Μέτα: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μοντέλο Λουκασένκο για τα ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, μοιράστηκε την ανησυχία της κοινότητας των δημοσιογράφων, σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εγκρίνει τον νόμο κατά των συκοφαντιών.

Ο Μέτα είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μοντέλο του Λουκασένκο με το νόμο και κάλεσε το Κοινοβούλιο να το αποσύρει.

Το νομικό πακέτο παρέχει εκτελεστικές εξουσίες στην αρχή ρύθμισης των μέσων ενημέρωσης, «οπτικοακουστικά μέσα», (AMA) και ηλεκτρονικές και ταχυδρομικές επικοινωνίες (AKEP). Πολλοί δημοσιογράφοι θεωρούν ότι αυτός είναι ένας προβληματικός νόμος που θα μπορούσε να παραβιάζει την ελευθερία του λόγου.


Οι τροποποιήσεις εγκρίθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου το 2019, αλλά επέστρεψαν για επανεξέταση από τον Πρόεδρο στις 12 Ιανουαρίου, με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης.

Αφού επέμενε να τις εγκρίνει εκ νέου στις 30 Ιανουαρίου, χωρίς να κάνει καμία αλλαγή, η κυβέρνηση είπε ότι απέσυρε από την εκ νέου ψηφοφορία το πακέτο, υποστηρίζοντας ότι θα περιμένει τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας, την οποία ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος Μέτα υπενθύμισε ότι η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη θέση του ότι το πακέτο "έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές της οικοδόμησης ενός δημοκρατικού κράτους, της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος στην ενημέρωση, των προτύπων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ.λπ.".

Σχόλια