Ανδρέας Κούρτης: "Είμαστε χιλιάδες αυτοί που στηρίζουμε την Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική"

Η ομιλία του επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Ανδρέα Κούρτη, κατά τη σημερινή κεντρική προεκλογική ομιλία και παρουσίαση του συνδυασμού.

Φίλες και φίλοι,
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστώ για αυτή τη θερμή υποδοχή, σε μένα και στους αγωνιστές της παράταξής μας, τους υποψήφιους και τις υποψήφιες περιφερειακούς συμβούλους μας.
Βλέπω αυτό το πλήθος εδώ σήμερα και θυμάμαι πώς ξεκινήσαμε αυτή τη διαδρομή λίγους μήνες πριν. Ήμασταν μια χούφτα άνθρωποι που πήραμε μια πρωτοβουλία πρωτόγνωρη, με μεγάλο ρίσκο: 
οι Βορειοηπειρώτες να διεκδικήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας στις περιφερειακές εκλογές με έναν δικό μας συνδυασμό. Με δικά μας παιδιά υποψηφίους, με δικές μας θέσεις, με δικές μας διεκδικήσεις, με δική μας ατζέντα.
Ήμασταν ελάχιστοι στην αρχή, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πολλοί και πολλές πίστεψαν σε μας, στην προσπάθειά μας, στο δίκιο του αγώνα μας. Πίστεψαν ότι αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να έχει αποτελέσματα. 
Σύντομα γίναμε εκατοντάδες. Είμαστε 140 υποψήφιοι. Και άλλοι τόσοι και περισσότεροι εθελοντές που βοηθούν την προσπάθειά μας με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.
Τον αγώνα μας αγκάλιασαν και στηρίζουν πολλοί Ελλαδίτες αδερφοί μας, από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αττική και κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κάποιοι πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιό μας, άλλοι στηρίζουν εθελοντικά την προσπάθεια.
Τους ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας για την στήριξή τους. Ευχόμαστε να αποδειχθούμε άξιοι της εμπιστοσύνης τους.
Σήμερα, εδώ στην κεντρική μας προεκλογική εκδήλωση, διαπιστώνουμε ότι είμαστε χιλιάδες αυτοί που πιστέψαμε και στηρίζουμε την Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική.

Την επόμενη Κυριακή, στις 26 Μαΐου, η προσπάθειά μας θα μετρηθεί στις κάλπες. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι αυτή η δυναμική που εκφράζεται σήμερα εδώ, στις κάλπες θα εκφραστεί πολλαπλάσια. 
Οι Βορειοηπειρώτες θα δώσουμε δυναμικό παρόν στις εκλογές, θα ψηφίσουμε μαζικά την Ανεξάρτητη Συμμαχία και θα στείλουμε παντού το μήνυμα ότι παίρνουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.

Οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι το τέλος της διαδρομής για μας. Η επόμενη μέρα των εκλογών είναι η αρχή της διαδρομής. 
Τότε είναι που ξεκινάει ο πραγματικός αγώνας της κοινότητάς μας. 
Αγώνας για να αξιοποιήσουμε την τεράστια δυναμική της Ανεξάρτητης Συμμαχίας. 
Αγώνας για να πετύχουμε μία βιώσιμη συσπείρωση της κοινότητάς μας.
Αγώνας για να θέσουμε τις βάσεις της επίτευξης των στόχων μας.
Αγώνας για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας στις πατρογονικές εστίες.
Αγώνας για να διατηρήσουμε άρρηκτους τους δεσμούς μας με τον τόπο, την παράδοση και την ιστορία.

Η σημερινή ημέρα είναι ιερή για το Έθνος μας. Στις 19 Μαΐου ο παγκόσμιος Ελληνισμός τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού. 
Ο εικοστός αιώνας ήταν ο αιώνας κατά τον οποίο διπλασιάστηκε η Ελλάδα αλλά και ο αιώνας κατά τον οποίο χάθηκαν οριστικά προαιώνιες ελληνικές πατρίδες και ο Ελληνισμός ξεριζώθηκε από τον Πόντο, τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη.
Υπάρχει σήμερα μία ελληνική πατρίδα, ακριβώς δίπλα από τα ελληνικά σύνορα, η οποία επιμένει να ζει ελληνικά. Είναι η δική μας πατρίδα, η Βόρεια Ήπειρος, και η προσπάθειά μας αυτή έχει πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτόν τον στόχο. 
Γι’ αυτό τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι στις 26 Μαΐου αρχίζουμε τον πραγματικό μας αγώνα!

Συμμετέχουμε στις περιφερειακές εκλογές της επόμενης Κυριακής, κατά κύριο λόγο ως κοινότητα Βορειοηπειρωτών της Αττικής.
Η πολιτική μας θέση ανταποκρίνεται σε απολύτως υπαρκτά θέματα, ζωτικής σημασίας για τα μέλη της κοινότητάς μας, και είναι θέματα που ο πολιτισμένος κόσμος, η Δύση, τα έλυσε πριν περίπου 70 χρόνια.
Για τα αυτονόητα πλέον, ως εθνική μειονότητα στην Αλβανία και ως πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, οφείλουμε να ενωθούμε, να αγωνιστούμε και να τα διεκδικήσουμε. Ο ποιητής μας, ο Ανδρέας Ζαρμπαλάς είπε: «πάντως να ξέρετε, δεν μένομε έξω από την πόρτα του κόσμου, ζητιανεύοντας λίγη πατρίδα»
Η σχέση μας με το κράτος και η σχέση του κράτους με εμάς απορρέει κυρίως από μία ιδιότητά μας. Την καταγωγή μας.
Τίποτα δεν μπορεί να μας εκφράσει πολιτικά περισσότερο από το ότι είμαστε Βορειοηπειρώτες. Καμία άλλη ιδεολογία δεν μπορεί να μας εκφράσει, πριν γίνουμε ίσοι και θα γίνουμε ίσοι! Με αγώνα!

Φίλες και φίλοι,
Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Και ούτε επιδιώκουμε να γίνουμε. Δεν προσβλέπουμε σε πολιτική καριέρα. Ούτε θέλουμε να ζήσουμε από την ενασχόλησή μας με την πολιτική. 
Συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα για να διεκδικήσουμε αυτονόητα πράγματα, για να δώσουμε αξιοπρέπεια στους ανθρώπους μας και περηφάνια στα παιδιά μας. 
Η αγάπη για την πατρίδα δεν μπορεί να είναι επάγγελμα και όταν γίνεται επάγγελμα δεν είναι αγάπη, αλλά συμφέρον.
Είπαμε ότι διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στη δημοκρατία με τη δικιά μας φωνή.
Σας ρωτώ:
Μπορεί να γίνει αυτό με επαγγελματίες πολιτικούς και με επαγγελματίες πατριώτες;
Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία που δεν γίνεται από επαγγελματίες και όταν γίνεται από επαγγελματίες δεν είναι δημοκρατία, αλλά συναλλαγή, διαχείριση εξουσίας και λαϊκισμός!

Ορισμένοι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας. Διέδωσαν φήμες ότι δήθεν εξυπηρετούμε πολιτικούς σκοπούς και οικονομικά συμφέροντα. 
Μόνο γέλιο προκαλούν αυτές οι φήμες. Ακόμη και σε αυτούς τους λίγους που τις διέσπειραν. Γι’ αυτό και πολύ σύντομα σταμάτησαν.

Η παράταξή μας είναι εξαρχής και θα παραμείνει ακομμάτιστη και οικονομικά ανεξάρτητη. Βασιζόμαστε μόνο στις δικές μας δυνάμεις, στην αίσθηση δικαίου του σκοπού μας και στους ανθρώπους μας.
Κανένας δεν μας έβαλε, όπως λένε, και κανένας δεν μας χρηματοδοτεί.
Άλλωστε, πώς μπορούν να χρηματοδοτήσουν άλλοι τον αγώνα της κοινότητάς μας; Τα δίκαιά μας; Ποιοι είναι αυτοί που αγαπούν την πατρίδα μας περισσότερο από μας, ποιοι είναι αυτοί οι άξιοι να γίνουν ευεργέτες μας και τέλος πάντων πόσο μπορούμε ακόμη να δεχόμαστε προσβολές; Γιατί είναι προσβολή για μας, τους απογόνους των μεγάλων ευεργετών του Έθνους, να αποδεχθούμε τέτοια ευεργετήματα.
Αγαπητοί φίλοι, με λύπη σας πληροφορώ ότι κανένας δεν ενθουσιάστηκε με την ύπαρξή μας και με αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Δυστυχώς για μας και για όσους μας συκοφαντούν, ευεργέτες δεν υπάρχουν!
Οι εκλογές αυτές είναι αγώνας! Στον αγώνα αυτό δεν λυπηθήκαμε να προσφέρουμε και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε, ό,τι ο κάθε ένας μπορεί!
Αφού λοιπόν σας είπα ποιοι δεν είμαστε, θα σας πω και ποιοι είμαστε, αν και ήδη το ξέρετε, γιατί είμαστε εσύ! ….
Είμαστε ο συγχωριανός, ο κοντοχωριανός, ο ξάδερφος, ο κουμπάρος, ο αδερφός, η φίλη, η γειτόνισσα, το παιδί σου …
Αλλά και αν δεν συμβαίνει να είμαστε κάτι από αυτά, είμαστε κυρίως ο διπλανός στο τελωνείο της Κακαβιάς που προσπαθούσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα και στο Τμήμα Αλλοδαπών για να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε αλλοδαποί αλλά Έλληνες.
Είμαστε οι άνθρωποι του αγώνα να ζήσουμε με τιμή, να δημιουργήσουμε, να εκπαιδευτούμε, να εργαστούμε, να προοδεύσουμε…
Για μας η δουλειά δεν είναι ντροπή! Είμαστε το μοναδικό ψηφοδέλτιο για την περιφέρεια της Αττικής που αποτελείται σε τόσο μεγάλο ποσοστό από ανθρώπους της παραγωγής!
Είμαστε πραγματικά αυτοί που οι άλλοι λένε πως είναι!

Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν διεκδικούμε να διοικήσουμε την Περιφέρεια. Εξάλλου είναι εκλογικά ανέφικτο. Στόχος μας είναι η εκλογή μερικών συμβούλων του συνδυασμού μας, προκειμένου να ακουστεί η δικιά μας άποψη και κυρίως η δικιά μας φωνή, η φωνή της πατρίδας μας, της κοινότητάς μας, χωρίς καμία επιρροή από τα κόμματα.
Ως ρεαλιστές, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι πολιτικές των κομμάτων για την Αττική δεν υπάρχουν. Και όπου υπάρχουν είναι αποσπασματικές και ανεπαρκείς. Προσπαθούν να εξισορροπήσουν κομματικά, οικονομικά και τοπικά συμφέροντα.
Η Αττική δεν μοιάζει με περιφέρεια πρωτεύουσας της Ευρώπης. Πρέπει να παραδεχτούμε πως οι πολιτικές του παρελθόντος απέτυχαν.
Η παράταξή μας κατέρχεται στις εκλογές με πρόγραμμα και θέσεις τέτοιες, που αν εφαρμοστούν, μπορούν να κάνουν την Αττική μία περιφέρεια πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι
πρέπει να παραδεχτούμε πως οι Βορειοηπειρώτες είμαστε επί της ουσίας αποκλεισμένοι από τη συμμετοχή στην πολιτική.
Κάθε κοινωνικό σύνολο εκπροσωπείται αναλογικά στα κέντρα εξουσίας. Είμαστε μια κοινότητα εκατοντάδων χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα και πού εκπροσωπούμαστε; Πουθενά! Η φωνή μας δεν ακούγεται, παρά μόνο ως παράπονο. 
Είμαστε επαίτες των δικαίων μας ή πολίτες σε μια δημοκρατική χώρα και κοινωνία;
Είμαστε αποκλεισμένοι από δίκαια συμμετοχή στα κόμματα και κατά συνέπεια στους δήμους στις περιφέρειες, στη βουλή, στην κυβέρνηση, στην Ευρωβουλή …
Στην Ελλάδα, που γέννησε τη Δημοκρατία, στην πατρίδα μας, πρέπει να έχουμε λόγο. Καμία αναγνώριση και εκπροσώπηση στην Αλβανία δεν μπορεί να έχει αξία και δύναμη, αν στη χώρα από όπου αντλούμε τη δύναμή μας δεν έχουμε φωνή.
Σας καλώ όλους, την άλλη Κυριακή να δώσουμε ένα καλό μάθημα δημοκρατίας σε όλους, αλλά κυρίως στους εαυτούς μας! Να μάθουμε ότι η δημοκρατία είναι αγώνας!

Φίλες φίλοι,
Η Εικοστή έκτη Μαΐου είναι μια μεγάλη μέρα για τους Βορειοηπειρώτες. 
Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική πέτυχε το μεγάλο της στόχο. Τη δημιουργία πολιτικού χώρου έκφρασης της Βορειοηπειρωτικής Φωνής.
Δεν είναι απλώς η ημέρα που θα καταφέρουμε, κάτι αδιανόητο μέχρι χθες, να έχουμε περιφερειακούς συμβούλους στην Αττική.
Είναι η μέρα που θα αποκτήσουμε φωνή ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι πολίτες. Από την ημέρα αυτή και μετά τίποτα λιγότερο δεν θα είναι ανεκτό από μας. 
Είναι η μέρα που θα δείξουμε ότι υπάρχουμε! 
Είναι η ημέρα της Βορείου Ηπείρου.
Είναι η ημέρα που θα λέμε ήμουν και εγώ εκεί.
Να είμαστε όλοι εκεί, να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη! Τη δικιά μας νίκη!

Σχόλια