Η Βόρειος Ηπειρος και η Νότια Αλβανία

Γράφει ο Σάκης Μουμτζης 

Προχθές στη Θεσσαλονίκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα αποδοκίμασε τον όρο «Βόρειος Ηπειρος» μιλώντας για Νότια Αλβανία και εμείς εδώ θυμώσαμε. Γιατί; Εχουμε ακούσει έστω έναν Ελληνα να αποκαλεί την Κωνσταντινούπολη Ιστανμπούλ; Ούτε έναν. Για εμάς θα είναι πάντα Κωνσταντινούπολη και για τους Τούρκους Ιστανμπούλ 
Αυτοί οι συμβολισμοί παραπέμπουν στην Ιστορία και κάθε λέξη κουβαλά μνήμες και διαμορφώνει συνειδήσεις. Ο Ράμα, ο κάθε Ράμα, κάνει τη δουλειά του υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της χώρας του. Γι’ αυτόν η περιοχή που εμείς αποκαλούμε Βόρειο Ηπειρο είναι το νότιο τμήμα του δικού του κράτους, που κατοικείται από Ελληνες μειονοτικούς.

Για εμάς όμως η Βόρειος Ηπειρος δεν αποτελεί μόνον γεωγραφική συνέχεια της ελληνικής Ηπείρου, αλλά παραπέμπει και σε ιστορικές ματαιώσεις με τραυματικές εμπειρίες πολλών δεκαετιών. Δεν αποτελεί μόνον μια αναδρομή στο παρελθόν η χρήση του όρου «Βόρειος Ηπειρος» καθώς εκεί εξακολουθούν, παρά τα δεινά που πέρασαν, να κατοικούν πολίτες με ελληνική συνείδηση, Χριστιανοί Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα και οι οποίοι νομικά πληρούν όλα τα χαρακτηριστικά της εθνικής μειονότητας. Συνεπώς, όπως και να αποκαλέσουμε αυτή την περιοχή, η παραπάνω πραγματικότητα δεν αλλάζει. Τα χαμένα όνειρα μπορεί να αναφέρονται στο παρελθόν, όμως η ελληνική μειονότητα επιβίωσε, υπάρχει και απαιτεί από την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση την ισονομία.
Ο Ράμα είπε αυτά που είπε στους συμπολίτες του και η κυβέρνηση απάντησε. Ετσι παίζεται το παιχνίδι.

Στις σχέσεις μας με τους γείτονες οφείλουμε να συνυπάρχουμε παρ’ όλες τις διαφορές μας. Δυστυχώς ένα σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων, δηλαδή Ευρωπαίων πολιτών, δεν έχει εκπαιδευθεί να ακούει από ηγέτες άλλων κρατών τις δικές τους θέσεις για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Είναι προφανές ότι και αυτοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα της δικής τους πατρίδας, όπως ακριβώς κάνουν και οι δικοί μας ηγέτες. Να υποθέσω ότι ένα εξίσου σημαντικό τμήμα του πληθυσμού κάποιων γειτονικών κρατών και αυτό θα αγανακτεί όταν πληροφορείται το τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά για τις οποιεσδήποτε διμερείς διαφορές.
Διάβασα πολλά επικριτικά και υποτιμητικά σχόλια για την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με όσα είπε ο Εντι Ράμα στη Θεσσαλονίκη. Οποιος πολιτικός πιστεύει ότι θα έπρεπε να του απαγορεύσουμε την είσοδο στην Ελλάδα να βγει και να το υποστηρίξει δημόσια. Το ίδιο και όποιος πιστεύει ότι θα έπρεπε να τον λογοκρίνουμε. Ο Ράμα είπε αυτά που είπε στους συμπολίτες του και η κυβέρνηση απάντησε. Ετσι παίζεται το παιχνίδι. Στα Βαλκάνια, εμείς είμαστε οι ισχυροί παίκτες και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι γείτονες. Είναι η Ελλάδα που ανοίγει και κλείνει πόρτες για την πορεία των γειτονικών χωρών, συνυπολογίζοντας πάντα και τη μεγάλη εικόνα.

Διά ταύτα: υπάρχει και η Βόρειος Ηπειρος, υπάρχει και η Νότια Αλβανία. Ομως κανένας Ελληνας πρωθυπουργός δεν θα αποκαλέσει ποτέ τη Βόρειο Ηπειρο Νότια Αλβανία και ουδείς Αλβανός πρωθυπουργός θα παραχωρήσει το νότιο τμήμα της χώρας του, έστω συμβολικά, στην Ελλάδα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Σχόλια