Αλβανικές Εκλογές: Ταχυδρομικώς θα μπορούν να ψηφίσουν οι εκτός Αλβανίας

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή προτείνει οι μετανάστες να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης Απριλίου μέσω ταχυδρομείου. Σε έκθεση ομάδα εργασίας της KEK κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, αν και η ίδια η έκθεση είναι απαισιόδοξη, με υψηλούς κινδύνους, αβεβαιότητα, οικονομικό κόστος και πάνω από όλα ανεπαρκή χρόνο για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών.

Η KEK, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της Αλβανίας (γεωγραφική θέση της διασποράς, διαθέσιμες προθεσμίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες, έλλειψη ανεπτυγμένων τεχνολογικών συστημάτων, θεωρεί ότι το πιο κατάλληλη μέθοδος για την Αλβανία είναι αυτή της ψηφοφορίας μέσω αλληλογραφίας για τους κατοίκους του εξωτερικού. Η Ομάδα Εργασίας αξιολογεί αυτήν τη μέθοδο ψηφοφορίας (μοντέλο Κοσσυφοπεδίου) ως βραχυπρόθεσμη λύση.

Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα εργασίας απέρριψε την ιδέα της ψηφοφορίας στις πρεσβείες λόγω του περιορισμένου αριθμού των διπλωματικών γραφείων σε όλο τον κόσμο και απέκλεισε την ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθώς είναι ανασφαλής.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ξεκινά η ΚΕΚ, οι μετανάστες πρέπει πρώτα να δηλώσουν τις κατοικίες τους στο εξωτερικό μέσω της πύλης E-albania. Στη συνέχεια, πρέπει να εισέλθει στην πύλη ΚΕΚ και να υποβάλουν αίτημα. Η διοίκηση της επιτροπής πραγματοποιεί επαληθεύσεις και ειδοποιεί τον μετανάστη εάν έχει γίνει αποδεκτό το δικαίωμα ψήφου του.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι μετανάστες ομαδοποιούνται σε ειδικό μητρώο και το όνομά τους αφαιρείται από τον κατάλογο ψηφοφόρων στην Αλβανία. Το ψηφοδέλτιο μεταφορτώνεται στο Διαδίκτυο για τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό από τον ιστότοπο της ΚΕΚ και αφού το συμπληρώσει, αποστέλλεται ταχυδρομικώς στην Αλβανία.

Ωστόσο, η ομάδα εργασίας της ΚΕΚ λέει ότι αυτή η διαδικασία έχει αδυναμίες, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- Διασφάλιση ότι το ψηφοδέλτιο αφού ψηφίσει ο ψηφοφόρος θα φθάσει στην Αλβανία εγκαίρως.
- Έλλειψη ασφάλειας στο δρόμο ή πριν από την καταμέτρηση / άφιξη στην ΚΕΚ ·
- Υψηλότερο οικονομικό κόστος για τους ψηφοφόρους, καθώς το ταχυδρομείο προς την Αλβανία είναι ακριβότερο.
- Κίνδυνος πλασματικής προσθήκης ψηφοφόρων.

Η ομάδα εργασίας της ΚΕΚ δεν μπόρεσε να υπολογίσει πόσο θα κοστίσει αυτή η διαδικασία, αλλά κατ 'αρχήν, λέει ότι η ψήφος ενός μετανάστη μπορεί να κοστίσει, από 22-25 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια