Αλβανία: Δημοσιευθήκαν τα στοιχεία απογραφής πληθυσμού

Το Ινστιτούτο Στατιστικής δημοσίευσε τα στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών του 2023. Με βάση τα στοιχεία στην Αλβανία υπάρχουν 2.412.113 κάτοικοι και συγκεκριμένα 755 χιλιάδες οικογένειες, με μέγεθος 3,2 μέλη.
Ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 409.831 κατοίκους ή σχεδόν 17% από το 2011.

Η διευθύντρια του INSTAT Έλσα Ντούλι κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων είπε ότι η απογραφή επετεύχθη μετά από κάποιες προκλήσεις που πέρασε η χώρα.
Ο Ντούλι τόνισε επίσης ότι η Απογραφή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη εταίρων, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη όλων των διεθνών προτύπων.

«Αυτή η απογραφή υπολόγισε στην αλβανική επικράτεια στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, 2.402.113 κατοίκους, οι οποίοι αποτελούν 755.950 οικογένειες, με μέσο μέγεθος 3,2 μελών ανά οικογένεια, που ζουν σε 1.082.529 συνηθισμένες κατοικίες. Σήμερα, με χαρά παρουσιάζουμε αναλυτικά τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι η απογραφή αυτή πέτυχε τον σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκε, δικαιολόγησε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, την οικονομική στήριξη, την ανάγκη των χρηστών.
Όμως, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που θα μοιραστούμε μαζί σας σήμερα, καθώς το έργο και η δέσμευσή μας θα συνεχίσουν να παρέχουμε λεπτομερείς πληροφορίες, σε επίπεδο περιφέρειας, δήμου ή μικρότερης γεωγραφικής ενότητας. Θα γίνουν αναλύσεις και θεματικές μελέτες για διαφορετικούς τομείς της ζωής. Αυτές οι αναλύσεις θα αποτελέσουν για τους χρήστες πηγή πληροφοριών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο ισότιμου και βιώσιμου μέλλοντος για ολόκληρη την κοινωνία.
Τα δεδομένα είναι δημόσιο αγαθό και προσφέρονται σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ερευνητές, επιχειρήσεις, για χρήση για αναπτυξιακό σχεδιασμό, ανάλυση δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών φαινομένων, λήψη σημαντικών αποφάσεων και εφαρμογή τους στην πράξη προς όφελος της κοινωνία μας.
Εκ μέρους του INSTAT και της ομάδας απογραφών, ευχαριστώ τους πολίτες για τη συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, παρέχοντας πληροφορίες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους
». - δήλωσε η Έλσα Ντούλι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Στατιστικής.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία έχει χαρακτηρίσει τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διαδικασία της Απογραφής απαραίτητα για τη διαδικασία ένταξης.
Στην ομιλία του σε μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται με στόχο τη δημοσίευση των δεδομένων, ο Gonzato είπε ότι οι σωστές πληροφορίες που λαμβάνονται από αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικές γιατί βάσει αυτής, για τις χώρες που είναι ήδη μέλη της Ένωσης, προσδιορίζεται ο αριθμός των ψήφων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και των οικονομικών συνεισφορών,
«Η απογραφή παρέχει δεδομένα για το ποιες πολιτικές χτίζονται. Η απογραφή είναι επίσης σημαντική στο πλαίσιο των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ. Οι ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες είναι απλώς απαραίτητες. Οι πληροφορίες καθορίζουν τον αριθμό των ψήφων των χωρών-μελών σε ιδρύματα και τις οικονομικές συνεισφορές που θα δοθούν », ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια