Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα πρέπει σε αυτές τις εκλογές να διεκδικήσει αυτό που τις ανήκει, ενωμένη και ανεξάρτητη

Του Γρηγόρη Καραμέλιου*

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η κατάσταση στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.

Σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, οι ενώσεις ή οι οργανώσεις της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, τόσο στην Αλβανία όσο και στη Ελλάδα τους λείπει η κοινή στρατηγική, το πολιτικό πρόγραμμα και οι πολιτικές δραστηριότητες για την επίτευξη στόχων, για την ποιοτική και ποσοτική αύξηση της εκπροσώπησης ώστε να αποτελούν σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες. Κάτι που είναι τόσο αναγκαίο για να απαιτήσει η μειονότητα μας περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα αλλά και να αγωνιστεί για ένα σύγχρονο κράτος που θα διέπεται από το δίκαιο, για μια ειρηνική εθνική συνύπαρξη, μακριά από μίση και διχασμούς.

Οι σημερινοί πολιτικοί σχηματισμοί που λειτουργούν (ή καλύτερα υπολειτουργούν) δεν εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των μελών της μειονότητας αλλά ομάδων ή ακόμα χειρότερα, ορισμένων ατόμων. Όσοι αποφάσισαν να ενταχθούν στα μεγάλα κόμματα ή να συμμαχήσουν μαζί τους όχι μόνο δε μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα μας αλλά κατέληξαν σε κομματικά εργαλεία παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα.

Οι πολλαπλές πιέσεις, οι διχόνοιες, τα διλήμματα της εξουσίας κ.α. μας έκαναν να χάσουμε την πίστη στη δύναμή μας, με αποτέλεσμα να γίνουμε απλές φιγούρες στη σκακιέρα των κυβερνήσεων και των δύο πλευρών, αφήνοντας να αποφασίζουν άλλοι για τα ουσιαστικά θέματα που μας αφορούν.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την τροποποίηση του Συντάγματος και η αλλαγή του Εκλογικού Κώδικα που αναμένεται να εγκριθεί, μας δίνει τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα. Ήρθε η ώρα να βάλουμε καπάκι στα λάθη του παρελθόντος και να αποφασίσουμε για μία νέα αρχή. Η ΕΘΝΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΜΕΙΟΝΌΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΝΩΜΈΝΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥΣ.

Έτσι, θα αυξήσουμε την εθνική συνείδηση και την ατομική ευθύνη των μελών, θα συνδεθούμε μαζί τους και θα εξυπηρετήσουμε άμεσα τα συμφέροντά τους, θα στοχεύσουμε στη μείωση της υποστήριξης μεγάλων κομμάτων από ορισμένα άτομα ή ομάδες που εξυπηρετούν τα κεκτημένα συμφέροντά τους, και κατά συνέπεια, θα δημιουργήσουμε ένα πιστό και συμπαγές εκλογικό κλίμα με πολιτικά όργανα και δομές ως μειοψηφία, αλλά και πλουραλιστικό στην επιλογή αναπτυξιακών και προοδευτικών εναλλακτικών των ανταγωνιστών, παρουσιασμένα από εμάς.

*Ο Γρηγόρης Καραμέλιος, είναι βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο και πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς.


Σχόλια