Υψηλή παραμένει η διαφθορά στην Αλβανία

Η τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σημειώνει ότι η διαφθορά στην Αλβανία παραμένει υψηλή.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, η οποία φέτος εστιάζει κυρίως στη σημασία του κυβερνητικού ρόλου λόγω του COVID-19, οι δείκτες χρηστής διακυβέρνησης στη χώρα έχουν επιδεινωθεί, μαζί με την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, της αντίληψης της διαφθοράς και της πολιτικής σταθερότητας.

Η ΕΤΑΑ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2020, φθάνοντας περίπου το 68,0% του ΑΕΠ κατά το προηγούμενο έτος, εξαιρουμένων των δαπανών παραχώρησης ΣΔΙΤ.

«Η οικονομία συρρικνώνεται σοβαρά το 2020. Μετά τον σεισμό του Νοεμβρίου 2019, ο οποίος προκάλεσε ζημιές περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν περαιτέρω από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 », αναφέρει η έκθεση. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η έκθεση συμβουλεύει την κυβέρνηση να επανεξετάσει το πλαίσιο και να προστατεύσει τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Επιπλέον, οι πηγές ενέργειας πρέπει να διαφοροποιηθούν μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από την υδροπαραγωγή.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια