Γιατί ο Ράμα βλέπει υποδεέστερα την Ελλάδα


Στην πρόσφατη συνάντηση για την ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν βλέπει κάποιο εμπόδιο από την Ελλάδα στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτός είπε ειρωνικά. ‘Όχι εμείς αγαπούμε την Ελλάδα. Δεν ήρθα στο Μόναχο για να ενοχλήσω τους φίλους μου Έλληνες, διότι αυτοί με παρακολουθούν παντού για να δουν, να ακούσουν το ύφος της φωνής όταν αναφέρομαι στην Ελλάδα.» Στη συνέχεια ενώ ζήτησε έναν καφέ, είπε «έναν τούρκικο καφέ». Του είπαν είναι «ελληνικός» και όχι «τούρκικος». Απάντησε ότι «μη προσπαθείτε να με φέρετε σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν το έχουν λύσει ακόμα το θέμα, (δλδ αν είναι τούρκικος ή ελληνικός). Εγώ είπα «τούρκικο», είπε ο Ράμα, διότι εδώ στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί Τούρκοι.» Και ενώ έλεγε με ειρωνεία τα λόγια αυτά για την Ελλάδα, η στάση, το ύφος και το βλέμμα του μετέφεραν το σαρκασμό υποτίμησης της Αθήνας. Σαν να έλεγε.. «ποιος έχει γραμμένη την Ελλάδα»

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Από το 1991, τότε που εκπροσωπούσα τον Ελληνισμό στην Αλβανική Βουλή, υπογράμμιζα στην Αθήνα σε όλους τους τόνους και επίπεδα, ότι η πολιτική της προς την Αλβανία, δεν είναι παραγωγική. Εγκλωβίζει την Ελλάδα και τη φέρνει σε αντιπαράθεση με τη γείτονα. (Δυστυχώς δεν άλλαξε παρά τις 6-7 κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν η μια την άλλη στην Αθήνα τα 35 τελευταία χρόνια). Η υπεροψία της Αθήνας, ο αυθορμητισμός, οι εφήμερες λύσεις, οι καιροσκοπικοί στόχοι, η κατάχρηση της θέσης στους ευρωπαϊκούς και δυτικούς οργανισμούς αφαιρούσαν από την Αθήνα σταδιακά, την δυνατότητα για ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων, αλλά και την έθεταν στο περιθώριο όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα στην Αλβανία. Από την άλλη την οδηγούσαν σε σχέσεις αντιπαράθεσης. Στη λογική αυτή η Αθήνα έχασε κάθε μέσο για να ασκήσει πίεση στα Τίρανα, μάλιστα και όταν το δίκιο είναι με το μέρος της. (Τρανταχτή απόδειξη η υπόθεση Μπελέρη) Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Στη νοοτροπία Ράμα να βλέπει την Ελλάδα ως χώρα δεύτερης μοίρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία.

ΈΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τελευταία Αθήνα και Τίρανα επιδείνωσαν τις σχέσεις μεταξύ τους για την υπόθεση Μπελέρη. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε, όπως και επιβεβαιώθηκε, ότι η Αθήνα θα επικαλούνταν πιεστικά μέσα «της χώρας με ισχύ στη Δύση», που θα ανάγκαζαν τα Τίρανα σε αναδίπλωση. Αποδείχτηκε όμως γρήγορα ότι η Αθήνα ήταν αφοπλισμένη απ΄ όλα τα πιεστικά μέσα προς τα Τίρανα. (Όχι μόνο τα ανύπαρκτα διμερή, αλλά και τα ευρωπαϊκά)
Η Αθήνα, όπως διαχρονικά, από την ίδρυση του Αλβανικού κράτους, έδειξε ότι γνωρίζει καλά το δρόμο της απομόνωσης σε ότι αφορά τα συμφέροντά της στην Αλβανία. Και τα Τίρανα να ενισχύουν τη θέση τους με τη στήριξη των μόνιμων συμμάχων τους, με την Αθήνα να μη μπορεί να ξεπεράσει την προσπάθειά τους να εμποδίσουν την ελληνοαλβανική προσέγγιση.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΟΥ
Δέχτηκα προσωπικά πολλές προσκλήσεις για διαβουλεύσεις για τα σχετικά πιεστικά μέτρα που θα μπορούσε η Αθήνα να αναλάβει για να μπορέσει να πιέσει τα Τίρανα. Έβρισκα όλες τις προτάσεις τους με τελευταίο αυτό το «βέτο» για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε. Ένωσης, από περιφερειακά μέχρι σε μέτρα με αρνητικό αντίχτυπο για την Ελλάδα. Το μόνο για μένα αποτελεσματικό μέσο είναι ο Ελληνισμός της Αλβανίας και τα πραγματικά δικαιώματά του. Ισχύει, παρά το γεγονός ότι αργά.
Αυτό διότι η Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, αντιμετωπίζει τον Ελληνισμό με την μέθοδο A LA CARTE, όταν και όπως έχει ανάγκη, αλλά που αποδυναμώνει και απονευρώνει τον Ελληνισμό σε σημείο που τον ρίχνει στην αγκαλιά των Τιράνων.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε ότι όλα τα αθηναϊκά μέτρα θα ήταν μη αποδοτικά.
Όλα δείχνουν ότι η Αθήνα και στην προκειμένη περίπτωση κάνει σύμμαχο το χρόνο ώστε να καταπραΰνει η κατάσταση αντιπαράθεσης, ώστε για μια ακόμη φορά στις πολλές τελευταίες δεκαετίες να υποχωρήσει με σκοπό να δεχτεί την ήττα της στο να βρει κοινή γλώσσα με τα Τίρανα για την βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία, μέχρι το επόμενο επεισόδιο που θα βάλει σε δυσκολότερη θέση την Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια