Ούτε πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν γλιτώνει από το καθεστώς Ράμα!

Σε περιφερειακή περιοχή της αλβανικής πρωτεύουσας συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ιλίρ Μέτα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ομάδα του Εθνικού Γραφείου Ανάκρισης (ΒΚΗ) – που έχει συγκροτηθεί στα πρότυπα του FBI και εκπαιδεύτηκε απ’ αυτό – εκτέλεσε ένταλμα της Ειδικής Εισαγγελικής Δομής κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς.
Τα ΜΜΕ δείχνουν αιφνιδιασμένα από την εξέλιξη – όπως φαίνεται και ο ίδιος ο Μέτα, καθώς είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου και συνελήφθη ενώ ήταν καθ’ οδόν στα γραφεία του “Κόμματος Ελευθερίας” (PL) του οποίου ηγείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα του απαγγελθούν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και μη δήλωση περιουσιακών στοιχείων στο πόθεν έσχες του ιδίου και της οικογενείας του. Ήδη η σύζυγος του, βουλευτής του κόμματος του, έχει τεθεί σύμφωνα με δημοσιεύματα σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στα ΜΜΕ κυκλοφορεί βίντεο από την σύλληψη του.

Ο Ιλίρ Μέτα υπήρξε πρωθυπουργός της Αλβανίας κατά την περίοδο 1999-2002, πρόεδρος της Βουλής (2015-2017) καθώς και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την περίοδο 2017-2022. Είναι ο πρώτος σημαίνον πολιτικός στη χώρα που συλλαμβάνεται, στα πλαίσια των διώξεων που ασκεί η Ειδική Εισαγγελία για την πάταξη της διαφθοράς. Οι ανακρίσεις φέρεται να εστιάζουν στην περίοδο που υπήρξε εταίρος του Σαλί Μπερίσα (2009-2013) και αφορούν μεταξύ άλλων την ιδιωτικοποίηση του κρατικού φορέα ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ της τσέχικης CEZ.
Το 2004 ο Μέτα ίδρυσε δικό του κομματικό σχηματισμό (“Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη”) ως διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς είχε έρθει σε ρήξη με τον τότε πρωθυπουργό Φάτος Νάνο. Μάλιστα αυτή η διάσπαση συνέβαλε στην αποδυνάμωση των Σοσιαλιστών – που κληρονόμησαν το πάλαι ποτέ πανίσχυρο Κόμμα Εργασίας που ίδρυσε ο Ενβέρ Χότζα– και υπήρξε μία εκ των αιτιών που οδήγησε στην εναλλαγή στην εξουσία απ’ το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, με το οποίο ο Μέτα συμμάχησε όπως προαναφέραμε.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξελίχθηκε δε σε σφοδρό πολέμιο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αν και αρχικά τον είχε βοηθήσει να έρθει στην εξουσία το 2013 – και με παροτρύνσεις του Γιώργου Παπανδρέου, τότε Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Όταν είχε κληθεί στα μέσα Ιουνίου από τους Εισαγγελείς, είχε εμφανιστεί σχετικά ήρεμος κατά την ανακριτική διαδικασία, δηλώνοντας ότι με τα οικονομικά της οικογενείας ασχολείται η σύζυγος του!

Αντιδράσεις για την σύλληψη Μέτα
Στις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις μετά την σημερινή εξέλιξη, στελέχη του κόμματος και του στενού του περιβάλλοντος εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης του – χαρακτηρίζουν δε την αστυνομική επιχείρηση σύλληψης ως απαγωγή. Ο πρώην Πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος σημειωτέον αντιμετωπίζει ανάλογες κατηγορίες αλλά βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, χαρακτηρίζει πολιτικό κρατούμενο τον Μέτα. Μάλιστα, υπονοεί ότι ο Ράμα επιδιώκει και την φυσική του εξόντωση, εκτός από την πολιτική του περιθωριοποίηση. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι περιμένει ότι θα έρθει και η σειρά του να οδηγηθεί στα κρατητήρια…
Μία υπόθεση με την οποία έχουν ασχοληθεί αρκετά τα αλβανικά ΜΜΕ και σχετίζεται με τον Μέτα, έχει και ελληνικό άρωμα: Αφορά την φερόμενη εξωτραπεζική μεταφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού (περίπου 700.000 δολάρια) το οποίο μεταβιβάστηκε σε γραφείο εταιρείας lobbying στις ΗΠΑ, με σκοπό να “φιλοτεχνήσει” το image του Αλβανού πολιτικού. Τα αλβανικά ΜΜΕ μιλούν για εμπλοκή ενός Έλληνα δικηγόρου που φρόντισε να “τακτοποιηθεί” το ποσό σε τράπεζα της Κύπρου, αλλά και του ομογενούς πολιτικού που σήμερα είναι επικεφαλής του Δήμου Χιμάρας!

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια