«Λαχείο» εκατομμυρίων για τον Βαγγέλη Τάβο, δυο μήνες πριν τις εκλογές στη Χιμάρα

Τον Νοέμβριο του 2021, η οικογένεια του Βαγγέλη Τάβου ίδρυσε μια εταιρεία με το όνομα Theap Construction. Στόχος της εταιρείας ήταν ο κλάδος των κατασκευών και των ακινήτων, ενώ το βασικό κεφάλαιο ήταν μόλις 100 χιλιάδες ΛΕΚ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kapitali-al λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2022, η αξία της εταιρείας αυξήθηκε. Η οικογένεια Τάβου πρόσθεσε στην εταιρεία μια έκταση 33,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ως μέρος του ενεργητικού της επιχείρησης. Εγγεγραμμένο με αριθμό 26/533, το ακίνητο βρίσκεται στο χωριό Λυκούρσι, στους Αγίους Σαράντα, κάτω από το περίφημο κάστρο Λυκούρσι.

Στις δηλώσεις της εταιρείας αναφέρεται ότι το οικόπεδο αποκτήθηκε με επιχειρηματική σύμβαση και η αρχική του αξία είναι 85,6 εκατ. ΛΕΚ (περίπου 856 χιλ. ευρώ. Όμως ένα χρόνο μετά, η λογιστική αξία του ακινήτου τετραπλασιάστηκε.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο Βαγγέλης Τάβος γίνεται ο ίδιος ιδιοκτήτης της εταιρείας. Μια εβδομάδα αργότερα, εγκρίνει την αύξηση του κεφαλαίου της. Στην έκθεση αύξησης κεφαλαίου αναφέρεται ότι η αξία του οικοπέδου, αποτιμάται στα 4,2 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στο ίδιο βαθμό το κεφάλαιο της εταιρείας. Αργότερα, η αξία αυτή διορθώθηκε ξανά στα 3,59 εκατ. ευρώ, αφού σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, η πρώτη εκτίμηση έγινε λανθασμένα.
Ο Βαγγέλης Τάβος έμεινε μόνο λίγους μήνες ως επίσημος ιδιοκτήτης της εταιρείας Theap Konstruksion. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, δώρισε το 100 % των μετοχών της στον αδελφό του. Αυτές οι κινήσεις είχαν επίσης στο παρασκήνιο τις πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονταν με την πολιτική καριέρα του Βαγγέλη Τάβου

Δύο μήνες μετά τη δωρεά των μετοχών της εταιρείας στον αδερφό του, ο Βαγγέλης Τάβος διορίστηκε από τον Έντι Ράμα ως Περιφερειάρχης Αυλώνας. Η εταιρεία, η οποία ήταν ήδη υπό την ιδιοκτησία του αδελφού του, θα άλλαζε ξανά χέρια, φέρνοντας εκατομμύρια στην οικογένεια Τάβου.
Τον Μάιο, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, όταν ο Βαγγέλης Τάβος είχε εν τω μεταξύ λάβει την ευλογία από τον Έντι Ράμα να θέσει υποψηφιότητα για το δήμο Χιμάρας, τα μέλη της οικογένειας του κυρίου Τάβου πούλησαν την εταιρεία Theap Konstruksion για 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Ο αγοραστής ήταν μια γνωστή εταιρεία στα Τίρανα, η TDT & Partners.

Κατά ειρωνικό τρόπο, την ημέρα της πώλησης της εταιρείας, ο Έντι Ράμα βρέθηκε μαζί με τον Βαγγέλη Τάβο στη Χιμάρα, μοιράζοντας πιστοποιητικά ιδιοκτησίας στους Χιμαριώτες. Κατά τη συνάντηση αυτή, ο Έντι Ράμα φρόντισε να τονίσει ότι η διανομή των πιστοποιητικών ιδιοκτησίας ήταν έργο του Περιφερειάρχη Αυλώνας, ενώ, επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στον πρόεδρο και βουλευτή του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε.
Αμέσως μετά την αγορά της Theap Construction από την TDT & Partners, έλαβε άδεια για ένα θέρετρο στο Λυκούρσι. Στις 9 Ιουλίου, το Εθνικό Συμβούλιο Επικράτειας και Υδάτων ενέκρινε την άδεια ανάπτυξης για την εγκατάσταση: «Πολυλειτουργικό θέρετρο, κατοικίες, ξενοδοχείο και υπηρεσίες», Φάση Ι, που βρίσκεται στην περιοχή Λυκούρσι, Δήμος Αγίων Σαράντα, με την εταιρεία ανάπτυξης «TDT & Partners».`

Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κατήγγειλε ότι ο Τάβος απέκτησε την γη στο Λυκούρσι με πλαστά έγγραφα, όμως ο Βαγγέλης Τάβος, εκτός από τα 3,6 εκατ. ευρώ από την πώληση του οικοπέδου στο Λυκούρσι, κέρδισε και τις εκλογές στο δήμο Χιμάρας. Και ως δήμαρχος πήρε την πρώτη απόφαση ακριβώς για ένα θέρετρο, παραδίδοντας δύο εκτάρια κρατικής γης στον Gjikurija στην Παλάσσα για το ξενοδοχείο White Roads

Διαβάστε ακόμη


Σχόλια