Κομισιόν: Η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέι, πραγματοποίησε ομιλία στη Ρώμη σχετικά με την αναθεωρημένη μεθοδολογία και τις πολιτικές διεύρυνσης, στην οποία ανέφερε τα αποτελέσματα που η Αλβανία έχει πετύχει μέχρι στιγμής με τους όρους που έχει θέσει η ΕΕ.

«Η αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης βασίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν στις χώρες που επιθυμούν την ένταξη. Αξιοπιστία, πολιτική ηγεσία, προβλεψιμότητα και δυναμισμός », δήλωσε ο Βαρχέι.

Ο Επίτροπος της ΕΕ δήλωσε ότι ο δεύτερος πυλώνας της μεθοδολογίας είναι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Δήλωσε ότι ελπίζει πως οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό τη γερμανική Προεδρία.

"Παράλληλα, ο δεύτερος πυλώνας είναι η έναρξη συνομιλιών για ένταξη με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Αφού οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσαν το πράσινο φως, η Επιτροπή πρότεινε σχέδια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για να ηγηθούν των συνομιλιών. Το Συμβούλιο συζητά τώρα αυτές τις προτάσεις και μόλις συμφωνήσουν, θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επισήμως. Θα ήθελα να συμβεί αυτό πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό την ηγεσία της γερμανικής προεδρίας ", δήλωσε ο επίτροπος Βαρχέι.

Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες αναμένεται να συνεχίσουν να εργάζονται για τις μεταρρυθμίσεις.

"Η Αλβανία πρέπει τώρα να συνεχίσει να εργάζεται για τα τελευταίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Απαιτείται επίσης πρόοδος στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου, με τα οποία έχουμε ήδη επιτύχει καλά αποτελέσματα. Χαιρετίζουμε την εκλογική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ / ODIHR, οι οποίες εγκρίθηκαν στο κοινοβούλιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η εφαρμογή της σε συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα. Σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί έως τώρα στον αγώνα κατά οργανωμένου εγκλήματος συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου. Πολλές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως με την ιταλική αστυνομία », κατέληξε ο επίτροπος.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια