Αλβανία: Αποκλείεται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την γεωργία λόγω κατάχρησης

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, OLAF, ανακοίνωσε επίσημα ότι εντόπισε την κατάχρηση 33 εκατομμυρίων ευρώ κονδυλίων της ΕΕ για ενίσχυση της αλβανικής γεωργίας και συνέστησε τον αποκλεισμό του επόμενου πακέτου εφόσον δεν υπάρχουν μέτρα που να εγγυώνται την προστασία των οικονομικών συμφέροντα της ΕΕ.
Το σκάνδαλο έχει να κάνει με τα κονδύλια που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη γεωργική και αγροτική ανάπτυξη της Αλβανίας μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPARD II) και ξεκίνησε αφού ορισμένοι από τους Αλβανούς πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για χρηματοδότηση, κατήγγειλαν τo Αλβανικό γραφείο για πρακτικές διαφθοράς.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της OLAF, η έρευνά τους αποκάλυψε ότι οι αιτούντες έπρεπε να καταβάλουν υψηλό ποσοστό της επιχορήγησης σε «προεπιλεγμένες» εταιρείες συμβούλων που διευκόλυναν την εκτέλεση συμβάσεων με την Αλβανική Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης (ARDA), η οποία διένειμε τα κεφάλαια. .
«Μετά από μια σειρά ερευνητικών βημάτων, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών εγκληματολογικών ερευνών σε έγγραφα που σχετίζονται με δικαιούχους IPARD II, ARDA και άλλους οικονομικούς φορείς, η OLAF ανακάλυψε πολλές σοβαρές παρατυπίες κατά τη φάση χορήγησης επιχορηγήσεων και την υλοποίηση πολλών έργων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μεταξύ των παρατυπιών που εντοπίστηκαν ήταν "το αίτημα προς τους αιτούντες να καταβάλουν σημαντικό μέρος της επιχορήγησης σε τοπική εταιρεία συμβούλων" καθώς και "συμβάσεις που ανατέθηκαν χωρίς διαγωνισμό ή με παραποιημένο ανταγωνισμό" ή "διογκωμένες τιμές και παραβιάσεις συμβάσεων".

Η OLAF συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει άκυρες τις φάσεις ένα και δύο του προγράμματος IPARD II. Τα συνολικά κεφάλαια των φάσεων αυτών φτάνουν τα 33 εκατ. ευρώ.
Η OLAF συνιστά επίσης στην ΕΕ να αναστείλει το πρόγραμμα IPARD III ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ «μέχρι να ληφθούν μέτρα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από παράνομες δραστηριότητες».

Η OLAF προσθέτει ότι αντίγραφο των ευρημάτων έχει σταλεί στις αλβανικές αρχές λόγω «πιθανών εγκληματικών δραστηριοτήτων» που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια