Η απελπισμένη προσπάθεια του Ράμα να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης

Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα πρότεινε αλλαγές στους υφιστάμενους νόμους που θα έφερναν τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης υπό τον de facto έλεγχο του κράτους. 

Ενώ δημιουργήθηκαν αρκετά σχέδια, ουσιαστικά οι τροπολογίες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ενός πρώην δικαστικού οργάνου που θα εξέταζε τις καταγγελίες κατά των μέσων ενημέρωσης. Αυτός ο οργανισμός θα μπορούσε τότε να επιβάλει πρόστιμα, να αποκλείσει την πρόσβαση στον ιστότοπο ή να αναγκάσει τα αναδυόμενα παράθυρα να εμφανιστούν εάν πιστεύουν ότι είχε παραβιαστεί ο νόμος. Επιπλέον, όσοι θεωρούνται «ένοχοι» από αυτό το όργανο θα πρέπει να πληρώσουν πριν μπορέσουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης ή να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Ο νόμος προκάλεσε οργή και υψηλά επίπεδα ανησυχίας στην τοπική και διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα. Η αόριστη γλώσσα του νόμου και τα δικαιώματα που δίνονται σε ένα μη δικαστικό και μη εξουσιοδοτημένο πολιτικά διορισμένο σώμα οδήγησαν πολλούς να πιστεύουν ότι θα περιορίσει περαιτέρω την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σιωπή των δημοσιογράφων που ασκούν κριτική.

Στη συνέχεια κλήθηκε η Επιτροπή της Βενετίας να γνωμοδοτήσει σχετικά με το σχέδιο. Η οποία ουσιαστικά είπε ότι ο νόμος πρέπει να καταργηθεί. Εάν, ωστόσο, οι αρχές είχαν την πρόθεση να κάνουν αλλαγές, η Επιτροπή υπέβαλε ορισμένες συστάσεις οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, θα προστατεύουν τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης από διοικητική κατάχρηση

Ο νόμος υποβάλλεται τώρα στις τελικές τροποποιήσεις του και έχει συμπεριληφθεί ως μία από τις 15 προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η Αλβανία πριν από την ημερομηνία της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης. Με τις εκλογές που εκκρεμούν, ο Έντι Ράμα και η κυβέρνησή του έχουν σε απόλυτη προτεραιότητα τα ακόλουθα: 
  • να ανοίξουν ενταξιακές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, 
  • να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές 
  • και να αποτρέψουν τα μέσα ενημέρωσης να είναι επικριτικά, να καταπολεμήσουν την προπαγάνδα και να αποκαλύψουν σκάνδαλα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές .
Φαίνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΑΣΕ (σε κάποιο βαθμό) έχουν υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή στον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης και είναι απίθανο να αποδεχθούν συμβιβασμούς. Όλα ήταν ξεκάθαρα ότι ο νόμος πρέπει να αντικατοπτρίζει τα πορίσματα της Επιτροπής της Βενετίας . Αλλά ο Ράμα ξέρει ότι η εφαρμογή αυτών των προτάσεων θα κάνει το νόμο παντελώς άχρηστο για τους σκοπούς του - να φιμώσει την κριτική.

Έτσι, βρήκε έναν άλλο τρόπο. Ένα «παλιό πακέτο κατά της δυσφήμισης», το οποίο θα πληροί αρκετά τις προϋποθέσεις για να καθησυχάσει τους διεθνείς οργανισμούς.

Στην Αλβανία, και σε αντίθεση με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, η δυσφήμιση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αντί να καταργήσει τις ισχύουσες διατάξεις στον ποινικό κώδικα, η κυβέρνηση σκοπεύει να τις καταστήσει πιο αυστηρές για να αντισταθμίσει τις παραχωρήσεις που έχουν αναγκαστεί να κάνουν με το πακέτο για τα ΜΜΕ

Μία από τις πιο ανησυχητικές αλλαγές είναι η απότομη αύξηση των κυρώσεων σε περιπτώσεις δυσφήμισης και η αναδιατύπωση του αδικήματος για να διευκολύνεται η εύρεση ανθρώπων που είναι ένοχοι.

Το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 36.000 ευρώ για δυσφήμιση και η ευθύνη για το έγκλημα δεν θα μένε μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά, θα περιλαμβάνει συντάκτες και διευθυντές μέσων ενημέρωσης.

Εάν κάποιος τολμά να «δυσφημίσει» ένα πολιτικό, διοικητικό ή δικαστικό όργανο ή έναν εκπρόσωπο ενός από αυτά τα όργανα, η τιμωρία αυξάνεται κατά το ήμισυ.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε στην τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα και εξήγησε ότι «δεν με πειράζει αν κάποιος με αποκαλεί γαϊδούρι, αλλά αν με αποκαλούν κλέφτη, αυτό είναι αδίκημα.

Αλλά δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί.

Περαιτέρω τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει τα χιουμοριστικά memes.

Το προσχέδιο αναφέρει:
«Δημοσίευση με οποιαδήποτε μορφή, τρόπο ή μέσο μοντάζ που γίνεται με τις λέξεις ή την εικόνα ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του, εάν πραγματοποιείται για σκοπούς υλικού ή άυλου κέρδους ή όταν προορίζεται να βλάψει τη φήμη ενός ατόμου όταν το υλικό δεν δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι μοντάζ, ή εάν δεν αναφέρεται ρητά ως τέτοιο, συνιστά εγκληματική παράβαση και τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος. "

Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε δημιουργεί ή δημοσιεύει meme μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης και ποινικό μητρώο.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της εξουσίας του, έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να ξεκινήσει αλλαγές στο νόμο που θα σιωπούν οποιονδήποτε τον επικρίνει. Το 2015, πρότεινε αλλαγές στον ποινικό κώδικα που θα εισήγαγαν ποινές φυλάκισης για δυσφήμιση εναντίον πολιτικών. Το 2016, οι προτεινόμενες αλλαγές στον Νόμο για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο υποχρέωναν τους ιστότοπους να «καταργήσουν αμέσως παράνομο περιεχόμενο» εάν κάποιος ισχυριστεί ότι η εικόνα του έχει δυσφημιστεί. Στη συνέχεια, το 2018, πρότεινε τη δημιουργία ενός διοικητικού οργάνου που θα είχε τη δύναμη να καταργήσει τις ειδήσεις και να επιβάλει πρόστιμα - το λεγόμενο «πακέτο κατά της δυσφήμισης». 

Ο Ράμα ήταν επίσης ένοχος για επίθεση, συκοφαντία και δυσφήμιση των δημοσιογράφων. Μερικές από τις λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια περιλαμβάνουν αναλφάβητους, καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ηλίθιοι, σκύλους, σκουπίδια και εχθρούς. Μισεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όποιον τον επικρίνει και σκοπεύει να σιγήσει όλα τα ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις κρίσιμες φωνές σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της πολιτικής καριέρας του.

Με το σχέδιό του για το «πακέτο κατά της δυσφήμισης» για να καθησυχάσει κάπως τους διεθνείς οργανισμούς, αποφάσισε να κάνει μια σειρά τροποποιήσεων σε άλλα μέρη του νόμου για να ασκήσει τον έλεγχο που χρειάζεται.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια