Η Αλβανία γιορτάζει την 76η επέτειο της απελευθέρωσης των Τιράνων

Το πρωί αυτής της ημέρας το 1944 μετά από 19 ημέρες μάχης μεταξύ γερμανικών ναζιστικών και ιταλικών φασιστικών δυνάμεων και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου με επικεφαλής τον μετέπειτα δικτάτορα Ένβερ Χότζα, ο εχθρός αποσύρθηκε. Ενώ η ημέρα γιορτάζεται ως απελευθέρωση από τον Ναζισμό και Φασισμό, σηματοδότησε επίσης την αρχή του κομμουνιστικού καθεστώτος που σκότωσε και φυλακίσε χιλιάδες.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, με μια ανάρτησή του τιμά την ημέρα αυτή λέγοντας ότι ο πόλεμος για την πρωτεύουσα άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της χώρας και τη διατήρηση των συνόρων της.

«Η απελευθέρωση των Τιράνων ήταν μια σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της νομιμότητας και της αξιοπιστίας της Αλβανίας, ως χώρας αφιερωμένης στην Αντιφασιστική Συμμαχία», ανέφερε.

Πέρυσι, στο κέντρο των Τιράνων δημιουργήθηκαν περίπτερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Χότζα και σε άλλους κομμουνιστές.

Το κομμουνιστικό καθεστώς που ακολούθησε, με επικεφαλής τον Χότζα σκότωσε περισσότερους από 6000 ανθρώπους, φυλάκισε 35.000 πολιτικούς κρατούμενους και έβαλε περίπου 200.000 σε στρατόπεδα εργασίας. Πολλοί εξακολουθούν να αναζητούν τα οστά των μελών της οικογένειάς τους και δεν υπήρξε ποτέ επίσημη συγνώμη ή καταδίκη για τα εγκλήματα του κομμουνισμού. Η Αλβανία δεν έχει καν μνημείο για όσους έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια