Διαφθορά, εγκληματικότητα και κοκαΐνη

Το έγκριτο DerSpiegel δημοσίευσε ένα άρθρο «βόμβα» σχετικά με τη συνεργασία της κυβέρνησης του Έντι Ράμα με συμμορίες και τη διεθνή μαφία.
Το άρθρο σημειώνει ότι αρκετοί ερευνητές επιβεβαιώνουν στο Spiegel ότι υπάρχουν επαφές στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο με το οργανωμένο έγκλημα, αναφερόμενοι στο εμπόριο κάνναβης και τόνων κοκαΐνης.
Το άρθρο συνεχίζει: « Στη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, υπήρξε διαφθορά σε όλα τα τμήματα και σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, ακόμη και στην κορυφή» .

Μετά το βομβιστικό άρθρο του DerSpiegel, ο Έντι Ράμα τηλεφώνησε στη σύνταξη και προσπάθησε να επηρεάσει ώστε να αλλάξει το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων.
Η DerSpigel όχι μόνο απέρριψε αυτή την παρέμβαση, αλλά κατήγγειλε και το τηλεφώνημα του Ράμα στο άρθρο της.
Αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες από το «Spiegel», ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε αργά το βράδυ και προσπάθησε να επηρεάσει το ρεπορτάζ. Θεώρησε τις κατηγορίες αβάσιμες, προσβλητικές και επιζήμιες και άξιες για τη φήμη της χώρας του », γράφει μεταξύ άλλων το Derr Spiegel.

Ολόκληρο το άρθρο του Der Spiegel:

Πλέον κυκλοφορεί ως τρόπαιο στην Ευρώπη.

Στην κλειστή συνεδρίαση του CSU τον Ιανουάριο, ήταν ο «VIP» καλεσμένος, ο Έντι Ράμα, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας.
Τον Μάιο, ο Ράμα έλαμψε δίπλα στον Αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ ως κεντρικός ομιλητής στην τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου στο Άαχεν, όπου επικαλέστηκε το πνεύμα της ανεκτικότητας στο πνεύμα του Τόμας Μαν.

Η Αλβανίδα, που ανταλλάσσει συνεχώς φιλιά με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι του 2023 έκανε διακοπές με την οικογένειά της στη βίλα του Ράμα στην Αδριατική.
Ο Έντι Ράμα, 60 ετών, κυβερνά και εκπροσωπεί την Αλβανία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, εδώ και έντεκα χρόνια: ένας ψηλός τύπος με μέτριους τρόπους.

Συνήθιζε να δέχεται κρατικούς καλεσμένους με αθλητικά παπούτσια και μερικές φορές ξυπόλητους δημοσιογράφους. Όψιμος απόγονος της σοσιαλιστικής αστικής τάξης, πολύγλωσσος σε υψηλό επίπεδο. Πρώην μπασκετμπολίστας της εθνικής ομάδας, γνωστός διεθνώς ως καλλιτέχνης εικαστικών τεχνών. Για πολλούς στη Δύση: το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της Αλβανίας.

Διαφθορά σε όλα τα επίπεδα
Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρέθηκε στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα τον Φεβρουάριο και βρήκε επαινετικά λόγια για τον «Εντιν», κυρίως για τη μεταρρύθμισή του στη δικαιοσύνη.
« Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι λογοδοτούν τώρα, μέλη του οργανωμένου εγκλήματος πηγαίνουν στη φυλακή και χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά. », είπε ο Μπλίνκεν.

Ωστόσο, στην τελευταία ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα πράγματα ακούγονται διαφορετικά. Για την κατάσταση στην Αλβανία λέγεται: «Υπήρχε διαφθορά σε όλα τα τμήματα και σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, ειδικά στην κορυφή.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ράμα ισχυρίζονται ότι ο μακροχρόνιος ηγέτης έχει μετατρέψει τη χώρα του σε μια απολυταρχία που έχει μολυνθεί από χρήματα από ναρκωτικά. Πιο συγκεκριμένα: ανέχτηκε την προώθηση του οργανωμένου εγκλήματος. Γεγονός που διαψεύδει ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αντιμέτωπος με τις σχετικές κατηγορίες από το SPIEGEL, ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε αργά το βράδυ και προσπάθησε να επηρεάσει το ρεπορτάζ: Θεώρησε τις κατηγορίες αβάσιμες, προσβλητικές και αδικαιολόγητα επιζήμιες για τη φήμη της χώρας του.
Πώς θα μπορούσε να συμβεί, ρωτήθηκε ο Ράμα από έναν Ιταλό δημοσιογράφο τον Ιούνιο, να συλλαμβάνονται ο ένας μετά τον άλλο το στενότερο περιβάλλον του, μεταξύ των οποίων διάφοροι υπουργοί, για διαφθορά, ενώ μόνο ο ίδιος ήταν ακόμη στο αξίωμα; Η ψυχρή απάντηση του αρχηγού της αλβανικής κυβέρνησης: «Υπάρχουν γουρούνια σε κάθε δάσος».

Ο σταθεροποιητής από τα Βαλκάνια
Με τα μάτια της Δύσης, ο Ράμα θεωρείται σταθεροποιητής στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, το μοντέλο που διαπραγματεύτηκε με τη Meloni προσελκύει ενδιαφέρον και πέρα ​​από την Ιταλία: το σχέδιο στέγασης προσφύγων και μεταναστών που πιάνονται στα ύδατα της ιταλικής Μεσογείου σε αλβανικό έδαφος σε σχέση με το δικαίωμά τους στο άσυλο.
Όσο πιο δημοφιλής φαίνεται ο Ράμα στο εξωτερικό, τόσο περισσότερο ο θυμός μεγαλώνει γύρω του. Όσοι στον στενό κύκλο γνωρίζουν πάρα πολλά και ως εκ τούτου θα διακινδύνευαν πάρα πολλά μιλούν μόνο υπό την υπόσχεση της ανωνυμίας. Άλλοι βγαίνουν στους δρόμους. Τον Ιούλιο, οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην επίσημη κατοικία του Ράμα στα Τίρανα. Τα σημάδια εγκαυμάτων έχουν ήδη αφαιρεθεί. Άλλα, παλαιότερα ίχνη στο κέντρο των Τιράνων έχουν απομείνει.

Οι νέοι, φωτεινότεροι καιροί συμβολίζονται από ένα διαφανές κτίριο από γυαλί και χάλυβα. Εδώ εδρεύει ο SPAK, η εισαγγελία κατά της διαφθοράς της Αλβανίας. Ιδρύθηκε το 2019 με παρότρυνση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο εν ενεργεία επικεφαλής της αρχής δεν θεωρήθηκε αγαπημένος του Ράμα. Στην καθοριστική ψηφοφορία μάλλον ωφελήθηκε από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης είχε επιμείνει να επιβλέπει προσωπικά τη διαδικασία, ψήφος δυσπιστίας στον αρχηγό της κυβέρνησης.

Φυλακές VIP με γυμναστήριο
Το ιστορικό της εξουσίας του ΣΠΑΚ μέχρι στιγμής έχει ως εξής: Ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών του Ράμα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών για κατάχρηση εξουσίας, αρχικά σε σχέση με διακίνηση ναρκωτικών και, τέλος, για άλλο αδίκημα. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Ράμα καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών και οκτώ μηνών για διαφθορά τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χρειάστηκε να παραιτηθεί λόγω κατάχρησης εξουσίας. Το πρώην αφεντικό του πήγε τελικά στη φυλακή τον Ιούλιο του 2024 για υπεξαίρεση κεφαλαίων της ΕΕ.
Υπάρχουν ήδη οι λεγόμενες VIP φυλακές στην Αλβανία, όπως αποκάλυψε η ερευνητική πλατφόρμα BIRN: κέντρα κράτησης με τμήματα στα οποία διαμένουν πεσμένες σοσιαλιστικές προσωπικότητες με δική τους κουζίνα, ντους και γυμναστήριο.

Το σύστημα Rama

«Σε πειράζει να καπνίσω πούρο;» ρωτάει ο Arben Ahmetaj όταν συναντιόμαστε σε μια βεράντα του καφέ στο κέντρο του Λουγκάνο.
Ο Ahmetaj είναι μια φιγούρα που από νεαρή ηλικία θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι των Αλβανών σοσιαλιστών. Παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης, αυτή τη στιγμή απολαμβάνει την εξορία στο Λουγκάνο και ελπίζει για πολιτικό άσυλο στην Ελβετία.

Ο Αχμετάι βάζει το κρύο πούρο στο τασάκι και μιλά για τη σχέση του με τον Ράμα, τον οποίο μερικές φορές αποκαλεί «Κιμ Γιονγκ Ουν» αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη δικτάτορα.
« Δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω ως αποδιοπομπαίος τράγος. Επωφελήθηκε από τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Τώρα χρησιμοποιεί το δικαστικό σύστημα ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους και σε όποιον αντιτίθεται στην προσπάθειά του για εξουσία » .

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ότι αμφιβάλλει ότι το σύστημα Ράμα γίνεται σιωπηλά ανεκτό στη Δύση: «Δεν έχω ιδέα γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δουν τι συμβαίνει στην Αλβανία. Έχουν εξαιρετικές μυστικές υπηρεσίες που γνωρίζουν τα πάντα λεπτομερώς, ειδικά για το ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα».
Ο Ahmetaj επιβεβαιώνει τα ευρήματα των ερευνητών ότι η Αλβανία μετατράπηκε σε ναρκοκράτος που τροφοδοτείται από τη διακίνηση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της θητείας του Ράμα.
« Η τοποθέτηση της κάνναβης στη χώρα από το 2014 έως το 2017 ήταν η κρυφή οικονομική ατζέντα του πρωθυπουργού. Η αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος που τροφοδότησε έχει αλλάξει μαζικά την αλβανική οικονομία και κοινωνία. Ο Ράμα πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να ελέγξει το εγκληματικό περιβάλλον, αλλά για πολύ καιρό είναι αυτός που ελέγχεται », είπε.

Κλείνουν τα μάτια οι Ευρωπαίοι στον Ράμα;
«Η Ursula von der Leyen τον αποκαλεί «αγαπητέ Eddie» είναι ήδη ένα μήνυμα», λέει η Frauke Seebass από το γραφείο του Science and Policy Foundation στις Βρυξέλλες.
" Πρέπει να δείτε το φαινόμενο Rama σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, προέρχεται από την οπτική της ΕΕ και μια επιχειρηματική προσέγγιση στην προσπάθεια σταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Ράμα, σε αντίθεση με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σερβία, δεν θεωρείται αντιευρωπαϊκός, πολύ πιο άνετος. Γι' αυτό αποφάσισαν να κάνουν τα στραβά μάτια, αν όχι δύο».

Φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση
Από το 1991, σύμφωνα με το Αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικής, περισσότερο από το ένα τρίτο των πρώην 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Ο μέσος μισθός είναι γύρω στα 750 ευρώ. Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων που απομένουν είναι άνεργοι.
« Ενοποίηση των πολιτικών και μιντιακών συμφερόντων με αυτά των εγκληματιών και των ολιγαρχικών. Όλα αυτά συμβαίνουν με την ευλογία της ΕΕ και των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει δημόσιος διαγωνισμός που να μην καταλήγει στον εκτεταμένο κύκλο του », έτσι λειτουργεί το σύστημα Ράμα, λέει πρώην μέλος της κυβέρνησης που επιμένει να παραμένει ανώνυμο.

Από την κάνναβη στην κοκαΐνη
Ο Ράμα επιδιώκει μια τέταρτη θητεία το επόμενο έτος.
« Το 90 τοις εκατό των κοινοτήτων είναι τώρα στα χέρια του, σχεδόν με ρωσικούς όρους. Όσο κάποιος δεν σηκωθεί και πει: «Προσωπικά έδωσα λεφτά στον Έντι Ράμα», δεν θα του συμβεί τίποτα. Ο νόμος της σιωπής κυβερνά τη μαφία, ο νόμος της Omertà », λέει η ερευνήτρια δημοσιογράφος Klodiana Lala.
Αρκετοί ερευνητές επιβεβαιώνουν στην ιταλική κρατική τηλεόραση Rai και SPIEGEL ότι υπάρχουν επαφές στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο με το οργανωμένο έγκλημα. Το αρχικό εμπόριο κάνναβης μετατράπηκε σε επιχείρηση με τόνους κοκαΐνης. Τα αλβανικά συνδικάτα συνδέονταν με τα καρτέλ της Καλαβρίας N'Drangheta και της Λατινικής Αμερικής. Ο Ιταλός δημόσιος εισαγγελέας Francesco Mandoi, ο οποίος απασχολείται προσωρινά από τον Rama ως αξιωματικός κατά της διαφθοράς, εξάγει ένα αποθαρρυντικό συμπέρασμα: « Οι βαρόνοι των ναρκωτικών έχουν τους ανθρώπους τους παντού στη διοίκηση, στα ιδρύματα. Τώρα είναι σε θέση να κάνουν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί ».

Σύμφωνα με τον Μαντόι, ο ίδιος δεν είχε λάβει καμία απάντηση από την κορυφή της κυβέρνησης στις προειδοποιήσεις του.

Επενδύσεις από Κούσνερ και Γκρένελ
Τα χρήματα της αλβανικής μαφίας ναρκωτικών αντικατοπτρίζονται αρκετά με τη μορφή ουρανοξυστών που έχουν αλλάξει το τοπίο της άλλοτε ζοφερής πόλης των Τιράνων. Η κατασκευή συνεχίζεται επίσης στις ακτές της Αδριατικής. Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Γκρένελ, σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις εκεί με την ευλογία του Ράμα. Ο Ράμα, ο Γκρένελ και ο Τραμπ γνωρίζονται και σέβονται ο ένας τον άλλον από τότε που ακολούθησαν το σχέδιο επαναχάραξης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας υπό τα μάτια του τότε επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Ο πρώην ανώτερος πράκτορας του FBI, τώρα καταδικασμένος, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, παραδέχθηκε ότι έλαβε δωροδοκίες στην Αλβανία για υπηρεσίες προς το συμφέρον της κυβέρνησης. Δέχτηκε επίσης αρκετές συναντήσεις με τον Έντι Ράμα στο κυβερνητικό κτίριο. Ο πρωθυπουργός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

« Ο ΜακΓκόνιγκαλ πληρωνόταν από άτομα από το γραφείο του Ράμα », ισχυρίζεται ο Σαλί Μπερίσα, ο πρώτος πρόεδρος της Αλβανίας, που εξελέγη στις ελεύθερες εκλογές το 1992 και συνιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Μπερίσα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Κατηγορείται επίσης για διαφθορά και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την είσοδό του. Ο πρώην αρχηγός του κράτους δεν επιτρέπεται να φύγει από το διαμέρισμα για περισσότερες από 200 ημέρες.
Περιστασιακά φιλοξενεί επισκέπτες. Ο Μπερίσα βγάζει το τάμπλετ του και δείχνει στοιχεία που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν ότι και ο αδερφός του Έντι Ράμα, Όλσι, εμπλέκεται στο εμπόριο ναρκωτικών. Ο Όλσι Ράμα αρνήθηκε τις κατηγορίες. Αλλά ο Μπερίσα επιμένει στον ισχυρισμό του ότι η Δύση είναι τυφλή στις πραγματικές συνθήκες στην Αλβανία: "Πορεύετε με δεμένα μάτια προς μια καταστροφή".

Βλέποντας από το μπαλκόνι του όγδοου ορόφου του Μπερίσα, οι άνθρωποι κάτω στην οδό Mustafa Matohiti στα Τίρανα φαίνονται μικροί. Κάθε απόγευμα στις οκτώ βαδίζουν εκεί. Τότε εμφανίζεται ο Μπερίσα, για λίγο ενάντια στη «ναρκοδικτατορία» του Ράμα και εξαφανίζεται ξανά. Μετά από λίγα λεπτά, ο φόβος τελειώνει. Μέχρι το επόμενο βράδυ. Ο Έντι Ράμα θα το επιβιώσει και αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια