Τα προβλήματα με το νερό στη Δρόπολη και το Πωγώνι (vid)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 26 04 2024.

Γιατί το πόσιμο νερό του Δήμου μας το διαχειρίζεται εταιρεία εκτός Δρόπολης και Πωγωνίου;
Με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου έγινε ή παραχώρηση της εκμετάλλευσης του πόσιμου νερού χωρίς καμία ενημέρωση των κατοίκων καταναλωτών.

Άραγε, ο νόμος υποχρέωσε το δημοτικό συμβούλιο στο ψήφισμα αυτό;
Όχι.
Ο νόμος είναι για όλη την επικράτεια της Αλβανίας, δεν εξετάζει ξεχωριστά τον κάθε Δήμο, κοινότητα, χωριό. Είναι στην δικιά μας ευχέρεια τι θα κάνουμε με το δικό μας πόσιμο νερό.

Που στοχεύει ο νομοθέτης;
Στην βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης, με το χαμηλότερο κόστος. Βελτιώθηκε η κατάσταση σήμερα με το πόσιμο νερό; Έχουμε αύξηση του παγίου 40% και δεν γνωρίζουμε το ύψος της χρέωση του κυβικού νερού 300, 500, 800 λεκ (περίπου 30, 50 ή 80 λεπτά του ευρώ) και πάει λέγοντας. Χειρότερα από πριν.

Πόσα χρήματα επένδυσε ή εταιρεία ύδρευσης στο Δήμο μας; 
δέκα εκατομμύρια ευρώ (10,000,000 €).

Ποιος χρηματοδοτεί τα έργα υδροδότησης στο Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου;
Είναι δάνειο στο όνομά όλων των Δροπολιτων και Πωγωνίσιων.

Τι γνωρίζουμε για την αποπληρωμή του δανείου αυτού;
Καμία ενημέρωση. Δεν γνωρίζουμε το ύψος του δανείου, το επιτόκιο, τούς όρους εξόφλησης, ούτε τι χρήματα καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Το βασικότερο, τι έργο έχουν κάνει με τα χρήματα αυτά.

Το υδραγωγείο του Σελλειού πόσο κόστισε; 
Σύμφωνα με την shqiptaria.com , Ιανουάριος 2021 τέσσερα δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ).

Τι σημαίνει αυτό;
Ότι οι κάτοικοι των χωριών Σελλειού, Κρυονεριού, Λοβίνας, Λυκομιλιού και μία γειτονιά τής Σωτήρας είναι χρεώμενοι, κάθε σπίτι, σχεδόν είκοσι εκατομμύρια λεκ ( περίπου 20.000 ευρώ), να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Η εμπορική αξία των σπιτιών σήμερα, σε αυτά τα χωριά, είναι λιγότερη των οφειλών.

Οι γεωτρήσεις στην κάτω Δροπολη;
Είναι εκτός προδιαγραφών της μελέτης. Αντλούν λασπόνερο.

Τι δυνατότητες παρεμβάσεις έχουμε ως δημότες και χρηματοδότες των έργων ύδρευσης;
Δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας. Το μαθαίνουμε όταν καλούμαστε να πληρώσουμε το πόσιμο νερό. Για όλα αποφασίζει η εταιρεία Ύδρευσης και μόνο , όπως λέει ο λαός μας «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει»

Πως υπολογίζεται η τιμή του νερού;
Σύμφωνα με τα έξοδα που έχει η εταιρεία, για την λειτουργία του δικτύου και τα χρήματα που επένδυσε. Τα κοστολογεί μια εταιρεία που εδρεύει στην Αυλώνα.

Η χρέωση είναι σταθερή;

Ή τιμή του κυβικό νερού δεν έχει ταβάνι. Από 300 λεκ (ή 30 λεπτά) το κυβικό μπορεί να φτάσει 800 λεκ (ή 80 λεπτά) - αν υπολογίσουμε και το κόστος του ρεύματος στην Λιούγκαρη, όπως μας ενημέρωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πόσο θα πληρώνει το μήνα για νερό ένα σπίτι;
Ανάλογα με την κατανάλωση ποσότητας νερού, μπορεί να φτάσει έως και 30,000 λεκ το μήνα (σχεδόν 30€ το μήνα) για κάθε σπίτι, όπως μας διευκρίνισε η εκπρόσωπος της εταιρείας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου της 26/04/2024.

Κάθε καθυστέρηση να πληρώσουμε, θα χρεώνει τόκους.
Αν κάποιος αδυνατεί να εξοφλήσει το νερό, γιατί είναι στο εξωτερικό, ή οι κληρονόμοι δεν το γνωρίζουν ή για οποιαδήποτε άλλων λόγο, εφαρμόζεται ο νόμος υποχρεωτική είσπραξη οφειλών (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, οικία, χωράφι ή ότιδηποτε άλλο);

Το πόσιμο νερό είναι εμπόρευμα, όπως το βαπτίζουν οι σοσιαλ-ληστές;
Το νερό είναι φυσικό και κοινωνικό αγαθό. Στα χωριά της πάνω Δρόπολης, Μαύρης ρίζας και στο Πωγωνι η φύση μας το προσφέρει δωρεάν. Το βαπτίζουν εμπόρευμα, για να πληρώνουμε με τα χρήματα μας, όλον τον κομματικό - παρασιτικό μηχανισμό με παχουλούς μισθούς, για να μην χρεώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά οι Δροπολιτες και Πωγωνίσιοι.

Στα χωριά που δεν έχει μπει ούτε μία βρύση, Πωγωνί και Μαύρη Ρίζα, πως θα χρεώνει το πόσιμο νερό;
Θα πληρώνουν και αυτοί ενσωματωμένο στην τιμή του νερού όλες τις υπέρ-κοστολογημένες και αποτυχημένες επενδύσεις.

Κρατικός έλεγχος υπάρχει για αυτά τα έργα;

Θα έπρεπε. Τα χρήματα είναι χρεώμενα στους Δροπολίτες και Πωγωνίσιους και όχι στο κράτος. Οπότε το ενδιαφέρον του κρατικού μηχανισμού είναι εξασθενισμένο.

Τα χρήματα που ξόδεψαν τα περισσότερα χωριά για την κατασκευή υδραγωγείων, εσωτερικών γραμμών διανομής νερού, αντλιοστάσιο, δεξαμενές νερού, οικειοθελή εργασία, δωρεές από διάφορα ιδρύματα, ή εκκλησία, δωρητές από την κοινότητα μας, ποιος θα τα εκμεταλλεύεται;
Ή εταιρεία ύδρευσης, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι μας. Όπως λέει ο λαός μας: "μπάτε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μη δώσετε ".

Η εταιρεία ύδρευσης κάνει κάποια ενημερώσει; Που στοχεύει;
Αυτές οι ενημερώσεις δεν έχουν σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση του νερού, αλλά προσπαθούν να μας κάνουν συνένοχους στην ληστεία που σχεδιάζουν στο εισόδημα των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων. Θέλουν με πλάγιους τρόπους παραπληροφόρησης και κομματικής προπαγάνδας να μάς αποσπάσουν ένα "ΝΑΙ".

Μπορούμε να αποφύγουμε τις υπέρογκες χρέωσης, από την εταιρεία ύδρευσης, στο πάγιο και στο κυβικό νερού;
Ναι. Έχουμε κάθε έννομο δικαίωμα να ζητήσουμε πραγματογνωμοσύνη για την υπέρ-κοστολόγηση των έργων και την αποτυχία του επιθυμητού αποτελέσματος των επενδύσεων.
Δεν επιλέχτηκαν με σκοπό να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων.

Πρέπει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το πόσιμο νερό ή συγκεκριμένη εταιρεία ύδρευσης στο Δήμο μας;
Αν αποδεχτούμε την διαχείριση του πόσιμου νερού στα χωριά μας από την συγκεκριμένη εταιρεία, σε λίγα χρόνια, με μαθηματική ακρίβεια έχουμε υπογράψει τον αφανισμό μας. Ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων μας, η αφανή κοστολόγηση των έργων, η επιλογή των έργων υδροδότησης με γνώμονα εξυπηρέτηση συμφερόντων και το υπερβολικό κέρδος χωρίς την γνώμη μας, η κοστολόγηση της κατανάλωσης του κυβικό νερού με τα έξοδα που θα εμφανίζει μόνον η εταιρεία θα ανεβάζει την χρέωση του νερού 300, 500, 800 λεκ το κυβικό και γιατί να μην χρεώνει 1000, 1200 λεκ το κυβικό νερού, τι θα τους εμποδίσει; Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που απόμειναν στην Δρόπολη και το Πωγώνι ή τα παιδιά μας θα πάνε στην Αυλώνα να διαμαρτυρηθούν για οποιαδήποτε αδικία, καλά καλά δεν γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα, ούτε τη περιοχή.

Υπάρχει λύση;
Ναι Υπάρχει.

Ποια είναι;
Να αναλάβουμε την διαχείριση του νερού μόνοι μας. Όπως το είχαμε εδώ και δεκαετίες. Να παροτρύνουμε τα ξενιτεμένα νιάτα μας, να αναλάβουν πρωτοβουλία για την βελτίωση του δικτύου του νερού, υπάρχει θέληση, αγάπη για τον τόπο και η δυνατότητα, το έχουν αποδείξει όσες φορές έχει χρειαστεί. Ο βουβός πόνος των παππούδων και γιαγιάδων θα ξυπνήσει την φιλοπατρία και τον εθελοντισμό όλων μας.

Τι προτείνουμε:

Η επιστροφή της διαχείρισης του νερού στο Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου. Από μηδενική βάση ξεχωριστά, χωριό το χωριό να ζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερη λύση. «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν ξέρει ο κόσμος όλος».

Πως μπορεί να γίνει η επιστροφή του νερού στο Δήμο μας;
Με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

Αν το δημοτικό συμβούλιο το αρνηθεί;
Πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους. Αν μάς στερήσουν την πρόσβαση στις πηγές του πόσιμου νερού (με υπέρογκες χρεώσεις και υπερκοστολόγηση έργων) πού μας κρατήσανε γαντζωμένους ανά τους αιώνες στα χωριά μας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα σε λίγα χρόνια τα χωριά της Δρόπολης και Πωγωνίου να γίνουν αφιλόξενα για μας και τα παιδιά μας.

Τι περιμένουμε από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου;
Τον όρκο που δώσανε «να υποστηρίζουν για πάντα και παντού τα συμφέροντα των δημοτών του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου και μόνον.»

Ή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΡΕΤΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΕΚΑΣ 
ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ «ΜΑΖΙ ΝΙΚΑΜΕ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ


Διαβάστε ακόμη

Σχόλια