Έκθεση Κομισιόν: Η Αλβανία έχει εκπληρώσει εν μέρει τους όρους έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς και πληροί πολλές από τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση προόδου 2020 για την Αλβανία, σήμερα, Τρίτη. 

Η Αλβανία έχει ήδη σημειώσει αποφασιστική πρόοδο και πλησιάζει την εκπλήρωση των όρων που έθεσε το Συμβούλιο ενόψει της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης.
Οι όροι που  παραμένουν ανεκπλήρωτοι προτού η Αλβανική κυβέρνηση συμμετάσχει στην πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ, αφορούν: 
  • την πλήρωση των εδρών στο Συνταγματικό Δικαστήριο, 
  • το λεγόμενο «πακέτο νόμου για τη δυσφήμιση», 
  • νομοθεσία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Εκλογική μεταρρύθμιση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τροποποιήσεις στον εκλογικό κώδικα που εγκρίθηκαν με τη σοσιαλιστική πλειοψηφία στις 23 Ιουλίου 2020 ήταν σύμφωνες με τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου 2020 μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Σημείωσε ότι στις 30 Ιουλίου η πλειοψηφία πέρασε επίσης συνταγματικές αλλαγές σχετικά με το εκλογικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές δεν σχετίζονται με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ / ODIHR και απαιτούν περαιτέρω τροποποιήσεις στον εκλογικό κώδικα που δεν συμφωνήθηκαν μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές πέρασαν τις αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα στις 5 Οκτωβρίου. Παρά το θετικό αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 5 Ιουνίου 2020, ο πολιτικός διάλογος στη χώρα πρέπει να βελτιωθεί, ιδίως όσον αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση και την εφαρμογή της.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αλβανία πληροί αυτόν τον όρο και είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ στην πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΚΔ).

Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι όλα τα νέα θεσμικά όργανα είναι πλήρως λειτουργικά και λειτουργούν αποτελεσματικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε να εκτελεί τις λειτουργίες του. Έχει επίσης σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το SPAK είναι πλήρως λειτουργικό. Η διαδικασία ελέγχου έχει προχωρήσει σταθερά. Προκάλεσε απολύσεις 62% - κυρίως για θέματα που σχετίζονται με αδικαιολόγητα περιουσιακά στοιχεία - ή παραιτήσεις. Οι φάκελοι εξέτασης στους οποίους προέκυψε η υποψία για εγκληματική δραστηριότητα έχουν ασκηθεί διώξεις, συμπεριλαμβανομένων 10 πρώην δικαστών υψηλού επιπέδου του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η Αλβανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ σε σχέση με αυτήν την προϋπόθεση.

Καταπολέμηση της διαφθοράς
Η Αλβανία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Ενώ ο αριθμός των υπό εξέλιξη ερευνών παραμένει υψηλός, μέχρι σήμερα, οι τελικές καταδίκες σε υποθέσεις που εμπλέκουν αξιωματούχους υψηλού επιπέδου παραμένουν περιορισμένες.
Η Αλβανία πληροί αυτήν την προϋπόθεση και είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος
Στην Αλβανία σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Η αστυνομία αντιμετώπισε την καλλιέργεια και την εμπορία κάνναβης. Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Αλβανία πληροί τον όρο του Συμβουλίου σχετικά με αυτό το σημείο και μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

Θεμελιώδη δικαιώματα
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης στον τομέα της γης και την ενοποίηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ο νόμος για την οριστικοποίηση των μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας εγκρίθηκε, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας. Οι διαδικασίες εγγραφής και αποζημίωσης συνεχίζονται.

Η Αλβανία πρέπει να εγκρίνει γρήγορα την εναπομένουσα νομοθεσία σχετικά με τις μειονότητες. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Κοινοβούλιο εξέδωσε νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και τις αρχές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αναθεωρείται βάσει της γνώμης της Επιτροπής της Βενετίας. 

Δημόσια διοίκηση
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Αλβανία έχει σημειώσει απτή πρόοδο στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στις εκτιμήσεις των ρυθμιστικών επιπτώσεων, στην ανάπτυξη του νομοθετικού πακέτου που σχετίζεται με τον σχεδιασμό πολιτικής, την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τη βελτίωση της διαφάνειας στη συλλογή δεδομένων και στους ανθρώπινους πόρους διαχείριση μεταξύ κεντρικού και τοπικού επιπέδου. Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης μισθολογικής πολιτικής για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οικονομία
Ενώ η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε λόγω της χαμηλότερης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, άλλοι τομείς είχαν καλή απόδοση και η ανεργία συνέχισε να μειώνεται σε χαμηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σταθερά και ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται αλλά παρέμεινε υψηλός κατά την περίοδο αναφοράς. Οι τράπεζες συνέχισαν να μειώνουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε τις διαρθρωτικές αδυναμίες και η οικονομική της κατάρρευση σβήνει μέρος της προόδου.

Η ανταγωνιστικότητα της Αλβανίας παρεμποδίζεται από την έλλειψη επιχειρηματικής και τεχνολογικής τεχνογνωσίας, ένα σημαντικό χάσμα δεξιοτήτων, τα αδύναμα ιδρύματα και τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και την ποιότητα των υποδομών.

Γειτονικές σχέσεις
Η Αλβανία συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. 

Μετανάστευση
Η Αλβανία έχει βελτιώσει την ικανότητά της για διαχείριση των συνόρων και άσυλο. Ο αριθμός των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου που υπέβαλαν Αλβανοί υπήκοοι στην ΕΕ μειώθηκε, αλλά παραμένει υψηλός και απαιτεί συνεχείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του φαινομένου των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Αλβανία συνέχισε τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ενίσχυσε τον διάλογο και τη συνεργασία με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Η έκθεση προόδου θα χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό μιας ημερομηνίας έναρξης των συνομιλιών της ΕΕ με την Αλβανία στην πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Η μόνη προϋπόθεση που δεν πληρείται πλήρως, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχόλια