Αλβανία: Οι σκιές του 1997 στοιχειώνουν το 2019

Του Roland Qafoku

Η δημιουργία μιας αντιπολιτευόμενης πολιτικής ομάδας σε μια εποχή κατά την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές της 30ής Ιουνίου, δημιούργησε μια χαοτική κατάσταση στην Αλβανία. Αν λάβουμε υπόψη τις τελευταίες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου, Sali Berisha, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η διεξαγωγή των προσεχών εκλογών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χώρα κατευθύνεται σε μια εμφύλια σύγκρουση όπως αυτή που είδαμε το 1997.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς, όπου έχασαν τη ζωή τους 3500 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 10 χιλιάδες, αμέσως μόλις κατέρρευσε το κράτος, οι πολίτες άρπαξαν τα όπλα, επικράτησε το χάος στη χώρα, ενώ για την αποκατάσταση της τάξης, έπρεπε να έρθει μια πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία.

Ο πρώτος που ανακοίνωσε την αναταραχή ήταν ο ηγέτης Sali Berisha: «Η χώρα κατευθύνεται προς μια αντιπαράθεση. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι είναι. Η ελεύθερη ψήφος είναι ιερή. Η αντιπολίτευση μάχεται για την αποκατάσταση του δικαιώματος των πολιτών να ψηφίζουν ελεύθερα».

Ο δεύτερος από αυτούς ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha, ο οποίος δεν ήταν τόσο ριζοσπαστικός όσο ο προκάτοχός του.

«Θα κλιμακώσουμε τις διαμαρτυρίες μας και θα καταστήσουμε αδύνατο το οργανωμένο έγκλημα να καταστρέψει τη δημοκρατία και τη βούληση του Αλβανικού λαού».

Αν και πρόκειται μόνο για απλές δηλώσεις, ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις μπορούν να προκαλέσουν φόβο. Αυτό είναι αρκετά τρομακτικό για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα και είναι επίσης τρομακτικό εάν αυτή η πολιτική κρίση μετατραπεί σε πολιτική σύγκρουση.

Φαίνεται ότι η έλλειψη υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα έχει εξοργίσει τον Basha και τον Berisha. Οι ΗΠΑ προέβησαν σε δύο δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες απαιτούσαν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και την ευρεία συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός Edi Rama φαίνεται να έχει βρει την απαραίτητη υποστήριξη για να συνεχίσει την πορεία του και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν κάνει τίποτα για να επιλύσει την κρίση.

Αλλά είναι αυτή μια φυσιολογική συμπεριφορά την οποία περιμένουμε να δούμε από την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία;

Δεν θα πίστευα ποτέ ότι ο Berisha και ο Basha μιλάνε σοβαρά για αυτό. Δεν θα πίστευα ποτέ ότι ο Berisha και ο Basha θα ήθελαν να επιστρέψουν τη χώρα πίσω στο 1997.

Δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι ο Berisha επιθυμεί να τερματίσει την πολιτική του σταδιοδρομία με μια εμφύλια σύγκρουση.

Δεν λέω ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης είναι λανθασμένοι. Οι διεθνείς εκθέσεις αναφέρουν σαφώς τα προβλήματα που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση.

Αλλά, παρά την κατάσταση αυτή, υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να επιστρέψουμε στα γεγονότα του 1997; Μπορούν τα λάθη της κυβέρνησης να δικαιολογήσουν την επανάληψη αυτών των γεγονότων;

Δεν το πιστεύω και δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν θα ήθελα ποτέ ο Lulzim Basha να γίνει πρωθυπουργός μέσω εμφυλίων συγκρούσεων. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι αυτός και ο Berisha μιλούν σοβαρά για αυτό το ενδεχόμενο.

Και δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι ο Rama δεν έχει την απαραίτητη σοφία να βρει λύση σε αυτή την κρίση.

Διαφορετικά, αυτή η κατάσταση θα είναι ένα όνειδος που θα φέρει τη σφραγίδα των Lulzim Basha και Edi Rama


πηγή: www.albanianfreepress.al

Σχόλια