Η Αλβανία δεν σημείωσε πρόοδο στην ελευθερία του τύπου

Ο Πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Luigi Soreca δήλωσε ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η Αλβανία δεν έχει σημειώσει πρόοδο κατά το τελευταίο έτος

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου για την Ευρωπαϊκή Ένταξη της Αλβανίας, ο Soreca αναφέρθηκε στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αλβανία , βάσει της οποίας σημείωσε πλήρη έλλειψη προόδου στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης.

«Σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης. Αυτός είναι ο μόνος τομέας της έκθεσης όπου δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο το προηγούμενο έτος », δήλωσε ο Soreca στην εκτίμησή του για την έκθεση.

«Οι τροπολογίες υπολείπονται των διεθνών προτύπων και αρχών της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη λογοκρισία και την αυτο λογοκρισία και για πιθανές αποτυχίες στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα. Η έκθεση επισημαίνει επίσης τον εκφοβισμό εναντίον δημοσιογράφων και τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς σε δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους », σημείωσε ο πρέσβης στην ομιλία του.

Η Soreca έκανε μια σύνοψη της έκθεσης, επισημαίνοντας τους τομείς προόδου, τους όρους που συνάντησε η Αλβανία πριν από την έναρξη της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μερική πρόοδο και αποτυχίες.

Κατά την ανάγνωση της έκθεσης του πρέσβη, «η Αλβανία πλησιάζει τώρα σε όλες τις προϋποθέσεις» που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ύπαρξη της οποίας αρνήθηκε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα .

Σχόλια