"Πωγωνίσιος" [Βίντεο]

Ο Πωγωνίσιος, είναι ο χορός που συμπυκνώνει για τους Ηπειρώτες την διαχρονική τραγουδιστική και μουσικοχορευτική έκφρασή τους, αφού συμπεριλαμβάνει και αγκαλιάζει την αρχαία Ελληνική παράδοση, με την ανημίτονη πεντατονική κλίμακα, αλλά και τη σύγχρονη μουσική ταυτότητα της περιοχής του Πωγωνίου, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την «δωρικότητα», την λιτότητα και την ομαδικότητα.

Μια περιοχή που ξεκινάει από το Καλπάκι και ξεπερνάει τα σύνορα συνεχίζοντας στα χωριά της Δρόπολης, που αποτελούν τη φυσική και μουσική συνέχεια του Πωγωνίου.

Ο Πωγωνίσιος σκοπός ήταν αρχικά μία «σύνθεση» από πολλές φωνές και με την εμφάνιση των οργάνων, στην πορεία των χρόνων, εξελίχθηκε σε μία «σύνθεση» από πολλά μουσικά όργανα. Ερμηνεύει χαρές, λύπες, αγωνίες, τον πόνο της ξενιτιάς, την ευγνωμοσύνη στη γενναιότητα, την αγάπη για τη φύση και την προσήλωση σε αγαπητά και ποθητά πρόσωπα.

Ο Πωγωνίσιος σκοπός ξεσηκώνει και παρασύρει με την μελωδικότητα του, τα πλήθη του κόσμου που συρρέουν στα πανηγύρια για να εκδηλώσουν την αληθινή χορευτική έκφρασή τους.

Δείτε την εκπομπή, αφιέρωμα στον Πωγωνίσιο χορό, "Ελλήνων Δρώμενα" μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ.


Σχόλια