Η Αλβανία με το υψηλότερο επίπεδο μετανάστευσης στην Ευρώπη, λόγω χαμηλών μισθών και διαφθοράς

Η Αλβανία και η Μολδαβία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη από το υψηλό επίπεδο μετανάστευσης σε σχέση με τον πληθυσμό, τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην παγκόσμια έκθεση για το 2024.
Κυρίως, λόγω της έλλειψης προοπτικών απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς, πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ορισμένες υποπεριφέρειες της ΕΕ για να εργαστούν στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.
«Χώρες όπως η Αλβανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι μερικές από τις σκληρότερα πληγείσες· περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού της Αλβανίας, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι εργάζεται στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στη διαρροή εγκεφάλων, ασκώντας πίεση στις τοπικές βιομηχανίες και οικονομίες που συνεχώς χάνουν εργαζομένους τόσο σε άτομα χαμηλής ειδίκευσης όσο και σε άτομα υψηλής» , σημείωσε ο ΔΟΜ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ως λόγους τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ της Αλβανίας και άλλων χωρών της περιοχής, τη διαφθορά και τον σημαντικό πελατειακό χαρακτήρα που έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις των ανθρώπων να φύγουν από την Αλβανία.
Ο ΔΟΜ σημειώνει ότι χιλιάδες νεαροί Αλβανοί έχουν κάνει δύσκολα ταξίδια για να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πολλοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρές βάρκες ή λέμβους.

Παρόμοια τάση παρατηρείται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, με περίπου το ένα τέταρτο του «οικονομικά ενεργού» πληθυσμού της να εργάζεται στο εξωτερικό.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε σε αύξηση του κόστους ζωής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της υποπεριοχής, ανάγκασε ακόμη περισσότερους Μολδαβούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σερβία δεν αποτελούν εξαίρεση και συνεχίζουν να βλέπουν πολλούς από τους νέους τους να φεύγουν.

Ενώ πολλοί που φεύγουν είναι τακτικοί μετανάστες εργαζόμενοι που καταλήγουν να εργάζονται στη Ρωσική Ομοσπονδία ή σε χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, έχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών από ορισμένες χώρες της υποπεριφέρειας.
Τις επόμενες δεκαετίες, η μετανάστευση θα είναι ο μόνος μοχλός αύξησης του πληθυσμού στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σημειώνει ο ΔΟΜ, ενώ θα είναι η κύρια αιτία μείωσης του πληθυσμού στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η μετανάστευση στην Αλβανία συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς την τρίτη δεκαετία της μετάβασης. Τα ποσοστά μετανάστευσης ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο την τελευταία δεκαετία αντί να μειώνονται, θέτοντας σε δύσκολη θέση την αλβανική οικονομία και τη μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας.
Τα τελευταία στοιχεία απογραφής πληθυσμού για το 2023 έδειξαν ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 420 χιλιάδες άτομα την περίοδο 2011-2023 ως αποτέλεσμα της υψηλής μετανάστευσης, αφού η φυσική αύξηση, παρότι έχει υποστεί μείωση, εξακολουθεί να είναι θετική.

Η αλβανική διασπορά στο εξωτερικό έχει αγγίξει πάνω από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους και αυτό είναι όσο το 66% του πληθυσμού που ζει στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια