Εκδήλωση στους Αγίους Σαράντα για την 28η Οκτωβρίου, «Οι νεκροί του 40 περιμένουν…»


Γεμάτη μηνύματα και νεανικό παλμό ήταν η εκδήλωση που το Παράρτημα της ΟΜΟΝΟΙΑ Αγίων Σαράντα διοργάνωσε το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης. Με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης» του Μεσοποτάμιου και τη συμμετοχή και των μαθητών των άλλων σχολείων της περιοχής μαθητές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για άλλη μια χρονιά απέδωσαν τιμή στο Ηρωικό Έπος του 40, τίμησαν τους Πεσόντες αυτής της ιστορίας και με τον δικό τους ενθουσιασμό άλλη μια φορά απέδειξαν ότι παραμένουμε συνεχιστές και μεταλαμπαδεύουμε αξίες διαχρονικές του ελληνισμού όπως η ελευθερία, η αγάπη για την πατρίδα και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Το γενικότερο μήνυμα της εκδήλωσης αναρτημένο στο πανό: «Οι ήρωες του 40 περιμένουν…» Το σχόλιο επίκαιρο και θαυμάσιο απ’ τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή της περιοχής κ. Βαγγέλη Ντούλε. ΟΙ ήρωες του 40 με την υπέρτατη θυσία τους περιμένουν όχι μόνο να ταφούν αξιοπρεπώς αλλά περιμένουν και από μας να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μπορούμε να τους μιμηθούμε σε μικρότερα από εκείνους πράγματα. Περιμένουν από μας το ανάλογο χρέος. Άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για την Αλβανία αποτελεί  υποχρέωση ώστε να ανοίξει επιτέλους το δρόμο για τη συλλογή των πεσόντων και τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς ταφής τους και απόδοσης τιμών. Κάλεσε την ελληνική ομογένεια να είναι ακόμη πιο αγωνιστική στην προώθηση αυτού του αιτήματος. Για δε την αλβανική πολιτική τάξη ανέφερε ότι αρνητική στάση έναντι αυτής της εκκρεμότητας δεν είναι απλά παραβίαση κανόνων ανθρωπισμού αλλά και διεθνούς νομίμου τάξης και δεσμεύσεων της στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είναι οι μόνοι νεκροί του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου που ενώ συνετέλεσαν με τη δική τους θυσία στο να βιώσει η Ευρώπη αυτό το όραμα της ειρήνης και της ευημερίας δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί σε νεκροταφεία κανονικά.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Πρέσβης κ. Βασίλης Τόλιος  διάβασε το Μήνυμα επί της 76ης Επετείου του Έπους του 40 του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γ. Αναματίδη και επίσης απεύθυνε το δικό του χαιρετισμό και τα συγχαρητήρια προς την Ομογένεια για την Εκδήλωση και τον διαχρονικό σεβασμό που δείχνει στη μνήμη των ηρώων του Έπους αυτού. Επεσήμανε και εκείνος την ανάγκη ώστε επιτέλους να δείξει η Αλβανία την απαιτούμενη ευαισθησία για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας για την ανεύρεση, την συλλογή και την ταφή των Πεσόντων μας.

Ως διοργανωτής ο Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος κ. Β. Κάγιος εκφώνησε λόγο με συγκινητικά μηνύματα για το Έπος και ειδικά τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται εκείνος ο αγώνας και θυσία για τον κάθε έλληνα ειδικά εδώ στα μέρη μας όπου συντελέστηκαν τα γεγονότα εκείνου του τιτάνιου αγώνα και ηρωικού πολέμου.

Στον πανηγυρικό που ο εκπαιδευτικός κ. Ν. Σανιδάς και με την ευθύνη του συντονισμού της όλης μαθητικής εκδήλωσης αναφέρθηκε ειδικά στη διάσταση της Πίστης προς τον Κύριο ημών και Θεό Ιησού Χριστό που όχι μόνο έμπνευσε τον ελληνικό λαό στο ιστορικό «ΟΧΙ» αλλά ήταν ο βασικός παράγοντας στα πεδία των μαχών για οπλίτες, αξιωματικούς και τους ανώτερους διοικητές των μονάδων. Η Παναγία Μητέρα πολλές φορές με θαυμαστές παρουσιάσεις και παρεμβάσεις ήταν δίπλα στους μαχόμενους όπως μας άφησαν στα ημερολόγια και τα απομνημονεύματα τους οι μαχητές του 1940- ’41.

Το θεατρικό που παρουσίασαν οι μαθητές του Κολλεγίου (Κλασικό και Επαγγελματικό Λύκειο) εξιστόρησε πραγματική ιστορία για το πώς έφτασαν στα χωριά μας και στις πόλεις μας οι έλληνες στρατιώτες και οι μονάδες τους αλλά και πως οι πιστοί σ’ αυτά τα μέρη φρόντισαν και φροντίζουν τους τάφους τους και τη ζωντανή μνήμη εκείνων έστω των ελάχιστων μηνών.


tachydromos

Σχόλια