S.O.S. Ζητείται σωσίβιο για τα δάση του Πωγωνίου!


Δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί αλλά επιχειρούμε άλλη μία φορά να κάνουμε γνωστό σε όσους δεν γνωρίζουν, να ακούσουν όσοι δεν άκουσαν και να καταλάβουν όσοι δεν κατάλαβαν ακόμα το έγκλημα που διαπράττεται τα τελευταία χρόνια με την λεηλασία, το ανελέητο κάψιμο και καρβουνοποίηση των δασών του Πωγωνίου.

Σε μια περιοχή όπως το Πωγώνι που εδώ και μία δεκαετία μαραζώνει και σιγοσβήνει απομακρυσμένο και απομονωμένο, ξεχασμένο και παραμελημένο από τις κυβερνήσεις των Τιράνων και της Αθήνας, σε μια περιοχή που δεν προσφέρει κανείς ούτε την παραμικρή κοινωνική υπηρεσία. Σε μια περιοχή που δεν γίνεται πλέον λόγος ούτε για παιδεία, ούτε για πολιτιστικές και οικονομικές δραστηριότητες, χτυπημένη από την «πανούκλα» του ξεριζωμού και της μαζικής εγκατάλειψης. Στην περιοχή αυτή λοιπόν, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η σωτηρία του περιβάλλοντος, των πανέμορφων δασών και του σπάνιου φυσικού κάλλους (το μόνο που μας έχει απομείνει), είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των Πωγωνισίων. Πάνω σε αυτό το μοναδικό φυσικό πλούτο έχουν επενδύσει τα όνειρά τους δεκάδες παιδιά του Πωγωνίου. Ονειρευόμενοι μια μελλοντική αναζωογόνηση του τόπου που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε κάνουμε κάθε προσπάθεια για να μην κοπεί και η τελευταία κλωστή που μας συνδέει ακόμα με την ιδιαίτερη πατρίδα μας. 


Επανερχόμενοι δια ταύτα, όλοι μας είμαστε μάρτυρες των θλιβερών επιπτώσεων που είχε στο χωρίο Τσιάτιστα το κόψιμο των δασών και το κάψιμο ξυλείας για κάρβουνο. Από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της πριν από ένα χρόνο περίπου, βγήκε μία απόφαση από το Εκτελεστικό Επιτελείο του Νομού Αργυροκάστρου για την άμεση απαγόρευση της εκμετάλλευσης του δάσους. Εξίσου οι Σχωριαδίτες τον Απρίλιου του 2004 εκφράζοντας την βούληση όλων των Σχωριαδιτών και την απαίτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης του Πωγωνίου ακύρωσαν την παράνομη συμφωνία για την εκμετάλλευση της Πάρας και του Γκιντάσι. Ένα χρόνο μετά όχι μόνο δν σταμάτησε η λεηλασία στην Τσιάτιστα αλλά κόπηκε ολοκληρωτικά το δάσος του Κωνσταντούλα, συνεχίζουν να κόβουν στην Πάρα και την Παροπούλα και έχουν βάλει στο μάτι την Σέλενη και το Λιμποσέτσι. Ενώ στο σχέδιο αυτών των αδίστακτων κερδοσκόπων έχουν μπει και η Πασχαλίτσα, το Μετόχι, η Γκιάρα, το δάσος του Χλωμου, της Πολύτσανης και ότι άλλο έχει μείνει.


Αναρωτιόμαστε λοιπόν μέχρι που φτάνει το καταστροφικό σχέδιο αυτό; Ποιοι είναι αυτοί που κλέβουν τις περιουσίες μας χωρίς να αφήνουν τίποτα όρθιο; Κάποιοι «εξυπνάκηδες» μας προτείνουν τη λύση της δικαστικής οδύσσειας όταν ήδη από την Αλβανική βουλή εγκρίθηκε εδώ και πολύ καιρό νομοσχέδιο για την επιστροφή των περιουσιών στους πρώην ιδιοκτήτες. Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ενημερωθεί και η διοίκηση και ο βουλευτής της περιοχής. Όλοι υποσχέθηκαν γρήγορη λύση του προβλήματος. Δυστυχώς όμως ο χρόνος περνάει και καμιά ελπίδα σωτηρίας δεν φαίνεται, μάλλον το φαινόμενο παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.


Είναι ακόμα μια κραυγή με μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και πολλούς αποδέκτες. Προς επίσημους κυβερνητικούς φορείς, προς πολιτικά κόμματα και οργανώσεις εξουσίας και αντιπολίτευσης, προς διάφορες προσωπικότητες φίλοι του Πωγωνίου από το χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και της τέχνης. Ελπίζουμε να εισακουστούμε και να βοηθήσει όποιος μπορεί να σταματήσει η κατρακύλα αυτή, μήπως μπορέσουμε να σώσουμε το ήδη βαριά τραυματισμένο και εξασθενημένο Πωγώνι από μια ακόμη θανατηφόρα πληγή.



Σχόλια