Αλβανία: Τελευταία στην Ευρώπη στην ελευθερία των ΜΜΕ

Η ετήσια έκθεση για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης του Κέντρου για τον Πλουραλισμό και την Ελευθερία των Μέσων, CMPF, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία για το 2023 τοποθετεί την Αλβανία στη λίστα των χωρών με μέσα ενημέρωσης «υψηλού κινδύνου».
Η έκθεση που συντάχθηκε από εθνικούς εμπειρογνώμονες, η οποία λαμβάνει υπόψη έναν αριθμό δεικτών σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς, σημειώνει ότι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητοι από πέρυσι, αλλά ο δείκτης πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης επιδεινώθηκε σημαντικά.

«Τρεις από τους τέσσερις τομείς δεικτών για την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Θεμελιώδης Προστασίας (55%), της Κοινωνικής Ένταξης (69%) και της Πολιτικής Ανεξαρτησίας (70%), κατέγραψαν μικρή ή καθόλου αλλαγή σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση. Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος αυξήθηκε στον τομέα του Πλουραλισμού των Μέσων (92%)», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση συντάσσεται για τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις 5 υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια ετήσια έκθεση που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διανύει το 10ο έτος δημοσίευσής της. Στην Αλβανία, η έκθεση συντάχθηκε από την Kristina Voko, Εκτελεστική Διευθύντρια του Balkan Network for Investigative Journalism στην Αλβανία και τον Besar Likmeta, αρχισυντάκτη του Balkan Network for Investigative Journalism στην Αλβανία.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η CMPF, η Αλβανία είναι μια από τις χώρες με τη δυσκολότερη κατάσταση στην περιοχή και σε ορισμένους δείκτες όπως αυτός του πλουραλισμού του χώρου των ΜΜΕ, κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη με ποσοστό κινδύνου 92 %. Η χώρα δεν έχει καλές επιδόσεις ούτε όσον αφορά την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης από την πολιτική, αφήνοντας μόνο τρεις χώρες πίσω σε αυτόν τον δείκτη: την Τουρκία, την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Η έκθεση επισημαίνει ορισμένα προβλήματα των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ασφάλειας για τους δημοσιογράφους και της επιρροής των ιδιοκτητών εταιρειών μέσων ενημέρωσης που παραβιάζουν τη συντακτική ελευθερία.
«Η σωματική ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν είναι πάντα εγγυημένη, οι συνθήκες εργασίας παραμένουν κακές, ενώ η εξουσία των μέσων ενημέρωσης δεν είναι ανεξάρτητη από την πολιτική επιρροή." δυνατότητα για ισορροπημένη και ανεξάρτητη αναφορά», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση της CMPF επισημαίνει ότι η κατάσταση για τα μέσα ενημέρωσης στις χώρες της ΕΕ και στις πέντε υποψήφιες χώρες είναι περίπλοκη και μόνο μερικές από τις χώρες που παρακολουθούνται έχουν χαμηλό κίνδυνο.
Ο διευθυντής του CMPF, καθηγητής Pier Luigi Parcu, στο μήνυμά του μετά την παρουσίαση της έκθεσης, ανέφερε ότι μια σειρά από νέα εμπόδια τέθηκαν παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μέσων ενημέρωσης και ότι η ανάγκη υποστήριξης των ελεύθερων μέσων ήταν πάντα μεγαλύτερη. .

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθεί η δημοσιογραφία και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης», είπε. Ο διευθυντής του CMPF είπε ότι οι χώρες της ΕΕ και εκείνες που συμμετέχουν σε αυτήν την παρακολούθηση θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
Όσον αφορά την Αλβανία, οι δημοσιογράφοι απαριθμούσαν έναν μακρύ κατάλογο συστάσεων στις οποίες απαιτούνται αλλαγές που θα επηρεάσουν τη βελτίωση της κατάστασης. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν εκκλήσεις για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στη διαχείριση των μέσων ενημέρωσης, περισσότερο χώρο για τις μειονότητες και τη δημιουργία μηχανισμών αυτορρύθμισης για την «καταπολέμηση της ρητορικής μίσους με βάση το φύλο στην ψηφιακή σφαίρα, ειδικά σε εκστρατείες που αγιάζουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». ".

Η έκθεση συνιστά επίσης την απαγόρευση της χρήσης από τα μέσα ενημέρωσης υλικού που παράγεται από πολιτικά κόμματα ή κρατικές αρχές σε ειδησεογραφικά και ενημερωτικά προγράμματα και αυστηρότερα ρυθμιστικά μέτρα, «για να καταστεί η κατοχή κρατικών αξιωμάτων ασυμβίβαστη με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης».
Οι εισηγητές συνιστούν επίσης μια σειρά μέτρων για τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων ή των συντακτών από άδικες απολύσεις και σαφή διαχωρισμό μεταξύ του ρόλου τους και του ρόλου του διαφημιστή. Οι δημοσιογράφοι προτείνουν επίσης μια σαφή νομική ρύθμιση για την προστασία των δημοσιογράφων από τις «Στρατηγικές Αγωγές κατά της Δημόσιας Συμμετοχής (SLAPP)» και την πλήρη αποποινικοποίηση της δυσφήμισης.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια