Πρόθυμος για διάλογο με την αντιπολίτευση δηλώνει ο Ράμα - Νεα στήριξη από το Ευρωκοινοβούλιο


Ενώ η αντιπολίτευση στην Αλβανία διοργάνωσε μία ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κοινοβούλιο, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

"Είμαστε πάντα έτοιμοι να μιλήσουμε και να ξεκινήσουμε διάλογο, αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τις βασικές αρχές αυτού του συστήματος και αυτής της δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για όλα, αλλά δεν είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε τους κανόνες που κάνουν τη διαφορά σε ένα σύστημα όπου ο λαός εκλέγει και οι εκλεγμένοι σέβονται τις εντολές που τους δίνουν", δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Συνέντευξη στην Ιταλική τηλεόραση

«Θα ήθελα να σας πω ότι αυτό που βλέπετε σήμερα στην Αλβανία δεν είναι μια λαϊκή εξέγερση», δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Edi Rama σε μια συνέντευξη για την ιταλική τηλεοπτική εκπομπή που ονομάζεται "Porta a Porta".
Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. «Αυτό που βλέπετε σε αυτές τις εικόνες είναι μόνο μια μικρή περίμετρος των Τιράνων", δήλωσε ο Ράμα αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Επεσήμανε επίσης τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, καθώς και την καταπολέμηση της κάνναβης. Για τα αποτελέσματα αυτού του αγώνα, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εκθέσεις που δημοσίευσε η ιταλική Guardia di Finanza. «Το 2013, υπήρχαν 400 χιλιάδες στρέμματα γης που καλλιεργούνταν με κάνναβη. Το 2018, υπήρχαν μόνο 0,8 στρέμματα», δήλωσε ο Ράμα.

O αρχηγός της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. «Σήμερα, ο όγκος συναλλαγών μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ ετησίως. Η Αλβανία εξάγει προϊόντα στην Ιταλία αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Το Κοινοβούλιο είναι το μόνο μέρος για πολιτικό διάλογο

Για άλλη μια φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε τη θέση του σχετικά με την πολιτική σταθερότητα και τον διάλογο μεταξύ των πλευρών στην Αλβανία, μακριά από πράξεις βίας και υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
"Το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να είναι το μόνο μέρος για πολιτική συζήτηση". Αυτό ήταν το μήνυμα που εστάλη χθες από την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, Monica Macovei. Αυτό το μήνυμα φαίνεται να ενισχύει τη δήλωση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από την ειδική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. "Πιστεύω ακράδαντα ότι η Αλβανία σημειώνει πρόοδο στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ και στην υλοποίηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων της ΕΕ", ανέφερε επίσης. Αλλά, σύμφωνα με αυτήν, δυστυχώς, οι τελευταίες ενέργειες της αντιπολίτευσης απειλούν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και στέλνουν το λάθος μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους.

"Η επίθεση που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στα δημόσια θεσμικά όργανα και η γλώσσα μίσους που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι απαράδεκτες για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αυτό αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η οποία αναμένει την απόφαση εάν θα ανοίξει ή όχι τις ενταξιακές συνομιλίες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν προδώσει τους ψηφοφόρους τους εγκαταλείποντας τις κοινοβουλευτικές εντολές τους». Η Macovei δήλωσε ότι «έχουν αποδείξει ότι η αντιπολίτευση δεν εργάζεται για να φέρει την Αλβανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και σύμφωνα με αυτήν, αυτό είναι κάτι που κάνει η κυβέρνηση Ράμα. "Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη μεταμόρφωση του δικαστικού συστήματος στη χώρα. Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει δώσει απτά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος", πρόσθεσε.


"Μετά τις γενικές εκλογές του 2017 και τις εκθέσεις του ΟΑΣΕ/ODIHR και άλλων παρατηρητών από χώρες μέλη της ΕΕ, θεωρούμε το αλβανικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση απολύτως νόμιμα", κατέληξε στο συμπέρασμα της δήλωσής της, υπονοώντας ότι το όργανο που εκπροσωπεί δεν έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία.

Σχόλια