Η δυναμική νεολαία της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να προσκληθώ από την Ανεξάρτητη συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ) με επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιο περιφερειάρχη τον κ. Ανδρέα Κούρτη.

Είναι βαθιά πεποίθηση όλων μας, ότι η συμμετοχή με το ανεξάρτητο αυτό ψηφοδέλτιο, στις εκλογές για την περιφέρεια Αττικής της 26 Μαΐου, είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτική εγχείρημα της κοινότητάς μας μετά το 1990, εξού και η μεγάλη ευθύνη.
Θα περίμενε κανείς ότι η ιδιότητά μας να έχουμε διπλή ιθαγένεια και εκλογικά δικαιώματα σε δύο χώρες θα μας προσέδιδε διπλή ισχύ. Αντιθέτως, έχουμε δύο μέτωπα να αντιμετωπίσουμε και βρισκόμαστε διπλά διωκόμενοι, από δύο πολιτικά συστήματα.
Είναι προφανείς οι λόγοι δίωξής μας από την Αλβανική πλευρά, καθώς είμαστε εθνική μειονότητα σε ένα εθνικό κράτος με βραχεία ιστορία στους δημοκρατικούς θεσμούς και ανύπαρκτη δημοκρατική παιδεία. Αυτός ο αγώνας είναι ο λιγότερο επικίνδυνος, καθώς είναι εθνικός αγώνας, απόλυτα διακριτός και κυρίως επειδή είμαστε το ισχυρό έθνος. Χρειάζεται απλώς επαγρύπνηση και αξιοποίηση της υπεροχής που μας προσφέρει η ισχύς μας.
Ο αγώνας της κοινότητάς μας στην Ελλάδα, τη μητρόπολη του έθνους μας, είναι ο δύσκολος και εξίσου αυτονόητος για μια δημοκρατική κοινωνία.
Στον αιώνα που δήμαρχος του Λονδίνου εξελέγη μουσουλμάνος, που καγκελάριος της Γερμανίας ψηφίστηκε πολίτης της ανατολικής Γερμανίας και πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεύτερης γενιάς αφρικανός μουσουλμάνος, εμείς οι Βορειοηπειρώτες, που δεν είμαστε καν εθνοτική ομάδα, αλλά με ρατσιστικό τρόπο κοινωνικά παραγκωνισμένοι Έλληνες, να διεκδικούμε ακόμη ίση εκπροσώπηση και ακόμη πιο παράλογο αυτό να θεωρείται αδιανόητο. Οι κομματικοί μηχανισμοί, η οικογενειοκρατία, ο κοινωνικός κατακερματισμός και όλες οι ανασταλτικές για τη λειτουργία της δημοκρατίας παθογένειες, δεν μας αποκλείουν απλώς από τη Βουλή των Ελλήνων και την κυβέρνηση, θεωρούμε κοσμογονικό γεγονός την εκλογή Βορειοηπειρώτη Δημοτικού Συμβούλου, ενώ αποτελούμε ποσοστό περίπου 3% του εκλογικού σώματος.
Είναι πολύπλοκος, διότι αισθανόμαστε αδικημένοι και παραγκωνισμένοι από την οργανωμένη πολιτεία και μητρόπολη του έθνους μας, δηλαδή από το θεσμό που εμείς αντλούμε, και όχι παράλογα, τη δύναμη της ύπαρξής μας ως κοινότητα. Δεν θα είχαμε κάποια αξίωση ύπαρξης ως Έλληνες στην Αλβανία, αν Έλληνες γενικώς δεν υπάρχουν και αν η κατεξοχήν χώρα των Ελλήνων όχι μόνο δεν συμπαραστέκεται στην ύπαρξή μας, αλλά μονίμως μας εξαργυρώνει στις σημαντικές και ασήμαντες δοσοληψίες της πολιτικής. Είθισται, και ορθώς, το πρώτο ταξίδι του κάθε πρωθυπουργού να είναι στην Κύπρο. Είναι όμως απαράδεκτο, κανένας πρωθυπουργός και κανένας υπουργός εξωτερικών να μην επισκέπτεται ποτέ τη Βόρεια Ήπειρο και κυρίως είναι απαράδεκτο να έχουμε αποκλειστεί πλήρως από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της εξωτερικής πολικής της χώρας. Ποιοι; Εμείς οι κατεξοχήν γνωρίζοντες και έχοντες την ανάγκη της μητροπολιτικής Ελλάδας.
Η 26 Μαΐου θα είναι η ημέρα που θα δηλώσουμε την ύπαρξή μας και θα αναμετρηθούμε με τους εαυτούς μας. Από την ημέρα αυτή και μετά θα μπορούμε θα είμαστε υπολογίσιμοι. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά την ιστορία και το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Είναι ο αγώνας εμάς των νέων!

Αφροδίτη Λώλη
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Αττικής
Της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική (ΑΣΑ)

Σχόλια