Αναστάσιος: ''Η Παναγία μήνυμα αισιοδοξίας για την ανθρωπότητα''

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που το Δεκαπενταύγουστο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στη Μονή του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο, πλαισιούμενος από τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο, τόνισε ότι "η Παναγία είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ανθρωπότητα, μέσα στη μελαγχολία, που ζούμε".

Και πρόσθεσε: "Παραμένει πάντοτε ανάμεσά μας, ως οδηγήτρια, ως παρηγορήτρια, ως ενισχύτρια. Είναι ένα άστρο ανάμεσά μας. Έζησε τη δική μας ζωή και έχει την εμπειρία των ανθρωπίνων δοκιμασιών". Επεσήμανε ακόμη ότι "δεν είχε υλικό πλούτο η Παναγία, δεν είχε μόρφωση, δεν είχε κοινωνική θέση. Όμως η απόλυτη πίστη της στο Θεό, η αγνότητά της, η ταπείνωσή της, η τόλμη της απόλυτης υποταγής στο θείο θέλημα, είναι η μυστική διαθήκη, που μας άφησε". Επεσήμανε επίσης πως "για να εκφράζουμε την ευλάβειά μας προς την Παναγία, πρέπει να γίνουμε παράγοντες ελπίδας. Να μεταφέρουμε την ακτινοβολία της Παναγίας. Να αναστηλώσουμε στη σκέψη και στην καρδιά μας την εικόνα της Θεοτόκου, για να την έχουμε μπροστά μας. Για να ρυθμίζουμε τη συμπεριφορά μας".

Ακούγοντας οι πιστοί τα λόγια του Αρχιεπισκόπου συναισθάνθηκαν ότι είναι απαραίτητο να σπάσουν οι διαχωριστικές γραμμές, που τροφοδοτούν την έχθρα. Και να κυριαρχήσει το έλεος και η ευσπλαγχνία της Παναγίας, η μητρική της ηπιότητα, η ανεκτικότητά της, η μακροθυμία της.

ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Στο ναό του Αγίου Χαρραλάμπους των Αγίων Σαράντα, που εγκαινίαστηκε στις 15 Αυγούστου του 2011, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος κατά την εορτή της Κοίμησης της Παναγίας.

Στον απλό, αλλά μεστό σε νοήματα κηρυγματικό λόγο του ο κ. Δημήτριος τόνισε ότι "είναι πάντοτε ζωντανή παρουσία της Παναγίας στη ζωή του κάθε πιστού, αφού σ' Εκείνη απευθύνεται για τα προβλήματά του και ζητάει τη βοήθεια Της".

Πραγματικά, η Μητέρα του Θεού απλώνει τη σαγήνη της αγάπης της και μας οδηγεί σε μετάνοια και επίγνωση αληθείας. Ελκύει σαν με γλυκό αγκίστρι τον αποροσανατολισμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο.

Και στον πιο πεσμένο η Παναγία δεν παύει να βλέπει μια ψυχή, τραυματισμένη ίσως, πεταμένη στη λάσπη, που όμως δεν έπαψε να έχει ατίμητη αξία, αφού κρύβει μέσα της τον θεϊκό σπινθήρα, την αθάνατη ψυχή.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΣΒΕΡΝΕΤΣ

Στο μέσο μιας λιμνοθάλασσας, στο Σβερνέτς, όπου το ιστορικό Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρέθηκαν, την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου, πολλά άτομα ως προσκυνητές. Για να ξεφορτώσουν το ἀγχος τους, να διώξουν την αγωνιώδη μέριμνα, που είναι ολιγοπιστία, και να εμπιστευτούν τις ψυχές τους στην Παναγία.

Για να τους φέρει παρηγοριά και ενίσχυση στην ψυχή, αλλά και φωτισμό. Και έλαβαν πνευματικό ανεφοδιασμό.

Οι Ορθὀδοξοι και στην Αλβανία στρέφονται προς την Παναγία, για να πάρουν εφόδια, ώστε να αντισταθούν στον πνευματικό μαρασμό, την ηθική αποχαλίνωση.

Γιατί ο άνθρωπος, χωρίς μεταφυσική διάσταση, χωρίς την επαφή του με το θείο, χάνει την πνευματική του υπόσταση. Καταντάει ένα σώμα ή μάλλον ένα πτώμα.


Περισσότερες φωτογραφίες>>>>>>

Σχόλια