Αλβανία: Αρπάζουν παραθαλάσσιες περιουσίες μοναστηριών και χτίζουν ξενοδοχειακές μονάδες

Γράφει ο πάτερ Ηλίας Μάκος

Παραβαίνοντας κάθε νομιμότητα και κάθε κανόνα ηθικής, η κυβέρνηση στην Αλβανία, δρομολόγησε την αρπαγή παραθαλάσσιας ιδιοκτησίας της μονής του Αγίου Γεωργίου στα Εξαμίλια των Αγίων Σαράντα, με την παραχώρηση σε επιχειρηματία για την ανέγερση τουριστικής μονάδας, με την ονομασία, μάλιστα, «Monastiri Resort».
Και αυτό, γιατί χαρακτηρίζεται αυθαίρετα δημόσιος χώρος το μοναστήρι, επειδή, δυστυχώς, κωλυσιεργεί επί πολλά χρόνια, αν και υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για την απόδοσή της, η επιστροφή μεγάλου μέρους της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που είχε κατασχεθεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος.

Έτσι πολλά μοναστήρια και πολλοί ναοί στην Αλβανία, που είναι αναγνωρισμένα ως πολιτιστικά μνημεία, θεωρούνται ιδιοκτησία του κράτους!
Τη… λεηλασία παράκτιου οικοπέδου της μονής αγίου Γεωργίου Εξαμιλίων κατήγγειλε πρόσφατα από το βήμα της Αλβανικής Βουλής ο βουλευτής και πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευάγγελος Ντούλες, αλλά το έχει επισημάνει και παλαιότερα το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο «Ανάσταση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Μάλιστα στην περίπτωση της Μονής του αγίου Γεωργίου παραβιάζονται και δεσμευτικές ευρωπαϊκές συνθήκες, που έχει υπογράψει η Αλβανία, περί προστασίας περιβάλλοντος, αφού αυτή αποτελεί τμήμα της Λιμνοθάλασσας και Υγροβιότοπου του Βουθρωτού.
Ο κ. Ντούλες ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «καταπατάται η ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Δέμα – Χερσόνησος των Εξαμιλίων – με την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων πολλών εκατομμυρίων».
Και πρόσθεσε: «Ενώ η Αλβανία αποτελεί την μοναδική χώρα ολικής δίωξης και εξαφάνισης των θρησκευτικών κοινοτήτων επί κομουνισμού, τείνει να αποτελέσει και την μοναδική περίπτωση κράτους, που ενώ αποκαθιστά γενικά κανόνες δημοκρατίας, σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, στερεί στην ουσία την ελευθερία και τα περιουσιακά δικαιώματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα μίλησε για «καταλήστευση της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας», ενώ στο πρόσφατο παρελθόν και ο τωρινός πρόεδρος της Αλβανίας τόνισε την ανάγκη να επιστραφούν στις θρησκείες οι περιουσίες τους και μίλησε για διαφθορά.

Λίγο παλαιότερα και η εφημερίδα «Ανάσταση» της Εκκλησίας της Αλβανίας είχε γράψει σχετικά:
«Δεν αποτελεί πια προσπάθεια, αλλά είναι γεγονός, η απογύμνωση από την ακίνητη περιουσία που αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου στη χερσόνησο των Εξαμιλίων, νότια των Αγίων Σαράντα.
Χωρίς να επεκταθεί κανείς στα νομικά τερτίπια που χρησιμοποιήθηκαν, που στην ουσία απομακρύνουν απ’ την ουσία της υπόθεσης, γίνεται λόγος για την πιο τυπική περίπτωση υφαρπαγής ακίνητης περιουσίας σήμερα, υπό την άμεση ευθύνη της πολιτείας, ιστορικά αναγνωρισμένης ιδιοκτησίας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας. Δεν είναι δυστυχώς η μοναδική περίπτωση, αλλά είναι η πλέον τυπική».

Τι και αν η Μονή από το 2017 κατέθεσε αποδεικτικά έγγραφα και ιστορικές πηγές και έκανε τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την επίσημη κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας της, που ανέρχεται σε περίπου 1200 στρέμματα, δεν πήρε καμία απάντηση. Δεν υπήρξε εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο.
Αντί αυτού, εγκρίθηκε ο «Αναθεωρημένος Χωροταξικός Σχεδιασμός των Παράκτιων στους Δήμους Χιμάρας και Αγίων Σαράντα», σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι κολπίσκοι στην περιοχή αυτή, όπου υπάρχει και από ένα Ορθόδοξο μοναστήρι, μετατράπηκαν σε τουριστικές δομές!

Και το άρθρο σημείωνε:
«Και ότι σήμερα εξελίσσεται αποτελεί οριστική εκτέλεση, διότι αλλοιώνεται μια και καλή το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και ο χαρακτήρας χρήσης του ακινήτου. Τούτο διότι η υφαρπαγή, η κτηματολογική μεταβίβαση και η διαστρεβλωμένη εγγραφή στα υποθηκοφυλακεία συνδυάζεται με ταυτόχρονη έκδοση άδειας οικοδομής για μεγάλων διαστάσεων τουριστικές εγκαταστάσεις καθιστώντας έτσι περίπλοκη- για την ακρίβεια αδύνατη- την διεκδίκηση στο μέλλον του δικαιώματος».

Και κατέληγε αποκαλύπτοντας ότι:
«Η περίπτωση του Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου διευκολύνει στο να καταλάβει κανείς την ουσίας της παράνομης λεηλασίας και της συνεργασίας του κράτους με σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα. Θα ήταν παράβλεψη εάν δεν θα επισημαίνονταν, ότι εν τέλει, όπως επιβάλει η οικονομική λογική και όπως υποδεικνύει η πείρα, η απόδοση και κοινωνική ωφελεία απ’ την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος και τόσων άλλων, θα ήταν πολλαπλά μεγαλύτερη στην περίπτωση, που γίνονταν σεβαστό το δικαίωμα του πραγματικού ιδιοκτήτη και η δική του συγκατάθεση στην αξιοποίηση. Ο άλλος δρόμος οδηγεί σε παραβίαση της έννομης τάξης, απώλεια της κοινωνικής συνοχής και μείωση της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής».

Άλλες Περιπτώσεις
Να σημειωθεί ότι η ίδια διαδικασία καταπάτησης των περιουσιών τους εξελίσσεται και στις της Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κακομιά και των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες.
Να θυμίσουμε ότι είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε κατοίκους της Χειμμάρας, οι οποίοι, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ύψωσαν, ως εκπλήρωση τάματος, μεγάλο σταυρό στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αειθαλιώτισσας στη Χειμμάρα, αφού το κράτος δεν αναγνωρίζει το Μοναστήρι ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας και το θεωρεί ακινητο του δημοσίου!

Εξάλλου αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Αλβανία η υπογραφή σύμβασης της κυβέρνησης με το Αλβανο-Αμερικανικό Αναπτυξιακό Ταμείο, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού.
Πλέον τα δικαιώματα ανασκαφών, προβολής, εκμετάλλευσης της ροής επισκεπτών, υποδομών φιλοξενίας και επενδύσεων ανήκουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Να λυθεί το θέμα
Παρότι τα αλβανικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας την ιδιοκτησία σε όλους τους ναούς και τα μοναστήρια, εδώ και πολλά χρόνια οι διαδικασίες «σκοντάφτουν» στην «Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών», η οποία δεν εκδίδει τις σχετικές πράξεις.
Προβλέπεται πως κάθε δικαιούχος, εκτός από τα δικαστήρια, θα πρέπει να αποδείξει και στη συγκεκριμένη Επιτροπή ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία του. Με το αιτιολογικό αυτό, η Επιτροπή δεν πείθεται και δεν αποδέχεται ότι τα μοναστήρια και οι ναοί ανήκουν στην Εκκλησία της Αλβανίας!

Δεν είναι ορθό να παραβλέπεται επίμονα το αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας να εφαρμοστεί η συμφωνία, που ψηφίστηκε από το αλβανικό κοινοβούλιο ως νόμος, ανάμεσα σ’ αυτή και το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας, και διευθετηθεί και το θέμα αυτό.
Έτσι οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας ζητούν, χωρίς άλλες χρονοτριβές και άλλα προσχήματα, όλοι οι ναοί, οι μονές, τα ιερά λείψανα, οι εικόνες, τα αντικείμενα λατρείας και οτιδήποτε άλλο της ανήκει, να της επιστραφούν, γιατί είναι σεβαστά, πολύτιμα και καθαγιασμένα για όλους τους ανά την οικουμένη Ορθοδόξους, και ασφαλώς και για τους πιστούς της Αλβανίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι επανειλημμένα σε ετήσιες εκθέσεις για τις θρησκευτικές ελευθερίες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισημαίνεται η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, όπως και η αδιαφορία, σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Δείτε ακόμη:

Σχόλια