Ανοίγει, δεν ανοίγει, ανοίγει...δεν ανοίγει..

Σε μάδημα της μαργαρίτας εξελίσσεται το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης της Κακαβιάς, εξαιτίας των διαφορετικών δηλώσεων από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα.

Αρχικά και σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τις εφαρμόστηκες αποφάσεις της Ελλάδας (ΦΕΚ Β' 2283 / 14.06.2020), ως προς τα ταξίδια από την Αλβανία προς την Ελλάδα προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης πτήσεων προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Δεν επιτρέπεται η είσοδος προσώπων από την Αλβανία στην Ελλάδα δια θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων.
Εξαιρούνται: α) Έλληνες πολίτες, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητος Ομογενούς, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα, β) η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, γ) η μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία, δ) η είσοδος προσώπων, μέσω των χερσαίων συνόρων, για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το άνοιγμα των ελληνοαλβανικών συνόρων από την 1η Ιουλιου. Αυτό φάνηκε να αλλάζει πριν από τέσσερις ημέρες όταν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τα Ιωάννινα, δήλωσε πως το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και της συνοριακής διάβασης της Κακαβιάς, δεν θα γίνει άμεσα.
Χθες ο κατά την ενημέρωση των συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε γνωστό ότι η Κακαβιά περιλαμβάνεται στις πύλες της χώρας που τελικά θα ανοίξουν, την 1η Ιουλίου.

Σήμερα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που έχει προκύψει με το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία.
Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης παρουσίασε το σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα με την Αλβανία.
Του πρότεινε την τοποθέτηση ειδικών καμπινών (τούνελ απολύμανσης) στους τρεις μεθοριακούς σταθμούς Μέρτζιανη, Κακαβιά, Μαυρομάτι, στο λιμάνι Ηγουμενίτσας και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Ωστόσο ο ίδιος του εξέφρασε και τον προβληματισμό που υπάρχει μετά τη χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου για το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία στην Κακαβιά από αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου.

Εν τέλει ο Υφυπουργός ανακοίνωσε στον Περιφερειάρχη, ότι κατέληξαν στην απόφαση να μην ανοίξουν αύριο τα σύνορα με την Αλβανία.
Η νέα ημερομηνία να ανακοινωθεί προσεχώς από την Πολιτική Προστασία.

Χθες το απόγευμα, η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, με ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως το καθεστώς που ισχύει έως τις 30 Ιουνίου, αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την 1η Ιουλίου.

Είσοδος από Αλβανία «μόνο για ουσιώδεις λόγους»
Το απόγευμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν από αύριο 1η Ιουλίου, τα σύνορα.

Τα σημεία διέλευσης στην Ήπειρο θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διελεύσεις θα επιτρέπονται μόνο «για ουσιώδεις λόγους».

Αυτοί, μεταξύ άλλων είναι μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως

Επίσης, οι απευθείας πτήσεις από Αγγλία και Σουηδία δεν επιτρέπονται μέχρι 15 Ιουλίου.

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ και Σέγνκεν, για ομογενείς, καθώς επίσης και για επισκέπτες από τις χώρες που επιτρέπει η ΕΕ.

Επίσης, από αύριο είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους και θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σχόλια