Πρόσφυγες και Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία

Οι λόγοι που εξηγούν γιατί οι πρόσφυγες επιλέγουν έναν τόπο ερμηνεύονται από τους παράγοντες «ώθησης-έλξης». Οι παράγοντες «ώθησης» είναι οι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού και μπορεί να συνδέονται με την ανασφάλεια, τον πόλεμο, την πολιτική καταπίεση και την πείνα. Οι παράγοντες «έλξης» εξηγούν γιατί τα άτομα αναζητούν άσυλο σε συγκεκριμένες χώρες και περιλαμβάνουν αντικειμενικά και υποκειμενικά στοιχεία. Η ικανότητα της αγοράς εργασίας να αφομοιώνει τους πρόσφυγες (κυρίως με τη διαθεσιμότητα πολλών θέσεων ανειδίκευτης εργασίας) και να προσφέρει αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες διαβίωσης είναι κάποιοι από τους αντικειμενικούς παράγοντες.

Στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες είναι πολλοί και την επιλέγουν γιατί θεωρούν ότι είναι ένα ξέφραγο αμπέλι και ένα κράτος με μπόλικη δόση ενσυναίσθησης και ανθρωπισμού. Και όσο ο Σουλτάνος απειλεί ότι με το άνοιγμα των συνόρων θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες-μετανάστες (λες και είναι ακάθαρτο νερό) την Ευρώπη, οι τελευταίοι βρίσκουν την Ελλάδα χώρα φιλειρηνική και φιλεύσπλαχνη που θα τους εξασφαλίσει μια ομαλή διαβίωση στα κέντρα φιλοξενίας, ανεξαρτήτων λειτουργικών συνθηκών.

Τι γίνεται όμως όταν το κονδύλι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό  από την ΕΕ είναι μεγάλο και δέλεαρ για τα βαλκάνια; Τότε έρχεται ο έμμεσος εκβιασμός, ξέρετε αυτός που «σε χτυπάει στο φιλότιμο». Ενώ λοιπόν η Αλβανία πριν δύο χρόνια διατεινόταν κατηγορηματικά την απόρριψη φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στα εδάφη της προκειμένου να μην αλλοιωθεί η σύσταση του πληθυσμού της ξαφνικά αποφάσισε, προκειμένου να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις περί ένταξης της χώρας στην ΕΕ, να τους υποδεχθεί σε camps. Είναι η Αλβανία η χώρα που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά» της ΕΕ, που λειτουργεί ακέφαλη και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της θεωρώντας πως η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός είναι μονοσήμαντες έννοιες;

Είναι αυτή η χώρα  έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες; Μάλλον είναι έτοιμη να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες για μελλοντική απειλή στην ΕΕ και εκφοβισμό της δικής μας μειονότητας, των Βορειοηπειρωτών. Τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι κλειστά ή ανοιχτά; Και τι θα γίνεται αν τους επιτραπεί να βγαίνουν από τις δομές για κάποιες ώρες στην ενδοχώρα; Θα βολιδοσκοπούν τις περιουσίες μας και εν καιρώ θα αρχίσει το πλιάτσικο με τους ανήμπορους γέροντες να αντιδράσουν; Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καμία κινδυνολογία δεν διακατέχει το εν λόγω κείμενο παρά μόνο μερικά εύστοχα ή άστοχα ερωτήματα της κοινής γνώμης.

Αναμένουμε τις εξελίξεις και εμψυχώνουμε τα γερόντια μας να κρατάνε τα «μπόσικα» αυτού του τόπου πριν διαβρωθεί και αλλοιωθεί η σύσταση του βορειοηπειρωτικού στοιχείου, που ολοένα γίνεται βορρά στις ορέξεις των κυβερνώντων.

Μαρία Λούλου
εκπαιδευτικός

Σχόλια