Στατιστική ανάλυση των εκλογών στη Χιμάρα

Κ. Δημητρόπουλος*

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» του Σαββάτου 21.09.2024


Για το κείμενο που ακολουθεί στηριχθήκαμε στα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας (Komisioni Qendror i Zgjedhjeve), παρά το γεγονός της βίας και της νοθείας που χαρακτηρίζει, άλλοτε εντονότερα και άλλοτε όχι, τις Δημοτικές Εκλογές στη Χιμάρα.

Εκλογείς και συμμετοχή 2003 – 2024: γενικά στοιχεία
Κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών των τελευταίων περίπου είκοσι ετών, είτε στον παλιό Δήμο Χιμαραίων είτε στον μετά το 2014 διευρυμένο οι μεν ψηφοφόροι του υποψήφιου της ΟΜΟΝΟΙΑς παραμένουν σε σχετικά σταθερούς αριθμούς, οι δε ψηφοφόροι των κατά καιρούς υποψηφίων των Τιράνων, παρουσιάζουν θεαματική άνοδο. Οι δύο κυριότεροι σταθμοί σε αυτή την άνοδο των τελευταίων ήταν οι δημοτικές εκλογές του 2011 όπου διπλασιάστηκαν οι ψήφοι τους σε σχέση με τις εκλογές του 2007 και οι δημοτικές εκλογές του 2015 όταν και υπερ-τριπλασιάστηκαν οι ψήφοι σε σχέση με τις εκλογές του 2011.


Μετά το 2014 ιδρύθηκε ο νέος διευρυμένος Δήμος Χιμάρας στον οποίο είχαν προστεθεί ο έως τότε Δήμος Βράνιστας με κατοίκους Αλβανούς μουσουλμάνους και η τέως Κοινότητα Λουκόβου με μικτό εθνικά και θρησκευτικά πληθυσμό. Στην προ του 2014 απροκάλυπτη νοθεία (και βία) ο νέος διευρυμένος Δήμος λειτούργησε εκ των πραγμάτων ως μια νέα και νομιμοποιημένη μορφή νόθευσης της εκλογικής βούλησης των Χιμαραίων. Στο εκλογικό σώμα προστέθηκε ένας εκλογικός πληθυσμός μεγαλύτερος από τον υπάρχοντα και παράλληλα αυξήθηκε η συμμετοχή τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτους αριθμούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 4ης Αυγούστου στη Χιμάρα, ο νικητής των εκλογών ήταν ο ελληνικής καταγωγής Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος και έλαβε 5.022 ψήφους. Ο Βαγγέλης Τάβος συμμετείχε στις εκλογές ως προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού της Αλβανίας (Βλάχος από πατέρα και Χιμαραίος από μητέρα) Έντυ Ράμα. Κατάγεται από τo χωριό Γεωργουτσάτες της Δρυϊνούπολης Αργυροκάστρου και έως πρόσφατα δεν είχε καμιά συγγενική ή άλλη σχέση με την περιοχή της Χιμάρας. Ο ανθυποψήφιός του Πέτρος Γκικουρίας έλαβε 3.545 ψήφους και είναι και αυτός ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε στο μεγαλοχώρι της Χιμάρας Δρυμάδες και κατέβηκε στις εκλογές με τη σημαία της ΟΜΟΝΟΙΑς και τη στήριξη της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Συγκρίσεις με τις εκλογές του 2023
Στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 ο υποψήφιος των Τιράνων (Γκέργκι Γκόρο) έλαβε 3.818 ψήφους και το 2024 ο Βαγγέλης Τάβος, 5.022. Το όλον, 1.204 παραπάνω ψήφους. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης το 2023 (Φρέντης – Διονύσιος Μπελέρης) έλαβε 3.837 ψήφους και το 2024, ο Πέτρος Γκικουρίας 3.545. Εν συνόλω ο υποψήφιος της ΟΜΟΝΟΙΑς και της αλβανικής αντιπολίτευσης πήρε 292 λιγότερους ψήφους.

Όμως ο Πέτρος Γκικουρίας στις εκλογές του περασμένου μήνα:
1. Στον παλιό Δήμο Χιμαραίων, επικράτησε του αντιπάλου του με 53,6%, καταγράφοντας μάλιστα μια ελαφρά άνοδο σε αριθμό ψήφων (16) και κρατώντας μια διαφορά 330 ψήφων (2.462 ψήφοι). Το 2023 το ποσοστό του Μπελέρη ήταν 60,8% ή 2.446 ψήφοι, λόγω της ελαφρά μικρότερης συμμετοχής.
2. Στον τέως δήμο Λουκόβου έλαβε το 35,3% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Η πτώση του ήταν σημαντική και σε αριθμό ψηφοφόρων (- 258). Από τις εκλογές του 2023 η διαφορά ήταν της τάξης των 783 ψήφων, όπου το ποσοστό του Μπελέρη έφτασε το 45,6%.
3. Στη Βράνιστα περιορίστηκε στο 10,8% του συνόλου των ψήφων, χάνοντας σε απόλυτους αριθμούς 50 ψήφους από το 2023 και έχοντας διαφορά 1024 ψήφων από το νικητή, Τάβο. Το ποσοστό του Μπελέρη το 2023 ήταν 16,4%.



Ο Τάβος έλαβε 1204 παραπάνω ψήφους από τον Γκόρο και από τον αντίπαλό του 1.477 περισσότερους. Η διαφορές αυτές πιθανολογούμε ότι προκύπτουν κυρίως από:

1. Τα 871 επιπλέον άτομα προσήλθαν στις κάλπες. Από αυτούς υπολογίσαμε ότι οι 252 είναι νέοι εγγεγραμμένοι και 619 από αυτούς που δεν είχαν προσέλθει στις κάλπες κατά τις προηγούμενες εκλογές.
2. Τη μετακίνηση 292 ψηφοφόρων, κυρίως από την παράταξη της ΟΜΟΝΟΙΑς προς αυτή του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος.

Σε κάθε παλιά δημοτική ενότητα σημειώθηκε μια μικρή αύξηση τόσο των εγγεγραμμένων, όσο και της συμμετοχής. Σε ποσοστά η άνοδος στη συμμετοχή ήταν 4,03% στον τ. Δήμο Χιμαραίων, 5,36% στον τ. Δήμο Βράνιστας και 1,8% στην παλιά Κοινότητα Λουκόβου. Πιο αναλυτικά η διαφοροποίηση σε απόλυτους αριθμούς είναι η εξής:
· Στον τ. δήμο Χιμαραίων οι παραπάνω εκλογείς ήταν 567, από τους οποίους οι 205 ήταν νέοι εγγεγραμμένοι (άνοδος συμμετοχής κατά τέσσερις περίπου ποσο.
· Στον τέως δήμο Βράνιστας οι παραπάνω εκλογείς ήταν 139 ενώ οι εγγεγραμμένοι μειώθηκαν κατά 20.
· Στον τέως δήμο Λουκόβου ψήφισαν 165 παραπάνω άτομα εκ των οποίων οι 67 ήταν νέοι εγγεγραμμένοι.


Στο σύνολο του νέου Δήμου Χιμάρας, ο υποψήφιος του ΣΚΑ για το 2024 Βαγγέλης Τάβος, έλαβε 1204 παραπάνω από όσες πήρε ο Γκέργκι Γκόρο το 2024. Την ίδια στιγμή ο Πέτρος Γκικουρίας έχασε 292 ψήφους σε σχέση με αυτές που πήρε ο Φρέντης Μπελέρης το 2023. Από αυτή τη σχέση φαίνεται ότι ο Τάβος κέρδισε σχεδόν τετραπλάσιους ψηφοφόρους από όσους έχασε ο Γκικουρίας. Θεωρητικά τα «καθαρά» του κέρδη είναι 912 ψήφοι, γεγονός που ξεπερνά τους 871 νέους ψηφοφόρους!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η παραδοσιακή (ενβερική) μέθοδος της ψυχολογικής πίεσης, των απειλών και των εκφοβισμών των ψηφοφόρων παραμένει σε ισχύ. Τμήματα του πληθυσμού είναι ευεπίφορα στην υποταγή και την ποδηγέτηση. Κάποιοι άνθρωποι αδυνατούν να αντισταθούν και σε αυτό συντείνουν λόγοι όπως ο χαρακτήρας τους ή οι εξαρτήσεις από το κράτος που ισχυροποιούνται λόγω παλιότερων ή και νεώτερων υποθέσεων συνεργασίας με τις αρχές σε θέματα που αφορούν κυρίως διώξεις που υπέστησαν συντοπίτες τους (ή και οι ίδιοι) κατά το απώτερο ή και εγγύς παρελθόν. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός ατόμων που εκβιάζεται λόγω των εσκεμμένων εκκρεμοτήτων εκ μέρους του κράτους στο μεγάλο ζήτημα της επιστροφής της ακίνητης περιουσίας και νομικής κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων, όπως επίσης και πάσης φύσης υποσχέσεις αναστολών πληρωμών προστίμων, φόρων ή χρεών προς τράπεζες κ.ά.
Εδώ και δεκαετίες παρακολουθούμε τις εκλογικές διαδικασίες στη Χιμάρα. Θεωρούμε πως τον περασμένο Αύγουστο επαναλήφθηκαν και εντάθηκαν πρακτικές νόθευσης της εκλογικής βούλησης των Χιμαραίων. Μετά το 2015 και τη διεύρυνση του Δήμου αυτές οι πρακτικές έχουν λάβει νέες μορφές. Η νοθεία πραγματώθηκε από διάφορα πρόσωπα, που είχαν άμεση ή έμμεση υπαλληλική σχέση με το κράτος και τις υπηρεσίες του έως και υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και των κρατικών θεσμών. Ως ενδιάμεσοι χρησιμοποιήθηκαν άτομα που κατοικούν στο νέο Δήμο, έποικοι αλλά και ντόπιοι.

* Ο Κώστας Δημητρόπουλος είναι κοινωνιολόγος, συνιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας «Οι απ’ έδω» για τα δικαιώματα του γηγενούς Ηπειρωτικού Ελληνισμού στην Αλβανία. Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται από τον «Δρόμο της Αριστεράς».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια