Στη δίνη βαθιάς πολιτικής κρίσης εισέρχονται τα Τίρανα

Σε βαθιά πολιτικά κρίση εισέρχεται η Αλβανία, όπως επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα δηλαδή και οι σύμμαχοί του δεν κατέθεσαν αίτημα συμμετοχής στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Συμμετοχή δήλωσαν πάνω από 40 κόμματα, τα οποία όμως πλην του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι πολύ μικρά, ενώ μεταξύ αυτών είναι και το MΕGA της Ελληνικής Μειονότητας, με πρόεδρο το Χρηστάκη Κίτσο, όχι όμως και το ΚΕΑΔ με τον Βαγγέλη Ντούλε, που συνεργάζεται με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μάλιστα, προχώρησαν στη συγκρότηση Αντιπολιτευτικού Συνασπισμού, υπογράφοντας στα Τίρανα συμφωνία δέκα σημείων. Συμφωνία, που όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Αποφάσισαν τη συγκρότηση Ενωμένου Αντιπολιτευόμενου Συνασπισμού για τις επόμενες εκλογές στη χώρα.

2. Τα κόμματα που υπογράφουν τη Συμφωνία θα συμμετάσχουν στις εκλογές, μόνο εφόσον θα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.

3. Μονόδρομος για τη διασφάλιση ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης με ειδική εντολή για:

  • Επαναφορά της πολιτικής νομιμότητας της διακυβέρνησης της χώρας μέσω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
  • Προετοιμασία ελεύθερων και αδιάβλητων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών στην Αλβανία.
  • Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, μακριά από κάθε πολιτική παρέμβαση.
  • Δημιουργία απαιτούμενων συνθηκών για επίσπευση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προώθηση κάθε σχετικής απαιτούμενης μεταρρύθμισης.

4. Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των ελεύθερων εκλογών, τα κόμματα που υπογράφουν τη Συμφωνία συγκρότησης του Συνασπισμού δεσμεύονται να μην επιτρέψουν καμία εκλογική φενάκη που θα διοργανώσει η παράνομη κυβέρνηση Ράμα.

5. Η αδυναμία διενέργειας εκλογών - βιτρίνα, που υπαγορεύει η συμφωνία του Ράμα με το οργανωμένο έγκλημα και το βρώμικο χρήμα τους, να υλοποιηθεί μέσω της κλιμάκωσης των αντιπολιτευόμενων πρωτοβουλιών σε όλη τη χώρα.

6. Επαναβεβαιώνουμε τη βούλησή μας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας είναι ο μόνος δρόμος για τον τερματισμό της παρατεταμένης μεταβατικής περιόδου. Εκφράζουμε την πλήρη αποφασιστικότητά μας να αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία που καθιστά εφικτή την ασταμάτητη και ταχύρρυθμη πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια.

7. Δεσμευόμαστε για την ενοποίηση και έγκριση Κοινής Πλατφόρμας απαλλαγής της οικονομίας από την ολιγαρχία και το έγκλημα, που έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης. Αυτό το τριώνυμο ευθύνεται για την ανεργία, την απομάκρυνση των ξένων επενδύσεων, τη χρεοκοπία των αγροτών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η Πλατφόρμα έχει στόχο την έξοδο της χώρας από τη βαριά οικονομική κρίση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη, την ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους.

8. Δεσμευόμαστε για ασυμβίβαστη πάλη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ως βασικό εμπόδιο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ώρας, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών.

9. Στηρίζουμε κάθε πολίτη, τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες του οποίου παραβιάζονται από τις αυθαιρεσίες των κρατικών θεσμών.

10. Δεσμευόμαστε για πολιτική και εκλογική συνεργασία με κάθε άτομο ή πολιτικό κόμμα, με βάση την αρχή της αναλογικότητας και ακεραιότητας των υπογραφόντων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποφασίσει η επόμενη μεγάλη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης να πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου, ενώ από σήμερα αποφασίστηκε να μπλοκάρονται οι εθνικές οδοί.

news247.gr

Σχόλια