ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Το πρώτο ανακοινωθέν της Οργανωσης

Διατάζω: «Την έγκριση της ίδρυσης της οργάνωσης «Δημοκρατική Ένωση της Ελληνικής Μειονότητας» με το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ», την καταγραφή της στο ανάλογο βιβλίο όπως και των ντοκουμέντων στο αρχείο αυτού του υπουργείου», αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αλβανίας, την 20η Φεβρουαρίου 1991.  Η χαρμόσυνη αυτή είδηση  ξεσηκώνει τους Έλληνες των Τιράνων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε μια επίσημη τελετή ο Υπουργός παραδίνει την απόφαση στην αντιπροσωπεία της ιδρυτικής ομάδας. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι Έλληνες του Φίερι, υποδέχονται την αντιπροσωπεία και πανηγυρίζουν για τη νίκη.

Την 24η Φεβρουαρίου με την παρουσία αντιπροσώπων σχεδόν απ’ όλα τα χωριά της Δρόπολης, στη Δερβιτσιάνη έγινε ο μεγαλύτερος πανηγυρισμός. Όλος ο δημόσιος δρόμος της Δρόπολης και μέχρι την Κακαβιά, ξημερώνοντας η 28η Φεβρουαρίου, είχε γεμίσει με μεγάλα συνθήματα σε πανό. Η περιγραφή της χαράς του πραγματικού αυτού λαϊκού ξεφαντώματος είναι απερίγραπτη.

«Ήρθε η χαρούμενη μέρα να ανακοινώσομε την ίδρυση της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μας, η οποία ζούσε πάντα στο πνεύμα και στις καρδιές μας», σημειώνεται στο πρώτο ανακοινωθέν της Ομόνοιας.

Αυτή ήταν η εικόνα τις μέρες εκείνες του Φλεβάρη του 1991, όταν επικυρώθηκε  και νομικά η οργάνωση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, η Ομόνοια.

Η οργάνωση αυτή  και η χαρά αυτή ήρθαν σαν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας  μιας ομάδας, παιδιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, γέννημα και θρέμμα  του δικού μας χώρου, του βορειοηπειρωτικού, οι οποίοι αγνόησαν την τρομοκρατία που επικρατούσε και τους κινδύνους. Συγκεντρώθηκαν στο Κεφαλοχώρι της Δρόπολης, τη Δερβιτσιάνη, την 11η Ιανουαρίου 1991, και έλαβαν την μεγάλη ιστορική και πατριωτική απόφαση, την ίδρυση της πρώτης οργάνωσης, του πρώτου πολιτικού φορέα, με το όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ που θα συσπείρωνε γύρω της όλους  τους Έλληνες της Αλβανίας, και θα αναλάμβανε καθήκοντα και στόχους μ’ ένα ξεκάθαρο και τολμηρό πρόγραμμα.

«Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύεται να εκπληρώσει ένα ιερό ιδανικό, να δυναμώσει το εθνικό και δημοκρατικό φρόνημα, να υπερασπίσει με δημοκρατικά μέσα την εθνική ταυτότητα και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Μειονότητας, όπου κι αν βρίσκονται, τα οποία προβλέπονται στο νέο αλβανικό Σύνταγμα και στα βασικά διεθνή ντοκουμέντα για τις εθνικές μειονότητες…

…Πόθος και στόχος μας είναι το καλύτερο μέλλον της ελληνικής μειονότητας, η διαπαιδαγώγηση των νέων γενεών με τη μητρική γλώσσα και τον εθνικό μας πολιτισμό, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της μειονότητας, ζητώντας μεγαλύτερη μέριμνα και βοήθεια από το Κράτος. Επιδιώκομε στενότερες και πολύπλευρες σχέσεις με το έθνος μας καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών για την επικοινωνία των μειονοτικών με την Ελλάδα. Είμαστε για την άνθιση της ελληνικής μειονότητας και όχι για το μαρασμό της. Θα αντιταχθούμε σε κάθε εθνικιστική πολιτική απ' οπουδήποτε κι αν προέρθει αυτή.

Σεβόμενοι το δικαίωμα του καθενός για μετανάστευση. Επιμένουμε και θα προσπαθούμε να δυναμώσουν τα ριζάρια μας στα πατρικά εδάφη. Δεν θα δεχθούμε με κανέναν τρόπο την εθνική αφομοίωση και καμία αδικία σε βάρος μας.

Αισιόδοξοι, ειρηνικοί, τίμιοι και περήφανοι για τις εθνικές παραδόσεις μας, με τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσομε τις δύσκολες ώρες που ζούμε, ας ρίξουμε το βλέμμα μας προς το καλύτερο μέλλον». Αναφέρει, ανάμεσα στ’ άλλα, η    πρώτη έκκληση της Ομόνοιας: «Προς το λαό της Ελληνικής Μειονότητας», στις 22 Φεβρουαρίου 1991.

Την «ΟΜΟΝΟΙΑ» την αγάπησε και την υποστήριξε όλος ο λαός της Ε. Ε. Μειονότητας. Το διάστημα που ακολούθησε η «ΟΜΟΝΟΙΑ» ανέβασε το κύρος και την υπόληψη της διαμέσου της πολιτισμένης εμφάνισης και των δημοκρατικών μορφών απαίτησης των δικαιωμάτων και προστασίας των συμφερόντων της όχι μόνον στα αλβανικά αλλά και στα ευρωπαϊκά πλαίσια.

Ο μεγάλος αυτός ενθουσιασμός, όπως τονίζετε και στην ανακοίνωση της Ομόνοιας,  ανάγκασε τους δύο πρωθυπουργούς, να δηλώσουν για Ελεύθερη επικοινωνία. Εμείς με την αποφασιστικότητα σας τώρα, έργο θέλουμε να κάνουμε αυτές τις δηλώσεις για ελεύθερη επικοινωνία και σε όλους τους τομής στον οικονομικό, πολιτιστικό στον εκπαιδευτικό, στην επιστήμη, την ιατρική κλπ.

Η  ΟΜΟΝΟΙΑ θέλει αυτόν τον τόπο, αυτήν την χιλιοτραγουδημένη γη να είναι πραγματικό λουλούδι και θ’ αγωνιστεί γι' αυτό πεπεισμένη ότι θα το πετύχει. Αλλά να μην λησμονούμε, αδέλφια και αδελφές, ότι την βρίσκει ερειπωμένη, άσπαρτη και απεριποίητη,  όπως τα χωριά βουβά, δίπλα των οποίων άνοιξε ο δρόμος που φέρει την σφραγίδα της προσφυγιάς. Με αποφασιστική φωνή. θεωρώντας χρέος του τόπου μας. καλούμε τα νιάτα του τόπου μας να εγκαταλείψουν την φυγή, διότι αν συνεχιστεί τριγύρω μας θα φυτρώσουν αγκάθια και εμείς θα νοιώθουμε  έρημοι και ξένοι στον ίδιο τον τόπο μας.

Μια ανακοίνωση, μια δήλωση που αν και πέρασαν 29 χρόνια, είναι πάντα βαρυσήμαντη, μάλιστα πιο επίκαιρη όσο ποτέ.

Βαγγέλης Παπαχρήστος
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα sfeva.gr

Σχόλια