Μια φωνή μέσα από την παλιά Χιμάρα

Δεύτερη μέρα της ξενάγησης, μ’ ένα γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη, από το τουριστικό γραφείο του κ. Ψωμιάδη, και προορισμός μας η Χιμάρα. Να γνωρίσουν την αρχαία τρισχιλιετή Χιμάρα, με το κάστρο, τις πολλές εκκλησίες και Μονές, με την χαρακτηριστική δομή των οικιών που μείνανε και αυτών που σώζονται τα ερείπιά τους, το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ, το αρχοντικό του Σπύρου Σπυρομήλιου κι άλλα.

Βρισκόμασταν με το γκρουπ στη τοποθεσία με την απέραντη θέα.

-Να αυτό κάτω είναι το Λιβάδι, μία από τις αξιόλογες ακρογιαλιές της Χιμάρας. Εκεί έχει το σπίτι της ο «άγγελος» των έξι Ελλήνων φαντάρων που σκοτώθηκαν στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο και που για 84 χρόνια, αφού τους ενταφίασαν στον κήπο τους, τους περιποιούνταν, στην αρχή οι γονείς, και μετά η κόρη τους η Ερμιόνη Μπρίγκου. Τα είχε σας παιδιά της, τα πρόσεχε και τους άναβε το καντήλι κι αν στη χώρα επισκίαζε ο θάνατος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας της απέμεινε την τιμητική διάκριση. Μπροστά μας το αρχοντικό του Σπύρου Σπυρομήλιου, αυτού του μεγάλου αγωνιστή και πατριώτη…

Καθώς μιλούσαμε για την ιστορία του Σπυρομήλιου, από το διπλανό σπίτι ακούσαμε μια φωνή.

-Από πού είσαι εσύ που τους μιλάς για τη Χιμάρα;
-Από τους Αγίους Σαράντα.
-Και πώς σε λένε;

Δεν έδωσα περαιτέρω σημασία, σκεπτόμενος ότι ο κύριος ήθελε κουβέντα.
Σαν δεν πήρε απάντηση, ξαναφωνάζει δυνατά: «Μην τον εμπιστεύεστε. Δεν σας λέει την αλήθεια».

Γελάσαμε όλοι, διότι οι φίλοι από την Θεσσαλονίκη γνώρισαν καλά την αλήθεια στο τριήμερο της ξενάγησης κι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι, μολαταύτα από την οργή του κυρίου, έβγαζες κάποιο συμπέρασμα.

Είχε δίκιο να μην εμπιστεύονται τους ξεναγούς. Κι αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώθηκε την τρίτη μέρα καθώς επισκεπτόμασταν το Βουθρωτό. Είχε πολλά γκρουπ εκείνη την ημέρα. Μπροστά μας ένα γκρουπ Γερμανών κι ένα Γάλλων. Στο αμφιθέατρο σταθήκαμε όλοι. Οι ξεναγοί των δυο άλλων γκρουπ ούτε τους έδειξαν και ούτε τους μίλησαν για τις κυκλώπειες πέτρες στην είσοδο του αμφιθέατρου με τα διατάγματα στην ελληνική γλώσσα. Μάλιστα μια κυρία από τη Θεσσαλονίκη, που καταλάβαινε γαλλικά, άκουσε τον ξεναγό να λέει πως όλα αυτά είναι Ιλλυρικά και Ρωμαϊκά. Καμία επισήμανση για την ελληνικότητα τους, για την ελληνιστική περίοδο.

Τότε πραγματικά πείστηκα ότι ο κύριος από την παλιά Χιμάρα είχε δίκιο.

Βαγγέλης Παπαχρήστος
sfeva.gr

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια