• Υπήρξε πραγματικά δίκαιος ως άνθρωπος, ενώ ως Επίσκοπος κατάφερε μόνος όσα ελάχιστοι μπορούν να καταφέρουν, αγάπησε απέραντα τον πονεμένο άνθρωπο και δεν συμβιβάστηκε ποτέ στον αγώνα για το δίκαιο και την αλήθεια.
Ο λόγος για τον μακαριστό Σεβαστιανό, Μητροπολίτη σε ένα από τα πιο φτωχά μέρη της Ελλάδας, την ακριτική Κόνιτσα, στην οποία έδωσε αξία με την παρουσία και το έργο του, εκκλησιαστικό και εθνικό. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το δράμα των Βορειοηπειρωτών όχι απλώς τον συγκίνησε, αλλά το ανέδειξε σε όλο τον Ελληνισμό, εντός κι εκτός Ελλάδος και αν, ως νεοέλληνες, δεν έχουμε ξεχάσει πλήρως τη Βόρειο Ήπειρο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Σεβαστιανό. Ο οποίος όμως, όταν κάποιος του χτυπούσε την πόρτα, άνοιγε και παρείχε απλόχερα βοήθεια χωρίς να κοιτάζει την εθνικότητα ή την πίστη του!
Αυτός ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός, η μνήμη του οποίου τιμήθηκε προχθές σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 20 χρόνια από την κοίμησή του. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Ορθοδόξων Φοιτητών, η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ, πνευματικά «παιδιά» του Σεβαστιανού.
Ομιλίες - βραβεύσεις
Πλήθος κόσμου, άνθρωποι που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν ή που απλά έμαθαν για την προσφορά του, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν και να εμπνευστούν από τον μακαριστό Ιεράρχη. Κύριοι ομιλητές ήταν ο διάδοχος του Σεβαστιανού και συνεχιστής του αγώνα του στην Κόνιτσα κ. Ανδρέας και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, οι οποίοι αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στον άνθρωπο και τον ιεράρχη που άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη.
Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν επίσης σύγχρονοι αγωνιστές του Βορειοηεπιρωτικού χώρου και πιο συγκεκριμένα, τα πέντε στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Αλβανία που το 1994 είχαν φυλακιστεί με τη γνωστή δίκη – παρωδία των Τιράνων εξαιτίας του αγώνα τους για την επιβίωση του Ελληνισμού, αγώνα που εμπνεύστηκαν από τον Σεβαστιανό. Πρόκειται για τους Θ. Βεζιάνη, Β. Παπαχρήστου, Η. Σύρμο και Κ. Κυριακού. Ο πέμπτος της ομάδας, ο Π. Μάρτος, τιμήθηκε μετά θάνατον. Βραβεύθηκαν επίσης η τ. πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς κ. Ε. Αντρέα, πρωτεργάτης της επαναδιδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Κορυτσά αλλά και ο σύγχρονος εθνομάρτυρας της Χιμάρας Αριστοτέλης Γκούμας, που δολοφονήθηκε το 2010 από αλβανούς εθνικιστές επειδή μιλούσε τη μητρική του γλώσσα.
Οι παρουσίες
Ανάμεσα στον κόσμο που πλημμύρισε την αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο ιερατικός προϊστάμενος της Ορθόδοξης Αδελφότητας Θεολόγων «ο Σωτήρ» που ήταν η πνευματική τροφός του αειδήμου Σεβαστιανού, π. Αστέριος, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Ορφανός, οι εν ενεργεία βουλευτές κ.κ. Αβραμίδης, Γκιουλέκας, Καλαφάτης και Κασαπίδης, οι πρώην υπουργοί κ.κ. Παπαθεμελής και Τζήμας, ο πρώην Νομάρχης και βουλευτής κ. Χαϊτίδης, καθώς και πλήθος ιερέων, πολιτευτών, εκπροσώπων συλλόγων αλλά κυρίως απλός λαός, τον οποίο ο αγώνας του Σεβαστιανού συνεχίζει να εμπνέει.
"ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ"
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών