Κι άλλα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Σκοπίων

Στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων για τη λύση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, ένα από τα «αγκάθια» της ενταξιακής πορεία της γειτονικής χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ Makfax, επικαλούμενο non paper που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες, αν και Αλβανία και ΠΓΔΜ έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων, απομένει ακόμη πολλή δουλειά.

Σύμφωνα με το Makfax, το προσχέδιο αυτό έχουν θέσει ως σημείο εκκίνησης ορισμένα κράτη-μέλη (όπως η Γαλλία και η Ολλανδία) που δεν επιθυμούν τη διεύρυνση της Ε.Ε. και παρά τη θέληση της Κομισιόν, βάζουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Η κάθε χώρα υστερεί σε κάποια σημεία, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο, το οποίο δεν αναφέρεται στην επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ αλλά προσδιορίζει ως σημεία-«κλειδιά» τα εξής:

♦ Η εφαρμογή της νέας δικαστικής μεταρρύθμισης βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ακόμη πολύ νωρίς για την πρόσβαση στα πρώτα αποτελέσματα.

♦ H καταπολέμηση της διαφθοράς δεν έχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

♦ Eξακολουθούν να απαιτούνται προσπάθειες στη δημόσια διοίκηση.

Για την Αλβανία έχει ζητηθεί από το 2014 μια συνεχής, ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς εφαρμογή πέντε βασικών προτεραιοτήτων, από τις οποίες τρεις είναι ακόμα στα σκαριά. Αυτές είναι:

► H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη.

► Η διαφθορά που παραμένει διαδεδομένη σε πολλούς τομείς.

► H καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που απαιτεί ακόμη πολλές προσπάθειες.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, έθετε ως χρονικό ορόσημο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2018 αλλά δεν αποκλείεται αυτές να μεταφερθούν την επόμενη άνοιξη, υπογραμμίζεται στο non paper.


efsyn.gr

Σχόλια