ΟΜΟΝΟΙΑ κατά Καραμέλιου


Με σημερινή της ανακοίνωση η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ επιτίθεται στον βουλευτή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Περιφέρεια Κορυτσάς και προέδρου (ή πρώην προέδρου) του Παραρτήματος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Κορυτσάς. 

Αφορμή της ανακοίνωσης αυτής - την οποία υπογράφει κάποια συντονιστική επιτροπή του Παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑ Κορυτσάς- φαίνεται πως είναι ένα πρόσφατο άρθρο του κυρίου Καραμέλιου, το οποίο δημοσιεύσαμε (ΕΔΩ).

Σας παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση τύπου όπως στάλθηκε στο ιστολόγιο

Ανακοίνωση Τύπου
Θέμα: Διευκρίνιση σχετικά με πρόσφατη ανάρτηση στο διαδίκτυο και με αναφορά στο
Παράρτημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Κορυτσά.


Προσφάτως ο κ. Γρηγόρης Καραμέλιος (ή με την υπογραφή του) κυκλοφόρησε κείμενο το
οποίο χρήζει διευκρινήσεων.

Πρώτον και ουσιαστικό ο εν λόγω κύριος δεν είναι Πρόεδρος του Παραρτήματος Κορυτσάς
όπως ισχυρίζεται. Από ενάμιση και πλέον χρόνο για τους λόγους που τότε έγιναν γνωστοί σε
όλες της δομές της Οργάνωσης και σύμφωνα με τις καταστατικές αποφάσεις των αρμοδίων
φορέων της έπαψε να είναι έχει οποιαδήποτε θέση στα όργανα της.

Επειδή ο άνδρας απ’ τα έργα του κρίνεται και όχι απ’ τα λόγια ακούγονται τόσο αστεία τα
όσα προσπαθεί να μας πει στο κείμενο αυτό. Παράδειγμα προς αποφυγή είναι ο εν λόγω
κύριος σε ότι αφορά στη συμβολή για ενότητα και ομοψυχία. Εξ άλλου η ανυπακοή σε
συλλογικές αποφάσεις πολιτικής συνοχής είναι και ο λόγος για την αποπομπή του.

Κενές περιεχομένου ηθικολογίες σε άλλα περιβάλλοντα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ
γνωρίζουν πολύ καλά το κατά καιρό πολιτεύεσαι του κ. Καραμέλιου. Ας μην συνεχίσουμε
άλλο με επιχειρήματα. Παράκληση, όμως, ώστε στο αδιέξοδο που προσωπικά έχει οδηγηθεί
και στην αδυναμία να δικαιολογήσει πράξεις του στο παρελθόν και πιο πρόσφατα, ας μην
διεγείρει άστοχα την κοινή γνώμη της ΕΕΜ. Εκτός και αν ακριβώς αυτός είναι ο στόχος του.

Κορυτσά, 5 Οκτωβρίου 2020
Εκ της Συντονιστικής Επιτροπής
Παραρτήματος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στην Κορυτσά

Από την ανακοίνωση συμπεραίνουμε πως βασικό πρόβλημα της σημερινής ηγεσίας της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι ότι ο κύριος Καραμέλιος δηλώνει πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς. Για το περιεχόμενο του άρθρου, στο οποίο περιληπτικά (μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ) ο κύριος Καραμέλιος λέει πως η Εθνική Ελληνική Μειονότητα πρέπει, στις εκλογές του 2021, να διεκδικήσει αυτό που της ανήκει ενωμένη και ανεξάρτητη κι όχι να ζητιανεύει ελεημοσύνη από άλλους πολιτικούς συνασπισμούς, δεν γίνεται καμία αναφορά. Ίσως γιατί η ιδέα της ανεξάρτητης, από τα αλβανικά κόμματα, συμμετοχής στις εκλογές και της αυτόνομης πολιτικής παρουσίας της ΕΕΜ δεν υφίσταται πλέον για την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Σε σχέση με το εάν ο Γρηγόρης Καραμέλιος εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του Παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς, δεν ξέρουμε εάν όντως έχουν κινηθεί οι τυπικές διαδικασίες καθαίρεσής του όπως είχε ανακοινωθεί από την Οργάνωση ότι θα γίνει, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί αν έγινε. Αλώστε, ακόμη και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ο κύριος Καραμέλιος παραμένει στη σύνθεση του Γενικού Συμβουλίου, καθώς και στο Προεδρείο της Οργάνωσης.

Ουσιαστικά, όντως είχε βγει πριν 1,5 χρόνο μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι πρόκειται να καθαιρεθεί από όλες τις θέσεις που κατείχε, για παραβίαση συλλογικών αποφάσεων και είχε αυτό να κάνει με την επιλογή Καραμέλιου, μετά τις παραιτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, αυτός να αποδεχθεί την κάλυψη θέσης στο αλβανικό κοινοβούλιο ως επιλαχόντας στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην Περιφέρεια Κορυτσάς.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι πως για τη συμμετοχή του κυρίου Καραμέλιου στις λίστες του Δημοκρατικού στην Κορυτσά -όπως και του κυρίου Ντούλε σε αυτές της Αυλώνας- στις εκλογές του 2017 δεν υπήρξε ποτέ καμία απόφαση των Οργάνων της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, όπως επίσης δεν είχε δημοσιευτεί κάποια απόφαση των οργάνων που να απαγορεύει στο Καραμέλιο να αποδεχθεί την έδρα ως επιλαχόντας.

Ενδιαφέρον, επίσης, θα είχε να μαθαίναμε αν ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑΣ Τιράνων παραβίαζε τις συλλογικές αποφάσεις όταν στις δημοτικές εκλογές του 2019 πήγε να ψηφίσει, αλλά όλα αυτά είναι εσωτερικά ζητήματα της εναπομείνασας ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και ελάχιστα ως καθόλου ενδιαφέρουν -δυστυχώς- την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΕΜ.

Η πάγια άποψη του ιστολογιου, όπως και των περισσότερων όσων κατά το παρελθόν στήριξαν ή και σήμερα εξακολουθούν να στηρίζουν την Οργάνωση των Ελλήνων της Αλβανίας, είναι πως στις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 η παρουσία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ πρέπει να είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη από οποιοδήποτε αλβανικό κόμμα. Είναι το μόνο που μπορεί να επαναφέρει την πολιτική αυτονομία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Όλες οι υπόλοιπες επιλογές της Οργάνωσης και όλων των πολιτικών σχηματισμών της ΕΕΜ γίνονται απλά και μόνο για την τοποθέτηση κάποιων σε βουλευτικά έδρανα, απόλυτα εξαρτημένων από τα αλβανικά κόμματα.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια