Tέλος ο πόλεμος ...με την Αλβανία


Το ζήτημα της ΠΓΔΜ είναι η μία όψη των κινήσεων της Αθήνας στα Βαλκάνια. Η άλλη όψη αφορά την Αλβανία, γι’ αυτό και η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Εντι Ράμα στο Νταβός ήταν εξαιρετικά σημαντική. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο ηγέτες θεωρούν πως οι χώρες τους είναι πλέον έτοιμες να υπογράψουν τον Απρίλιο στρατηγική συμφωνία για κρίσιμα ζητήματα, η οποία μπορεί να δώσει ώθηση και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας. Συμφωνήθηκε επίσης να επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας την Αλβανία.

Τα κρίσιμα ζητήματα που συζητούν εδώ και μήνες Ελλάδας και Αλβανία αφορούν το «εμπόλεμο», που αποτελεί την μεγαλύτερη θεσμική τροχοπέδη στην ανάπτυξη σχέσεων των δυο χωρών. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται επίσης το θέμα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, ζητήματα που αφορούν διευκολύνσεις για Αλβανούς πολίτες (άδειες οδήγησης, σφραγίδα Apostile κ.ά.), τα σχολικά εγχειρίδια και τα θέματα αλυτρωτισμού σε αυτά, η δημιουργία κοιμητηρίων Ελλήνων πεσόντων του ‘40, αλλά και ζητήματα μειονοτικά, τα οποία συζητήθηκαν μάλιστα ανάμεσα στους Τσίπρα και Ράμα.

Με δεδομένο πως η Αλβανία έχει χορηγήσει υπηκοότητα στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τις εργασίες για την ίδρυση του κοιμητηρίου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τον Απρίλιο Ελλάδα και Αλβανία θα υπογράψουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, που θα καταργεί και το «εμπόλεμο».

efsyn.gr

Σχόλια