Οι λαμπερές εκδηλώσεις μιας ημέρας.... μηνύματα και διλήμματα

Το αποκορύφωμα των ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Καλοκαιριού αυτού στον τόπο μας αποτέλεσαν οι τρεις χθεσινές εκδηλώσεις. Πρόκειται για το δεύτερο λαογραφικό Φεστιβάλ που οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Άγιος; Κοσμάς της Λειβαδιάς, οι συνάντηση των ανθρώπων των γραμμάτων της πάνω Δρόπολης και το μαραθώνιο της Δρόπολης.

ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Λαμπρές, με βάρος στο περιεχόμενό τους και με σημαντικά μηνύματα. Που γεννούν όμως και ένα εξίσου βαρυσήμαντο δίλημμα. Είναι η ελπίδα του τόπου μας που δίνει το παρόν της…. Ή όλο αυτό το φως, σφρίγος και ζωντάνια που νιώσαμε αυτό το Καλοκαίρι θα κάνει πιο βαθύ το σκοτάδι μετά την επιστροφή στην ξενιτιά της ιδιαίτερης πατρίδας μας ;!! Θα τονώσει περισσότερο το πείσμα αυτών που μένουμε εδώ, ή θα εξασθενίσει περεταίρω την αντίσταση της επιμονής;;!! Θα καταφέρουν οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν συνέχεια με σχέδια, στόχους και προγράμματα στο κλίμα αυτό αισιοδοξίας που έφερε αυθόρμητα αυτό το Καλοκαίρι ως χειροπιαστή ένδειξη της αγάπης των ανθρώπων μας για την πατρίδα μας, ή οι πολιτικοί μας θα αποδείξουν αυτό που διαθέτουν, την γνωστή ανικανότητά τους, (εσκεμμένη ή μη) να συγυρίσουν τον τόπο μας στο πνεύμα αυτό ελπίδας, ή, ακόμα χειρότερα, θα δουν το κλίμα αυτό ως πρόκληση και απειλή για τα προσωπικά τους συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά;;;! Και συνεπώς, θα επιδιώξουν να το υπονομεύσουν και διαλύσουν!!

Πάντως, αυτό το Καλοκαίρι, αποτέλεσε μια άλλη διάσταση στον τόπο μας, όπως ποτέ, θα έλεγα, άλλη φορά! Ο τρόπος πώς το κλίμα αυτό αισιοδοξίας παραμέρισε το πολιτικό κατεστημένο είναι επίσης το άλλο μεγάλο στίγμα και μήνυμα, που το κατεστημένο αυτό θα πρέπει να διαβάσει σωστά και να αντιδράσει ορθά χωρίς να προσπαθήσει να το εμποδίσει, να το βάλει στα μέτρα του, να το εκμεταλλευτεί, δλδ ο τόπος μας δεν αντέχει ακόμα ένα άλλο δράμα!

Και όταν μιλάω για κλίμα αισιοδοξίας δεν έχω εδώ υπόψη μου απλώς τα πανηγύρια. Αυτά είχαν τη δική τους πορεία. Αλλά αποτέλεσαν φέτος το φόντο του αισιόδοξου κλίματος!
Την πρώτη θέση έλαβε η μεγάλη φέτος επιστροφή των ανθρώπων μας στον τόπο μας, η ενασχόλησή τους με τα κοινά και οι πολυποίκιλες και με νόημα πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΤO RUN (μαραθώνιο) ΔΡΟΠΟΛΗΣ
Χθες , την τελευταία ουσιαστικά ημέρα του ενεργού Καλοκαιριού οργανώθηκαν οι τρεις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πρωί, με την πρωτοβουλία τριών αδερφών από τη Δερβιτσάνη, την άμεση υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και τη συμπαράσταση άλλων φορέων, οργανώθηκε και έγινε το RUN Δρόπολης, 10 και 8 χμ. Περισσότεροι από 250 αθλητές από τη Δρόπολη, το Αργυρόκαστρο και από την Ελλάδα μετείχαν στους αγώνες αυτούς δρόμου.
Πήρε έτσι μια άλλη μορφή, άψογα οργανωμένη και με καθαρά αθλητικό χαρακτήρα, η διαφημιστική πεζοπορία που είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Το γεγονός, η πρωτοβουλία τριών νέων ανθρώπων, που δίνουν ζωντάνια και στον πολιτιστικό τομέα, η συμμετοχή και ιδιαίτερα η μεγάλη συμπαράσταση από φορείς και τους απλούς ανθρώπους για την επιτυχή περάτωση της εκδήλωσης, είναι αυτά που στιγματίζουν θετικά την πραγματικότητα του τόπου μας. Δείχνει ότι ο τόπος μας έχει δυνάμεις και ενέργειες να μετατραπεί σε κέντρο βάρους τέτοιων εκδηλώσεων και η σύμπραξη φορέων και ανθρώπων είναι εφικτή και αποτελεσματική.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩ ΔΡΟΠΟΛΗΣ
Αν και τα φώτα όλα έπεσαν στην αθλητική αυτή εκδήλωση, στα Βρυσσερά ακολούθησε μια άλλη σημαντική αλλά και ιδιαίτερα πρωτότυπη εκδήλωση: Η συνάντηση των ανθρώπων των γραμμάτων της Πάνω Δρόπολης. Οργανωμένη κι΄αυτή από παθιασμένους ανθρώπους για τον τόπο τους. Έδωσαν το παρόν τους συνολικά 50 Πάνω Δροπολίτες που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τη συγγραφή βιβλίων, είτε λογοτεχνικών, είτε άλλων βιβλίων με αντικείμενο την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπο τους. Κεντρική φυσιογνωμία ο Τηλέμαχος Κώτσιας. Η συνάντηση δεν ήταν και τόσο απλή εφόσον εκεί έγινε ιδιαίτερα λόγος για την αποστολή των βιβλίων που γράφονται σε σχέση με την προκοπή του τόπου μας, την συνειδητοποίηση ότι η βαριά κρίση του τόπου μας απαιτεί αντιμετώπιση που μπορεί κάλλιστα να συμβάλλουν άμεσα τα γράμματα και οι τέχνες. Οι προτάσεις τους για οργάνωση βιβλιοθήκης, ιστοσελίδας, για τη διεύρυνση και ο καλύτερος συντονισμός του δικτύου και με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της Άνω Δρόπολης και των άλλων περιοχών, την ίδρυση του μουσείου φωτογραφίας με τα αρχεία του γνωστού φωτογράφου μας Β. Βάσου, πινακοθήκης κλπ αυξάνουν περισσότερο το φως στο καντήλι της ελπίδας!!

Το Β’ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑ 
Η τρίτη εκδήλωση και η μεγαλύτερη αφορά το Β’ φεστιβάλ λαογραφίας με διοργανωτή το σύλλογο του Αγίου Κοσμά Λειβαδιάς.
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να δώσω έμφαση στους χιλιάδες θεατές που παρακολούθησαν με ενθουσιασμό και στωικότητα για ώρες ολόκληρες το φεστιβάλ, ή για τα συγκροτήματα που ήρθαν από την μακρινή Κρήτη, την Άρτα, το Μέτσοβο, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα, τη Δρόπολη, το Μουρσί και μερικοί σύλλογοι του δήμου Φοινικαίων. Στην άρτια οργάνωση ή στην αποχή των «επίσημων» πολιτικών εκπροσώπων του τόπου μας.
Ασφαλώς, η οργάνωση ενός τέτοιου Φεστιβάλ ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες ενός απλού πολιτιστικού συλλόγου στις συνθήκες το τόπου μας και της κοινότητας της Λειβαδιάς. Αλλά είναι σίγουρο ότι η ανταπόκριση τόσων χιλιάδων Ελλήνων για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, η ετοιμότητα των απλών ανθρώπων να συμβάλλουν στη διοργάνωση, αλλά και να συμβάλλουν οικονομικά, η συμμετοχή τόσο πολλών συγκροτημάτων αποτελεί πλέον μία σχέση χρέους προς τον τόπο μας, προς τον πολιτισμό μας, μια σχέση εμπιστοσύνης προς το σύλλογο του Αγίου Κοσμά στην πρόεδρό του και τους αφοσιωμένους συνεργάτες και ιδιαίτερα συνεργάτριες της. Μια σοβαρή μαρτυρία ότι ο πολιτισμός ενώνει, ο πολιτισμός αποτελεί πρόοδο. Η επιμονή του συλλόγου για την ενσωμάτωση του λαϊκού μας πολιτισμού με τον ευρύτερο εθνικό, για την ποιότητα στη διατήρηση και προβολή του παραδοσιακού πολιτισμού, η εξασφάλιση ενδυμασιών, η παροχή έργου στα σχολεία της περιοχής, στην εκμάθηση της ελληνικής, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για απαράμιλλο έργο. Και έχει μόλις δύο χρόνια που ο σύλλογος ιδρύθηκε και λειτουργεί. Δυστυχώς όμως, η αρρώστια του τόπου μας, που υποκινούν οι πολιτικοί, επιδιώκει να θέσει σε κλοιό και υπονομεύσει το πολιτιστικό σύλλογο του Αγίου Κοσμά. Και τι επιδιώκουν να κάνουν;! Θέλουν να τον βάλουν στην τσέπη τους !! Και αν δεν το καταφέρουν αυτό τότε βάζουν στο σύλλογο ετικέτες ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια σε όφελος των αντιπάλων πολιτικών τους. Δυστυχώς, παρασέρνουν στην προσπάθειά τους και θεσμούς, που χρέος έχουν να αντιμετωπίσουν ισότιμα όλους τους Έλληνες και να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες. Στην ουσία αυτό που θέλουν να πετύχουν και στην προκειμένη περίπτωση είναι να ισοπεδώσουν και να εξουδετερώσουν το σύλλογο του Αγίου Κοσμά. Η τόσο μεγάλη επιτυχία του αποτελεί το φοβερό δείγμα της δικής τους αποτυχίας. Η μαρτυρία του έργου του Αγίου Κοσμά βεβαιώνει ότι όταν επιμένεις και όταν θέλεις να προσφέρεις κοινωφελές έργο στον τόπο σου, μπορείς, έχεις την υποστήριξη κυρίως των απλών ανθρώπων και των σοβαρών παραγόντων. Βεβαιώνει ότι ο πολιτισμός ενώνει και αποτελεί πρόοδο. Και οι πολιτικοί του χώρου μας δεν είναι διατεθειμένοι για τέτοιου είδους αποστολές. Γι΄αυτό και τους θαμπώνει το έργο του συλλόγου, και περισσότερο η αποδοχή, η συμπαράσταση, η αγάπη και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Γι΄αυτό και αυτοί , οι «επίσημοι» πολιτικοί μας θέλουν να «λάμψουν» δια την απουσία τους στις εκδηλώσεις αυτές , ή δια της υπονόμευσης του έργου του συλλόγου, όπως καθετί άλλου που δεν έχει την ευλογία τους, που θέλει να προσφέρει έργο για τον τόπο μας!


Παναγιώτης Μπάρκας
18 Αυγούστου 2019
Αναδημοσίευση από τη σελίδα : facebook.com/panibar2011

Σχόλια