Γιατί η ΑΣΑ έχει ήδη πετύχει

Από την πρώτη στιγμή παρουσίας της η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική έθεσε την ατζέντα των προβλημάτων που απασχολούν την κοινότητά μας και στις δυο πλευρές των συνόρων.
 
Μίλησε για την αδικία που υπέστησαν οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες σχετικά με το πενιχρό επίδομα που τους χορηγούσε το ελληνικό δημόσιο και που στα πρώτα χρόνια της κρίσης θεωρώντας τους παππούδες και τους πατεράδες μας εύκολο θύμα τους άφησε εντελώς αβοήθητους, κόβοντάς το.

Μίλησε, όμως και για το νέο ασφαλιστικό στο οποίο προβλέπεται να μειώνεται η σύνταξη που λαμβάνει ο κάθε νέος συνταξιούχος ανάλογα με τα χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα. Ένα μέτρο που αφορά και αδικεί άμεσα τους Βορειοηπειρώτες, εφόσον ήρθαμε μετά το 1990, άρα δεν πληρούμε την προϋπόθεση της παραμονής 40 χρόνια στη χώρα. 
Έτσι, ένας Βορειοηπειρώτης με τα ίδια ή περισσότερα ένσημα και εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα λαμβάνει μικρότερη σύνταξη από έναν Ελλαδίτη συνάδερφο του με λιγότερα ή ίδια ένσημα.

Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες η ίδρυση της ΑΣΑ να κινητοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, όπου αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε πολιτικούς της Ελληνικής Μειονότητας και στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σε μια αντίστοιχή συνάντηση και με μια επίσημη ανακοίνωση έγινε αναφορά, στην - σημαντική για τον τόπο μας - απογραφή του 2020, στο ζήτημα των περιουσιών και της παιδείας. Ανακοινώθηκε, επίσης, πως στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών θα ενσωματωθεί διάταξη με βάση την οποία θα εξαιρούνται τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από τις υποχρεώσεις διαρκούς διαμονής στη χώρα για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων. 

Ανάλογες δεσμεύσεις υπήρξαν κι από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγες ημέρες πριν σε ανάλογη συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Μειονότητας. Είπε πως θα διορθωθούν οι αδικίες του τελευταίου νόμου  -νόμου Κατρούγκαλου - σχετικά με την θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης, σχετικά με την 40η παραμονή στην χώρα.

Η ΑΣΑ από την πρώτη στιγμή έχει θέση ως στόχο να γίνει βήμα της φωνής των Βορειοηπειρωτών. Φαίνεται πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα, γνωρίζοντας προφανώς την δυναμική που έχει ήδη αναπτύξει, άρχισε να την λαμβάνει σοβαρά υπόψιν κι αυτό είναι ήδη μια επιτυχία του συνδυασμού. 

Θα πρέπει η 26η Μαΐου να κινητοποιήσει την κοινότητά μας. Οι εξελίξεις και η δυναμική που θα αναπτυχθεί θα εξαρτηθούν από την ψήφο όλων μας υπέρ της ΑΣΑ στην Περιφέρεια Αττικης

Θανάσης Μάνος
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Κεντρικού Τομέα Αθηνών
με τον Συνδυασμό Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική


Σχόλια