Η «τουριστική έκρηξη» δεν φέρνει έκρηξη στην απασχόληση ή στους μισθούς

Η αλβανική οικονομία πρόσθεσε σχεδόν 12.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου από το τρίτο τρίμηνο του 2023 έως το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής.
Ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε τις 749 χιλιάδες άτομα, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η τουριστική έκρηξη, που προωθείται ευρέως από την κυβέρνηση, σαφώς δεν είχε σημαντική επίδραση στον αριθμό των μισθωτών και των ατόμων με κοινωνική ασφάλιση.
Τα στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που δημοσιεύει το INSTAT αντικατοπτρίζουν δηλώσεις επιχειρήσεων, κρατικών δημοσιονομικών φορέων ή δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και αυτοαπασχολούμενων στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας.

Όσον αφορά τους μισθούς, ο μέσος ακαθάριστος μισθός στην αλβανική οικονομία έφτασε τις 78 χιλιάδες λεκ (794 ευρώ). Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τον μισθό που λαμβάνει ο πολίτης, συν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που πληρώνει και συν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τον τελευταίο χρόνο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8,6%, αλλά αυτή η αύξηση οφείλεται στους μισθούς του δημόσιου τομέα, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 15% ενώ οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 5,4%.
Οι μισθοί του δημόσιου τομέα αυξήθηκαν σημαντικά φέτος για εκλογικούς λόγους και αυξήθηκαν με πολύ υψηλότερο ρυθμό από την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού ή της εθνικής οικονομίας. Το προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού 2025-2027 δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει αύξηση μισθών για φέτος αλλά μηδενικές αυξήσεις μισθών για το 2026 και το 2027, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα τον εκλογικό και μη ρεαλιστικό χαρακτήρα αυτής της αύξησης.

Ο μεικτός μισθός στο δημόσιο έφτασε τις 97 χιλιάδες λεκ (987 ευρώ). Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Στον ιδιωτικό τομέα ο μέσος μεικτός μισθός ήταν 70 χιλ. λεκ (713 ευρώ) και η ετήσια αύξηση 5,4%.
Η αλβανική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο 3,5% πραγματική ετήσια ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών και της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί επίσης.

Η αύξηση των επιπέδων απασχόλησης και μισθών είναι παράλληλη επίδραση της οικονομικής ανάπτυξης, επομένως εάν η οικονομία αναπτύσσεται σε πραγματικούς όρους κατά 3,5% και σε ονομαστικούς όρους κατά 5 ή 6% ανάλογα με το ποσοστό πληθωρισμού, ούτε οι μισθοί ούτε η απασχόληση μπορούν να αυξηθούν ταχύτερα από αυτό. γιατί διαφορετικά, το πλεονάζον χρήμα που ρίχνεται στην οικονομία προκαλεί πληθωρισμό και όχι αύξηση της ευημερίας.
Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα κατά 15% δεν υποστηρίζεται από την οικονομική ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, προκαλεί πληθωρισμό.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, ο οποίος μπορεί να χρεωθεί για να αυξήσει τους μισθούς, ο ιδιωτικός τομέας είναι απίθανο να αυξήσει τους μισθούς όσο δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη.

Αυτή η φαινομενικά απλή φόρμουλα σαφώς δεν είναι πειστική για τον υπουργό Οικονομικών Petrit Malaj, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, δήλωσε ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση για να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας».
Ο Μαλάι δεν έδωσε καμία εξήγηση ως προς το πού μπορούν να βρουν οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα τα χρήματα για να αυξήσουν τους μισθούς, ας πούμε, κατά 15%, όπως το κράτος, σε συνθήκες που η οικονομική ανάπτυξη είναι τρεις φορές χαμηλότερη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια