεν ήταν η Τουρκία η Βόρειος Ήπειρος θα είχε φύγει από καιρό στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο καταβάλλονται προσπάθειες να αναδειχθεί η Ελλάδα χώρα με σοβαρά προβλήματα με τους γείτονες (Σκόπια, Τίρανα Άγκυρα) για να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα έχει το πρόβλημα.

ΑΛΒΑΝΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Επίσης, θεωρούν προσχεδιασμένες τις πρόσφατες εξελίξεις στη «Βόρεια Μακεδονία», δίδοντας δημοσιότητα σε μια συνεργασία μεταξύ Πρίστινας και Σόφιας με ορίζοντα τη διάλυση της «Βόρειας Μακεδονίας» απ΄όπου θα ωφεληθούν οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί, αφήνοντας την Ελλάδα στην εχθρότητά της με τα Σκόπια με αιχμή του δόρατος την ονομασία. (Το 1991, με την ιδιότητα του Βουλευτή και ενώ γνωρίζαμε την μεταφορά όπλων μέσω Δυρραχίου προς τους Αλβανούς των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, είχα προτείνει στην ελληνική πλευρά την ίδια ιδέα, αλλά μεταξύ Ελλάδας και Αλβανών. Σχεδόν με αποκήρυξαν …!)

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΑΧΤΙΚΗ «ΣΠΡΩΞΕ ΤΟΝ ΤΕΝΕΚΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ!»
Στην Αθήνα αρέσκονται ή να βάζουν το θέμα κάτω από το χαλί, ή να σπρώξουν τον τενεκέ πιο κάτω. Δείχνουν ότι για μια ακόμα φόρα είναι απροετοίμαστοι για τις εξελίξεις σε τόσο σοβαρά εθνικά θέματα στην ίδια την αυλή μας. (Όπως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991 και μέχρι σήμερα). Διακατέχονται από το σύμπλεγμα ανωτερότητας, κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο σε Τίρανα και Σκόπια ότι ο δρόμος τους προς Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από Αθήνα… (Δεν βλέπουν ότι χαράσσονται εντελώς άλλες προοπτικές, που δεν προϋποθέτουν την Ε.Ε. Ούτε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θέση της Αθήνας αφήνει αδιάφορη τη Δύση, ειδικά στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων). Ενώ με την Τουρκία «συνομιλούμε μέχρι να βρεθούν τα χέρια για την καυτή πατάτα) Δυστυχώς από την άλλη, οι γνωστοί πλέον κύκλοι και εντός της Ελληνικής κυβέρνησης, αγνοούν τις εξελίξεις αυτές σε σχέση με τα Τίρανα, ή τις αξιοποιούν, για να μπελεριοποιήσουν την εθνική πολιτική της Ελλάδας προς την Αλβανία. Μάλιστα, στα Τίρανα σχολιάζουν ότι ακροδεξιοί στο κυβερνόν κόμμα, που διεκδικούν και τη διαδοχή στη Ν. Δημοκρατία, έχουν καταφέρει να στριμώξουν τον Μητσοτάκη ώστε να χειριστεί τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στην οπτική της υπόθεσης Μπελέρη. (Εντούτοις, σημειώνουν ότι η υπόθεση Μπελέρη για τα Τίρανα θεωρείται λήξαν και αποτελεί πλέον εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης)

Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΡΑΜΑ
Επίσης, η ελληνική υπεροψία κάνει εντελώς άτοπη, άστοχη και παραπλανητική την απάντηση Μπακογιάννη στην ομιλία Ράμα για «τους Αλβανούς της Ελλάδας» ότι η Αθήνα έχει περισσότερη επιρροή από τον Ράμα στους «Αλβανούς της Ελλάδας» (Παρεπιπτόντως, η Μπακογιάννη κρίνεται στα Τίρανα ως «η πραγματική πρωθυπουργός» στην Ελλάδα, οι παππούδες της οποίας όμως, ισχυρίζονται αυτοαποκαλούμενοι ιστορικοί, έχουν βαμμένα τα χέρια με αλβανικό αίμα.) Η Μπακογιάννη ίσως να μη θέλει να δει τις διαστρωματώσεις και μεταξύ των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Ίσως αυτές τις διαστρωματώσεις να τις βάζει κάτω από το χαλί των συνετών Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, που ασφαλώς αποτελούν την πλειοψηφία. Όπως μπερδεύει τις καλές σχέσεις και ένταξη στην ελληνική κοινωνία των Αλβανών μεταναστών, (έργο κυρίως του ελληνικού λαού) με την κυβερνητική, ή κομματική επιρροή στους Αλβανούς μετανάστες.

Η ΥΠΟΤΥΠΩΔΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Ασφαλώς, την μεγάλη και αφόρητη πίεση από την αλβανική ανθελληνική εκστρατεία δέχεται ο Ελληνισμός της Αλβανίας, οι απλοί Έλληνες. Πίεση δέχονται οι διαμένοντες Έλληνες στην Αλβανία και από Ελλάδα, εφόσον τα συγκεκριμένα συμφέροντα τους υπαγορεύουν να αντιμετωπίσουν τους Αλβανούς εχθρικά. (Κάτι αδιανόητο) Συνεπώς, οι Έλληνες αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στην απώθηση του Ελληνισμού.

ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Στην Αλβανία, είναι προσβλητική η παθητική στάση του διπλωματικού σώματος. Από την μια έχει επιδοθεί στην απλή καταγραφή των όσων συμβαίνουν στην ανθελληνική εκστρατεία, μάλιστα αποφεύγοντας στα δελτία τύπου την πραγματική ανθελληνική επιθετικότητα. Ίσως το κάνει για να μη ανησυχήσουν την Αθήνα. Ή για να δικαιολογήσουν την παθητική τους στάση (δεν συμβαίνει τίποτε!) και κατ επέκταση να μη ανοίξουν δουλειά στον εαυτόν τους. Από την άλλη δεν καταβάλλεται καμιά προσπάθεια, (ή είναι αναποτελεσματικό), για να ακουστεί η αλήθεια έστω και ως άλλη άποψη.
Στο σκεπτικό αυτό η πρεσβεία στα Τίρανα, είτε φανερά είτε ύπουλα (διπλωματικά) παραγκωνίζει, περιθωριοποιεί, αδιαφορεί και διώκει και όσους Έλληνες προσπαθούν να πράξουν το εθνικό χρέος. Κινείται με την αρχή ότι δεν «είναι καλά παιδιά» δλδ δεν γλείφονται. Ή δεν ανήκουν στην παράταξη υπό την κηδεμονία εκπροσώπων της Πρεσβείας, ή και άλλων παραπλήσιων φορέων. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες, που λένε ότι τέτοιοι αξιοπρεπείς Έλληνες κακο-χαρακτηρίζονται στην Αθήνα με τη εθνική σφραγίδα της ελληνικής αντιπροσωπείας. Στην επιφάνεια έρχεται το «ελληνόμετρο», που όπως πάντα το Δ.Σ έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο. Ξανά λοιπόν πάλη των τάξεων. Στην προκειμένη περίπτωση με σημείο αναφοράς τα εθνικά. (Υπερβαίνει και την ταχτική να τα βάλουμε κάτω από το χαλί)

Στην πραγματικότητα η στάση αυτή των διπλωματικών αρχών έχει θέσει στο περιθώριο την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Αλβανία και υποβάλλει σε αδιαφορία, διάσπαση και διάκριση τους Έλληνες.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια