Ένοπλη σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν - Τι συμβαίνει στον Καύκασο;

Οι δύο πρώην Σοβιετικές χώρες, Αρμενία και Αζερμπαιτζάντ διεκδικούν από τη δεκαετία του 1990 την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επανέρχεται η ένταση στην περιοχή του Nagorno Karabakh (Ναγκόρνο Καραμπάχ) με την Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν να παραβιάζουν την περίοδο ειρήνης, κατά την οποία διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες και να ξεκινήσουν εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Parsinian δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 πως το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε οικισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε τον πληθυσμό της διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του κατέρριψαν δύο ελικόπτερα και τρία μη επανδρωμένα αεροπλάνα του Αζερμπαϊτζάν ως απάντηση στην επίθεση κατά οικισμών αμάχων, περιλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας Στεπανακέρτ.

"Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση", αναφέρει σε δήλωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.


Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση κατά μήκος της "γραμμής επαφής", μιας ναρκοθετημένης περιοχής που χωρίζει τις υποστηριζόμενες από την Αρμενία δυνάμεις από τα στρατεύματα των Αζέρων στην περιοχή.
Οι δύο πρώην Σοβιετικές χώρες, Αρμενία και Αζερμπαιτζάντ διεκδικούν από τη δεκαετία του 1990 την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ η οποία κατοικείται κυρίως από Αρμένιους αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από το 1994 ως μέρος του Αζερμπαιτζάν.
Τους τελευταίους μήνες το κλίμα έγινε και πάλι εχθρικό ανάμεσα στις δύο χώρες με αποτέλεσμα πολλές μεθοριακές συγκρούσεις..
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θυλάκου στη διάρκεια σύγκρουσης που ξέσπασε το 1991, ενώ η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

Παρέμβαση της Τουρκίας
Παρέμβαση στο θέμα έκανε σήμερα και η Τουρκία δια στόματος του υπουργού Άμυνας Hulusi Akar ο οποίος καταδίκασε την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν λέγοντας ότι αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στην περιοχή του Καυκάσου.
Τόνισε δε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας η οποία θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο» και ζήτησε από την Αρμενία να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική επιχείρηση προκαλώντας ανάφλεξη στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι από το πρωί, η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Nagorno-Karabakh), η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία, κύρηξε στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση.
«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Arayik Harutyunan, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου.

Τι συμβαίνει στον Καύκασο
Στις 13 Φεβρουαρίου 1988 οι Αρμένιοι άρχισαν να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ υπέρ της ενοποίησης με τη Δημοκρατία της Αρμενίας.
Έξι μέρες αργότερα έγιναν μαζικές πορείες στο Γερεβάν.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 1988 μια μεγάλη ομάδα Αζέρων βάδισε από το Agdam κατά του αρμενικού πληθυσμού στην πόλη Askeran.
Μεγάλος αριθμός προσφύγων εγκατέλειψε τις εστίες του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς άρχισε βία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών των αντίστοιχων χωρών.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1991, σε ένα δημοψήφισμα που μποϊκόταραν οι ντόπιοι Αζέροι, οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενέκριναν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και ένας πλήρους κλίμακας πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με το τελευταίο να λαμβάνει υποστήριξη από την Αρμενία.
Τα σύνορα από την κατάπαυση του πυρός το 1994 διατηρούνται έως σήμερα.
Παρά την κατάπαυση του πυρός οι θάνατοι λόγω ένοπλων συγκρούσεων συνεχίστηκαν. Στις 25 Ιανουαρίου 2005, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υιοθέτησε το ψήφισμα PACE 1416, το οποίο καταδίκασε την εθνοκάθαρση εναντίον των Αζέρων. Τα σύνορα που προέκυψαν μετά την κατάπαυση του πυρός το 1994 έχουν παραμείνει ανέγγιχτα έως σήμερα.

www.bankingnews.gr

Σχόλια