Αλβανία: 480 χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν στα θρανία εν μέσω πανδημίας

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, η Αλβανία καλωσόρισε σήμερα 480 χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επέστρεψαν στο σχολείο μετά τον Μάρτιο.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, τα σχολεία θα πρέπει να ακολουθήσουν ειδικά πρωτόκολλα, που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιου.

Τα σχολεία με περισσότερους από 1000 μαθητές θα εναλλάσσουν μαθήματα σε 4 βάρδιες, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός μαθητών ανά τάξη δεν θα ξεπερνά τους 20. Κάθε μέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, κάθε γονέας και παιδί πρέπει να συμπληρώνουν μια φόρμα που να δηλώνει ότι δεν έχουν μολυνθεί με κορωνοϊο και ότι δεν εμφανίζουν άλλα παρόμοια συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με τον ιό.


Τα παιδιά άνω των 10 ετών πρέπει να φορούν μάσκες στις εγκαταστάσεις του σχολείου, ενώ όλοι οι μαθητές πρέπει να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Για να διασφαλιστεί η τήρηση όλων των κανόνων, ανατίθεται ο ρόλος του συντονιστή σε έναν καθηγητή σε κάθε σχολείο.
Φέτος, η διδασκαλία σε εξωτερικούς χώρους θα εφαρμοστεί όταν είναι εφικτό

Την ίδια στιγμή, 94 σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των ζημιών από τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019.

Μέτα: Κάθε παιδί πρέπει να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έγραψε ένα μακροσκελές μήνυμα, στο οποίο αναφέρθηκε στην σημασία που έχει για την κοινωνία η εκπαίδευση των νέων και η ανάσχεση του φαινομένου των φοιτητών που εγκαταλείπουν τη χώρα.

"Σήμερα η Αλβανική κοινωνία ξεκινά άλλο ένα νέο ταξίδι προς τη γνώση και την οικοδόμηση ενός λαμπρού μέλλοντος, το οποίο μπορεί να είναι μόνο εάν διασφαλιστεί η ποιοτική εκπαίδευση της νέας γενιάς", δήλωσε ο Πρόεδρος υπενθυμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των κανόνων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα .  

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, πέρα ​​από την προπαγάνδα, έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να εγγυηθούν μια κανονική μαθησιακή διαδικασία, χωρίς συνέπειες στην περαιτέρω επιδείνωση της πραγματικά ενοχλητικής κατάστασης», πρόσθεσε ο Μέτα ενώ έκανε έκκληση σε κάθε παιδί, το οποίο λόγω της φτώχειας είναι αδύνατο να πάει στο σχολείο, να ενσωματωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Σχόλια