Συνάντηση Μέτα με τους Πρεσβευτές της ΕΕ στην Αλβανία

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα πραγματοποίησε χθες συνάντηση στην Προεδρία με τους Πρεσβευτές της ΕΕ στην Αλβανία.

Ο λόγος πίσω από αυτήν τη συνάντηση είναι η συμφωνία της 5ης Ιουνίου, η οποία εγκρίθηκε προχθές στο Κοινοβούλιο με 99 ψήφους υπέρ και 4 αποχές, καθώς και οι συνταγματικές τροποποιήσεις που αναμένεται να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο στις 30 Ιουλίου.

«Ήταν χαρά μου να δεχθώ σήμερα τους διαπιστευμένους πρεσβευτές της αντιπροσωπείας της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα Τίρανα. Τους διαβεβαίωσα ότι θα εγκρίνω αμέσως τις τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα, σύμφωνα με τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου », δήλωσε ο Μέτα.

«Τόνισα τη σημασία της συνέχισης των εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου μόνο στο πνεύμα της συναίνεσης και της συμμετοχής. Τους ενημέρωσα για τη σαφή θέση μου ότι οποιαδήποτε μονομερής παρέμβαση στο Σύνταγμα θα θεωρηθεί απαράδεκτη πράξη που στοχεύει στην καταστροφή του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Αλβανίας », σημείωσε.

Η έγκριση της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Πέμπτης έγινε επίσης δεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Μετά την παρουσία των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, ο εκπρόσωπος της ΕΕ χαιρέτισε τις τροπολογίες στον εκλογικό κώδικα, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα βήμα προς το ευρωπαϊκό μέλλον.

Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση συμφώνησαν να ψηφίσουν για ένα σύστημα ανοικτού καταλόγου στις 30 Ιουλίου, εγκρίνοντας έτσι συνταγματικές τροποποιήσεις.

Σχόλια