Αλβανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού

Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας ενέκρινε σήμερα την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού σε 30.000 Αλβανικά Λεκ (περίπου 240 €).

Επί του παρόντος, ο ελάχιστος μισθός είναι 26.000 Αλβανικά Λεκ (περίπου 209 €), σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 15,4%.

Η Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, Anila Denaj, δήλωσε ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης «Αξιοπρεπής Μισθός» για «Αξιοπρεπή Εργασία» και ότι ο ελάχιστος μισθός, είναι δεσμευτικός για κάθε Αλβανό πολίτη.

Σύμφωνα με την υπουργό, στόχος είναι η διατήρηση κατάλληλου βιοτικού επιπέδου για τους εργαζομένους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η τελευταία φορά που υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού στην Αλβανία ήταν στα τέλη του 2018, από 24.000 Λεκ (περίπου 193 €) σε 26.000 Λέκ (209 €).

Πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε ανακοινώσει την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, παρόλα αυτά η Αλβανία παραμένει η χώρα με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, πολλά συνδικάτα και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι πολλοί εργοδότες δεν σεβάστηκαν ποτέ την αύξηση του 2018. Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, ωστόσο υπήρξαν αναφορές ότι οι εργοδότες τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν ένα μέρος του μισθού τους.

Διαβάστε σχετικά:

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια