Το 47% των εργαζομένων στην Αλβανία έχει χαμηλούς μισθούς και ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας

Η ευάλωτη απασχόληση είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) για εργαζόμενους που εργάζονται παράνομα, σε ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας και με χαμηλούς μισθούς.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κατάρτισης (ETF) εκτιμά στα τελευταία του στοιχεία ότι περίπου το 47% των εργαζομένων στην Αλβανία ήταν σε ευάλωτες θέσεις εργασίας το 2023, πάσχοντας από μία από τις σοβαρές μορφές (έλλειψη ασφάλισης, χαμηλοί μισθοί) κ.λπ.

Ευάλωτοι εργαζόμενοι είναι συνήθως όσοι εργάζονται απλήρωτοι στην οικογενειακή επιχείρηση ή είναι αυτοαπασχολούμενοι των οποίων ο μισθός εξαρτάται άμεσα από το εισόδημα που δημιουργείται.
Η Αλβανία έχει υψηλό ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης, καθώς οι τοπικές μεθοδολογίες θεωρούν τους αγροτικούς εργάτες που απασχολούνται για ιδιοκατανάλωση.
Το ETF εκτιμά ότι η άτυπη κατάσταση υπολογίστηκε στο 37% της οικονομίας το 2021.

Ενώ έχουν γίνει προσπάθειες για την καταπολέμηση της παρατυπίας, αυξάνοντας τους μισθούς και την απασχόληση, σύμφωνα με το ETF, η αδήλωτη εργασία παραμένει σημαντικό εμπόδιο στην αλβανική αγορά εργασίας. Ενώ μια μελέτη της ΔΟΕ το 2020 αποκάλυψε υψηλό επίπεδο άτυπης απασχόλησης στο 56,7% της συνολικής απασχόλησης.
Η συχνότητα των ευάλωτων ατόμων στην απασχόληση έχει αυξηθεί στην Αλβανία από 48,2% το 2021 σε 49% το 2022, αλλά έχει μειωθεί στο 46,8% το 2023, σύμφωνα με το ETF.

Παρά τις πρόσφατες τάσεις, η ευάλωτη απασχόληση παραμένει μια σημαντική ανησυχία, καθώς ο μισός απασχολούμενος πληθυσμός εργάζεται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας και εκτός του ασφαλιστικού συστήματος.
Το ETF σημειώνει ότι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων δεν συνοδεύτηκε από αύξηση του αριθμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό δείχνει μια περαιτέρω διεύρυνση της άτυπης απασχόλησης, που σημειώθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και οι τάσεις απασχόλησης στην Αλβανία είναι θετικές, η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.
Αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας, την υψηλή ανεργία των νέων, τα υψηλά ποσοστά αδράνειας κ.λπ. Σύμφωνα με την ανάλυση του ETF, αυτές οι δυσκολίες καταπονούν τα συστήματα αμοιβαίας υποστήριξης των πολιτών και θέτουν υπό πίεση τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Λόγω του υψηλού επιπέδου ευάλωτης απασχόλησης, η Αλβανία έχει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, περίπου 43% το 2023.
Ενώ η οικονομία της Αλβανίας αναπτύσσεται πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, η κατανομή της ανάπτυξης γίνεται άδικη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να έχει περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε φτώχεια σύμφωνα με το πρότυπο της Παγκόσμιας Τράπεζας (6,7 USD ανά ημέρα ανά κάτοικο).

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια